BBC kertoi tuhansien porojen kadonneen Lapissa – selitys on sama kuin talvella kaksi vuotta sitten - Kotimaa | HS.fi

BBC kertoi tuhansien porojen kadonneen Lapissa – selitys on sama kuin talvella kaksi vuotta sitten

Syynä voi olla ilmastonmuutos, joka tekee alkutalvista lämpimämpiä, arvioi Luke.

Poronhoitajat paimentavat kelkoilla porotokkaansa, joka syö jäkälää lumen alta Enontekiön Nälkävaarassa. Kuva vuodelta 2006.

27.12.2021 15:04

Tuhansia poroja on kateissa Lapissa, kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC jouluna. Uutista siteerattiin laajasti myös Suomessa.

BBC:n uutinen kertoi, että Ruotsin ja Suomen Lapissa tuhannet porot ovat lähteneet liikkeelle tavanomaisilta laidunseuduiltaan etelämmäksi, koska aikaisin tullut jääpeite on tehnyt ravinnon eli jäkälän kaivamisesta mahdotonta.

Ne ovat siten haistelleet, missä on lämpimämpää ja suunnanneet etelään sadan tai jopa parin sadan kilometrin päähän.

Yksi selitys tilanteelle on ilmastonmuutos, joka on tehnyt alkutalvista tavanomaista lämpimämpiä. Kehityksen pelätään jatkuvan ja vaikeuttavan poronhoitoa entisestään.

Erikoistutkija Jouko Kumpula Luonnonvarakeskuksesta kertoo, että tilanne ei ole täysin uusi. Varsinkin kaksi vuotta sitten, talvella 2019–2020, tilanne oli vaikea. Tuo talvi muistetaan myös erittäin paksuista lumikerroksista Lapissa.

Syksyn ja alkutalven sateet ja ensilumet jäätyivät maahan kovaksi kerrokseksi. Jääkerros ja jatkuvasti kasvava lumikerros tekivät jäkälän kaivamisen poroille vaikeaksi.

Kumpulan mukaan lämpenemisen lisäksi talvet näyttävät olevan myös entistä epävakaampia lumi- ja vesisateineen sekä niiden välissä esiintyvine pakkasineen. Silloin märkä lumi jäätyy ja kovettuu laitumilla vaikeaksi tai jopa mahdottomaksi poron kaivaa.

Tilanteesta koitui jäkäliin myös homekasvustoja, joita porot välttelevät. Niinpä ne lähtivät liikkeelle laajemmalle alueelle ravintoa etsimään.

”Lämmin routaantumaton maa huokuu vielä lumen alla lämpöä, mikä voi aiheuttaa homeiden muodostumista jäkälään, varpuihin ja heiniin, joita poro pääasiassa kaivaa”, hän kertoo.

Kumpulan mukaan sää on ilmastonmuutoksen vuoksi yhä vaikeammin ennustettavissa.

”Kaksi talvea sitten ne vaelsivat paliskuntien rajojen yli ja niitä haettiin sadan ja kahdensadan kilometrin päästä. Ravinnon laatu heikkeni ja niiden kunto heikkeni jo alkutalvesta”, Kumpula sanoo.

”Tänä talvena viestiä on tullut kentältä, että tulossa voi olla samanlainen talvi.”

BBC:n haastattelema ruotsalainen poronhoitaja Tomas Seva kertoi lähteneensä jäljittämään porojaan jopa helikopterilla, mikä on epätavallista ja kallista. Seva kertoi, että hänen seudullaan noin 8 000 poroa oli lähtenyt vaeltamaan ruuan perässä.

”On nähtävissä, että tällaiset lämpimät alkutalvet yleistyvät nyt ja se on kriittinen asia”, Kumpula sanoo.

Talven 2019–2020 sää- ja lumiolot olivat niin poikkeukselliset, että porojen lisäruokintakin jouduttiin aloittamaan poikkeuksellisen aikaisin.

Keskitalvella poroja alkoi myös kuolla tuhansittain ja ne sairastivat tavallista enemmän. Lisäksi kevät oli kylmä ja lumipeite suli lähes kuukauden myöhässä.

Paliskunnat arvioivat tuolloin, että ruokinta- ja hoitokustannukset lähes tuplaantuivat, ja samalla myyntiin tulevan poronlihan määrä väheni ja poronhoitajien tulotaso romahti. Maa- ja metsätalousministeriö on nyttemmin korvannut poronhoitajille näitä vahinkoja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat