”Emme halunneet, että nenäämme työnnetään keppiä” – Koronatestistä kieltäytyminen vie nyt suomalaisia käräjäsaleihin asti - Kotimaa | HS.fi

”Emme halunneet, että nenäämme työnnetään keppiä” – Korona­testistä kieltäytyminen vie nyt suomalaisia käräjä­saleihin asti

Helsingin käräjäoikeus antoi torstaina tiettävästi Suomen ensimmäisen koronapykälän mukaisen tuomion testistä kieltäytymisestä.

Osa Suomeen saapuneista matkailijoista on kieltäytynyt pakollisesta koronatestistä.

31.12.2021 2:00 | Päivitetty 31.12.2021 10:10

Kuusikymppinen helsinkiläinen aviopari saapui elokuussa laivalla Tallinnasta Katajanokan terminaaliin. Siellä odotti pakollinen koronatesti, johon liittyvät tapahtuvat veivät heidät putkaan ja toivat syytteen koronatestistä kieltäytymisestä.

”Emme kieltäytyneet testistä kokonaan, mutta emme halunneet, että nenäämme työnnetään keppiä”, sanoo yritysmaailmassa työskentelevä mies.

Koronatestistä kieltäytyneitä matkailijoita alkaa nyt päätyä syytettyinä käräjille. Suomen tiettävästi ensimmäinen uuden koronapykälän mukainen oikeudenkäynti testistä kieltäytymisestä järjestettiin torstaina Helsingin käräjäoikeudessa.

Uusi pykälä on covid-19-testin laiminlyöntiä koskeva rikkomus. Aiemmin testistä kieltäytyjää on voitu rangaista terveydensuojelurikkomuksesta, mistä esimerkiksi Yle kertoi joulukuun alussa.

HS:n haastattelema kuusikymppinen helsinkiläismies suostui kertomaan omasta ja vaimonsa tapauksesta vain nimettömästi, koska hänestä tämä kirjoitus edustaa väärää käsitystä koronavirustilanteen vakavuudesta.

Mies olisi omien sanojensa mukaan antanut Katajanokan terminaalissa ottaa näytteen suun kautta nielusta.

”Nenän kautta tehtävä testi on inhottava toimenpide, ja minulla on herkkä nenä. Olen kuullut, että se tuntuu epämiellyttävältä. Testaaja ei kuitenkaan suostunut ottamaan näytettä muualta kuin sieraimen kautta.”

”Emme suostuneet sakkoihin. Meidät vietiin maijalla Kisahalliin putkaan, jossa olimme puoli tuntia.”

Ensin paikalle tulivat vartijat, sitten Rajavartiolaitoksen väkeä ja lopulta poliisi. Avioparin kannalta tapauksen puinti olisi päättynyt, jos he olisivat hyväksyneet poliisin määräämät sakot.

”Emme suostuneet sakkoihin. Meidät vietiin maijalla Kisahalliin putkaan, jossa olimme puoli tuntia. Sen jälkeen meidät kuulusteltiin ja päästettiin pois.”

Aviopari kuuluu ensimmäisiin suomalaisiin, joita vastaan on nostettu syyte koronatestistä kieltäytymisestä. Heidän syytteensä on määrä käsitellä oikeudessa helmikuun alussa.

Määräaikainen lakipykälä koronatestin laiminlyöntiä koskevasta rikkomuksesta tuli voimaan 12. heinäkuuta. Pykälä säädettiin alun perin olemaan voimassa lokakuuhun asti, mutta sen voimassaoloa on jatkettu ensi vuoden puoliväliin.

Poliisi on tähän mennessä kirjannut hieman yli 110 rikkomusta, jotka koskevat koronatestistä kieltäytymistä. Kyse on helsinkiläisen avioparin tapauksen kaltaisista tilanteista, joissa Suomeen saapuneet matkailijat eivät ole osallistuneet koronatestiin.

Testiä on edellytetty matkailijoilta tyypillisesti siksi, ettei heillä ole ollut täyttä rokotussarjaa eikä todistusta negatiivisesta testituloksesta tai puolen vuoden aikana sairastetusta koronavirustaudista.

Poliisin mukaan valtaosa rikkomukseen syyllistyneistä on ollut suomalaisia.

Testistä kieltäytyville voidaan määrätä rangaistukseksi sakkoja. Jos henkilö kiistää syyllisyytensä ja kieltäytyy maksamasta sakkoja, hän päätyy käräjille.

Joulukuun viimeisiin päiviin mennessä oli nostettu syytteet ainakin kymmentä henkilöä vastaan. Syytetyistä yhdeksän on miehiä ja yksi nainen.

Puolet syytetyistä on iältään kaksi- tai kolmikymppisiä ja loput hieman vanhempia. Vanhimmat ovat noin 60-vuotiaita.

Syytetyistä viisi asuu Helsingissä ja kolme pienehköillä paikkakunnilla Pirkanmaalla, Satakunnassa ja Etelä-Pohjanmaalla. Kaksi on salannut osoitetietonsa.

Yksi syytteen saaneista on työskennellyt varhaiskasvatuksen lastenhoitajana Helsingissä.

Monelle syytetylle käräjäoikeus on entuudestaan tuttu paikka. Kuutta vastaan on aiemminkin nostettu syytteitä muista rikoksista noin 15 viime vuoden aikana.

Erityisesti kahta heistä on syytetty lukuisista rikoksista, kuten törkeästä huumaus­aine­rikoksesta, törkeästä rattijuopumuksesta ja väkivaltarikoksista.

Osa syytetyistä vaikuttaa vastustavan koronarokotteiden ottamista.

Neljä muuta ovat saaneet yhden tai useamman syytteen esimerkiksi niskoittelusta poliisia vastaan, rattijuopumusrikoksista, pahoinpitelystä ja vahingonteosta.

Osa syytetyistä vaikuttaa vastustavan koronarokotteiden ottamista. Eräs heistä on julkaissut sosiaalisessa mediassa profiilikuvanaan tekstin, jossa hän ilmoittaa kieltäytyvänsä testeistä ja rokotteista.

Myöskään Katajanokan terminaalissa nenänielusta tehtävästä testistä kieltäytynyt helsinkiläismies ei ole ottanut koronarokotuksia ainakaan vielä.

Tutkimustulosten ja asiantuntijoiden mukaan rokotteet suojaavat vakavalta koronataudilta, mutta mies ei ole silti vakuuttunut niiden hyödystä.

”Aikaisemmin olen ottanut kaikki rokotteet, mutta nyt en ole ottanut ensimmäistäkään koronarokotusta. Seuraan, miten tilanne kehittyy. Jos rokotteesta on selkeästi hyötyä, sitten voin miettiä asiaa.”

Yksi syytetyistä on kuntapoliitikko Ilkka Tiainen Alavudelta. Hänet valittiin kesällä Alavuden valtuustoon keskustan listalta, mutta hän loikkasi heti perustamaan Valta kuuluu kansalle -puoluetta Ano Turtiaisen kanssa.

Tiainen kieltäytyi antamasta näytettä koronatestissä Helsinki-Vantaan lentoasemalla elokuussa.

”En suostunut puikottamiseen. Minulla on perustuslaillinen oikeus palata maahan”, Tiainen sanoi HS:n haastattelussa aiemmin joulukuussa.

Lue lisää: Ensimmäiselle poliitikolle syyte korona­testistä kieltäytymisestä – ”En suostunut puikottamiseen”

Suomen tiettävästi ensimmäisen koronatestistä kieltäytymistä koskevan oikeudenkäynnin syytetyksi päätyi 23-vuotias mies Satakunnasta.

Hän oli saapunut heinäkuussa laivalla Helsingin Länsisatamaan ilman todistusta rokotuksista, sairastetusta taudista tai negatiivisesta testituloksesta.

Aluesyyttäjä Mikko Teppola luki miehelle syytteen torstaina Helsingin käräjäoikeudessa. Mies kiisti syytteen ja kertoi pitävänsä testitilannetta lainvastaisena.

Mies vetosi siihen, ettei kieltäytynyt varsinaisesta testistä vaan ainoastaan näytteen ottamisesta sieraimen kautta.

”Se tuottaa minulle tuskaa ja pelkotiloja”, hän perusteli.

Käräjäoikeus ratkaisi asian noin puolessa tunnissa. Istunnossa ei kuultu todistajia eikä käsitelty kirjallisia todisteita. Käräjäoikeuden mukaan on riidatonta, ettei mies suostunut testiin eikä hänellä ollut testin välttämiseksi vaadittua todistusta.

Mies sai rangaistukseksi 15 päiväsakkoa. Niistä kertyy maksettavaa hänen tuloillaan yhteensä 345 euroa.

Syyttäjät vaativat HS:n tietojen mukaan ainakin kolmessa tulevassakin oikeudenkäynnissä testistä kieltäytyneille rangaistukseksi 15:tä tai 16:ta päiväsakkoa.

Päiväsakoista kertyisi maksettavaa 2 000 euron nettokuukausituloilla yhteensä noin 450 euroa, 3 000 euron nettotuloilla noin 700 euroa ja 4 000 euron nettotuloilla lähes 1 000 euroa.

Oikaisu 31.12.2021 kello 10.05: Korjattu virheellinen tieto, jonka mukaan kyseessä oli tietävästi Suomen ensimmäinen oikeudenkäynti testistä kieltäytymisestä. Kyseessä oli Suomen tiettävästi ensimmäinen uuden koronapykälän mukainen oikeudenkäynti testistä kieltäytymisestä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat