Positiivisten koronatestien osuus kasvanut viidennekseen Uudenmaan lisäksi myös Varsinais-Suomessa - Kotimaa | HS.fi

Positiivisten korona­testien osuus kasvanut viidennekseen Uudenmaan lisäksi myös Varsinais-Suomessa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin mukaan positiivisten testituloksien osuuden kasvu voi selittyä sillä, että juhlapyhien aikana testeihin on hakeuduttu normaalia korkeammalla kynnyksellä.

Hoitaja otti koronavirustestin näytteen drive-in-testausasemalla Helsingin Hernesaaressa 6. huhtikuuta.

26.12.2021 20:09

Positiivisten testitulosten osuus tehdyistä koronavirustesteistä on joulun aikaan noussut osassa sairaanhoitopiirejä.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä positiivisten näytteiden osuus oli joulupäivänä ennätyksellisen korkea, 20 prosenttia, kertoi johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sunnuntaina.

”Juhlapyhinä on varmasti hakeuduttu vähän korkeammalla kynnyksellä testeihin, joka heijastuu siinä, että testimäärät ovat olleet pienempiä kuin meillä on normaali­arkipäivinä viime aikoina ollut”, Pietilä sanoi.

Pietilä uskoo, että positiivisten tulosten osuus pienenee maanantaina, koska testeihin todennäköisesti hakeudutaan matalammalla kynnyksellä.

Lapin sairaanhoitopiirissä positiivisten näytteiden osuus tehdyistä koronatesteistä näyttää alustavan tiedon perusteella nousseen hieman, kolmesta prosentista noin neljään prosenttiin, kertoi infektioylilääkäri Markku Broas puhelimitse.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) positiivisten testitulosten osuus on noussut nopeasti. Huslabissa jouluaattona tehdyistä yli 8 000 koronavirustestistä positiivisia oli 21 prosenttia.

Lue lisää: Husin Petäjä: Aattona tehdyistä korona­testeistä 21 prosenttia positiivisia – ”Kolme päivää sitten luku oli kymmenen prosentin tuntumassa”

”Korkea prosenttiosuus kertoo, että koronavirusta on väestössä paljon”, sanoi Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet.

Sen sijaan uusien rajoitustoimien mahdollisia vaikutuksia koronalukuihin ei vielä tiedetä.

”Rajoitustoimien vaikutukset nähdään viiveellä, käytännössä puhutaan alkavasta viikosta”, Rämet sanoi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi perjantaina, että uusia koronatartuntoja oli todettu yli 3 200. Kyseessä on STT:n uutisseurannan suurin päiväkohtainen tartuntaluku koko koronaepidemian ajalta. Kahden edellisen seurantaviikon aikana ilmaantuvuus oli noin 440 tapausta sataa tuhatta asukasta kohti.

Omikronmuunnos on noussut Varsinais-Suomessa valtavirukseksi. Johtajaylilääkäri Pietilän mukaan perjantaisista positiivista näytteistä 63 prosenttia oli omikronia.

Johtajaylilääkäri Mikko Pietilä STM:n päivitetyn koronavirustestausstrategian julkistustilaisuudessa elokuussa 2020.

”Odotin että tämä tapahtuisi ehkä uuteenvuoteen mennessä, mutta en ihan näin nopeasti. Tämä kertoo siitä, että omikron tarttuu kyllä hyvin herkästi.”

Tartuntamäärien kehityksestä saadaan Pietilän mukaan parempi käsitys joulun jälkeisinä välipäivinä. Hän kertoi odottavansa alkavaa viikkoa pienellä jännityksellä.

Rokotetutkimuskeskuksen Rämet uskoo, että rajoitustoimet ja joululomat hillitsevät koronatartuntojen lisääntymistä.

”Isossa kuvassa näkisin, että kasvuun saadaan suvantovaihe. Saadaan siten ostettua aikaa joitakin viikkoja, että pystytään saamaan rokotesuoja väestöön niin hyväksi kuin se on saavutettavissa.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat