”Lumitykki” toi kymmeniä senttejä lunta Länsi-Suomeen – joulun paluuliikenteen aikana voimassa huonon ajokelin varoitus osassa maata - Kotimaa | HS.fi

”Lumitykki” toi kymmeniä senttejä lunta Länsi-Suomeen – joulun paluu­liikenteen aikana voimassa huonon ajokelin varoitus osassa maata

Länsi-Suomen päällä jouluna kulkenut lumikuuronauha jätti jälkeensä paksun lumikerroksen.

Rankat lumisateet toivat kymmeniä senttejä lunta läntiseen Suomeen. Hiihtäjä Espoon Oittaalla joulupäivänä lauantaina.

26.12.2021 10:46 | Päivitetty 26.12.2021 20:09

Joulun pyhinä Länsi-Suomen päällä kulkenut lumikuuronauha eli ”lumitykki” jätti jälkeensä poikkeuksellisen paksun lumikerroksen. Sunnuntaina aamulla Vaasassa oli 53 senttiä lunta eli lähes yhtä paljon kuin Lapissa Kittilän Kenttärovassa (62 senttiä).

Lue lisää: Jouluaatto oli valkoinen koko Suomessa, ”lumitykki” toi Vaasaan vuoro­kauden aikana lähes puoli metriä lunta

Turussa lumen syvyys oli sunnuntaina aamulla 24 senttiä, kun taas Helsingin Kaisaniemessä lunta oli kolme senttiä ja Tampereen Härmälässä kuusi senttiä.

LumitykkI-ILMIÖ eli talvinen rannikko­konvergenssi­lumisade syntyi Perämeren kosteuden ja kylmän ilmamassan ansiosta. Merialueen päälle syntyvää ilmiötä kutsutaan myös lumikuuronauhaksi, sillä se mutkittelee merialueella pituussuunnassa ja tuo sakeita lumikuuroja rannikolle.

Lumikuuronauhan ansiosta Vaasassa satoi jouluaattona parin tunnin aikana lähes 20 senttiä lunta. Turussa taas satoi joulupäivänä muutaman tunnin aikana vähintään 15 senttiä lunta.

“Nämä osoittavat sen, että jopa 10 senttiä lunta tunnissa on mahdollista ääritapauksissa”, kertoo päivystävä meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteen laitokselta.

Hän korostaa, että senttipaksuus lumisateesta on useimmiten arvio, sillä lumisateen määrää mitataan kuten vesisateen määrää eli millimetrein. Nollakelillä yksi millimetri vastaa sentin paksuista lumikerrosta. Jos sää on plussan puolella, vastaavuus kutistuu, kun taas pakkasella vastaavuus kasvaa.

“Pakkasella yksi millimetri lunta voi vastata kahden sentin paksuutta”, Tuovinen kertoo.

Paksuin lumikerros oli sunnuntaiaamuna Inarissa (75 senttiä). Vaasassa oli vielä jouluaattona 63 sentin lumikerros, eli kinokset olivat kutistuneet siitä sunnuntaiaamuun mennessä lähes kymmenellä sentillä.

Turussa oli vielä jouluaattona joulurauhan julistamisen aikaan parin sentin lumikerros.

Miksi lumikerros on kutistunut, vaikka lunta on satanut lisää?

“Kun lumelle sataa lisää lunta, kinoksissa tapahtuu vähitellen painumista, vaikka satanut lumi on kevyttä pakkaslunta. Lisäksi tuuli kuljettaa lunta”, Tuovinen selventää.

Joulunajan arkipyhien puuttumisen vuoksi paluuliikenne ajoittui tänä vuonna pääosin tapaninpäivälle. Suurilta osin vallitsee normaali talven ajokeli, mutta tienpinnat saattavat olla pakkasen takia paikoin liukkaat.

Liikenteenohjausyhtiö Fintrafficin tieliikennekeskuksen mukaan ajokeli on sunnuntaina huono 78 prosentilla tieosuuksista ja erittäin huono 18 prosentilla.

Huolimatta paikoittain huonosta ajokelistä joulun paluuliikenne kulki tapaninpäivänä hyvin ja ruuhkitta, liikenteenohjausyhtiö Fintraffic kuvaili Twitterissä illalla kuuden jälkeen.

Ilmatieteen laitos on antanut varoituksen huonosta ajokelistä Varsinais-Suomeen, Satakuntaan, Pohjanmaalle ja Keski-Pohjanmaalle. Näissä maakunnissa ajokeli on huono lumisateen, pöllyävän lumen ja polanteisten teiden vuoksi. Varoitukset ovat voimassa ainakin iltayhdeksään saakka sunnuntaina.

Ilmatieteen laitoksen mukaan kylmä talvisää jatkuu koko maassa, ja kevyttä pakkaslunta sataa lähinnä länsirannikon tuntumassa.

Lämpötilat ovat maanantaina päivällä enimmäkseen 12–20 miinusasteessa. Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakuntiin on annettu maanantai-iltapäivään voimassa oleva pakkasvaroitus.

Pakkasvaroituksen mukaan kylmärasitus haittaa toimintaa ulkona ja monet erilaisia kroonisia sairauksia potevat oireilevat tavallista enemmän.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat