Lähes koko Suomi on sulkeutumassa, mutta kolmella alueella ravintoloissa voi toistaiseksi juhlia aamuyöhön - Kotimaa | HS.fi

Lähes koko Suomi on sulkeutumassa, mutta kolmella alueella ravintoloissa voi toistaiseksi juhlia aamu­yöhön

Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Itä-Savon koronatilanne ei täytä leviämisalueen kriteereitä. Pohjois-Karjalassa ollaan kuitenkin jo sen kynnyksellä – koronanyrkki arvioi tilannetta tiistaina.

Pohjois-Karjala on yksi kolmesta sairaanhoitopiiristä, jotka eivät toistaiseksi täytä leviämisalueen kriteereitä, mutta Pohjois-Karjalassa ollaan jo lähellä. Kuva joensuulaisesta Las Palmas -yökerhosta vuodelta 2019.

27.12.2021 20:15

Pahentuneen koronatilanteen takia hallituksen hätäjarrutoimet kiristyvät leviämisalueilla tiistaista alkaen. Rajoitukset kiristyvät lähes koko maassa, sillä kolmea sairaanhoitopiiriä lukuun ottamatta leviämisalueen kriteerit täyttyvät koko maassa.

Lue lisää: Uudellemaalle huomenna uudet rajoitukset – Tämä kaikki muuttuu

Rajoitusten ulkopuolelle toistaiseksi jäävät Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Itä-Savon sairaanhoitopiirit sekä Ahvenanmaa. Siellä yhteiskunnan toiminnot voivat toistaiseksi jatkua ennallaan. Joensuussa, Kajaanissa ja Savonlinnassa ravintolat voivat siis toistaiseksi olla normaalisti auki vaikka aamuyöhön.

Pohjois-Karjalassa tosin ollaan varpaillaan. Jo viime viikolla eri viranomaisten koronakoordinaatioryhmä eli niin kutsuttu koronanyrkki totesi Pohjois-Karjalan olevan leviämisalueen kynnyksellä.

Torstaina 23. joulukuuta pitämässään kokouksessa koronanyrkki totesi, että sekä tartuntatilanne että sairaalakuormitus ovat kehittymässä huonommiksi mutta leviämisalueen kriteerit eivät vielä täyttyneet.

Koronanyrkki arvioi, että Pohjois-Karjalakin siirtyy leviämisalueiden joukkoon jo tällä viikolla. Se kehotti alueen yrityksiä ja toimijoita varautumaan leviämisalueiden rajoituksiin.

”Tapaukset ovat nousemassa kuten muuallakin Suomessa. Sairaalahoitoa tarvitseviakin on ollut nyt jonkin verran enemmän. Kokonaistilanne on meillä jäljessä Etelä-Suomeen verrattuna, mutta samaan suuntaan ollaan täälläkin menossa”, sanoi Siun soten infektioylilääkäri Jennifer Sieberns HS:lle maanantaina.

Pahenevan tilanteen ja lähestyvän uudenvuoden takia koronanyrkki on aikaistanut seuraavaa kokoustaan torstaista tiistaille. Silloin koronatilanne arvioidaan uudelleen.

”On hyvä olla selkeät linjat ennen vuodenvaihdetta”, Sieberns sanoo.

Tällä hetkellä Pohjois-Karjalan ravintoloille suositellaan koronapassin käyttöä, mutta muita erityisiä rajoituksia ei ole. Mikäli tilanne jatkuisi ennallaan, esimerkiksi suosittu joensuulainen musiikkiravintola Kerubi voisi olla avoinna uudenvuoden yönä normaaliin perjantaiseen tapaan kello 4.30 saakka.

Kerubissa ollaan kuitenkin odottavalla kannalla.

"Vihjettä on annettu, että tällä viikolla meidänkin alueemme voi siirtyä leviämisvaiheeseen ja se on jopa todennäköistä”, toimitusjohtaja Asko Piiparinen sanoo.

”Nyt odotellaan sitä päätöstä ja että joko rajoitukset kerkeävät voimaan tällä viikolla. Jos kokousta on aikaistettu tiistaille, sehän viittaisi siihen, että rajoitukset tulisivat voimaan jo viikonlopuksi.”

Koronanyrkki arvioi, että Pohjois-Karjalakin siirtyy leviämisalueiden joukkoon jo tällä viikolla. Se kehotti alueen yrityksiä ja toimijoita varautumaan rajoituksiin.

Ennen joulua ravintolaelämä oli vilkasta, mutta nyt Piiparinen ennakoi menon hiljenevän, vaikkei rajoituksia tulisikaan, sillä pahentunut koronatilanne saa ihmiset vähentämään liikkumistaan.

Vielä hetki sitten Kerubin tammikuun kalenteri näytti täydeltä, mutta nyt iso osa keikoista ja tapahtumista on siirretty eteenpäin. Yhtyeet ovat peruneet kiertueitaan, joten Joensuuhunkaan ei tulla keikkailemaan.

”Jos tulee rajoituksia, ne eivät oikeastaan hirveästi muuta tilannetta. Aukioloaikoja kylläkin”, Piiparinen sanoo.

”Nyt mennään ihan sen mukaan, mitä meille kerrotaan ja mitkä ovat rajoitukset. Ei tässä oikein muuta voi.”

Kainuussa koronatilanne on hieman rauhoittunut edellisestä viikosta. Joulunpyhien aikaan Kainuussa todettiin 35 uutta koronatapausta, joista 19 todettiin maakunnan ulkopuolelta tulleilla henkilöillä.

”Jonkun verran matkailijoiden mukana on tullut positiivisia tapauksia, mutta ilmaantuvuus on pysynyt kohtuullisissa lukemissa ja jopa laskusuunnassa. Tällä hetkellä ei näytä siltä, että olisimme menossa leviämisvaiheeseen”, sanoo Kainuu sote-alueen terveysjohtaja Susanna Halonen.

Halosen mukaan joulun ajan liikehdinnän tulokset näkyvät kunnolla kuitenkin vasta viikon tai parin kuluttua.

Ravintolarajoituksia Kainuussa ei ole voimassa. Esimerkiksi S-ketjun kainuulaisen Osuuskauppa Maakunnan ravintoloissa koronapassit ovat käytössä, mutta muuten ravintolat toimivat normaaliin tapaan. Pisimmillään ne ovat auki kello neljään asti yöllä.

Vaikka Kainuun koronatilanne on muuta maata parempi eikä alueella ole ravintolarajoituksia, Kainuunkaan yössä ei juhlita tavalliseen tapaan.

Osuuskauppa Maakunnan toimialajohtaja Pasi Tolosen mukaan ravintolaelämä on tavallista hiljaisempaa.

”Kyllä se yleinen tilanne vaikuttaa hiljentävästi ihmisten ravintolakäyttäytymiseen. Huomattavasti normaaliaikoja hiljaisempaa on ennen kaikkea iltapuolen ravintoloissa mutta jonkun verran myös ruokaravintoloissa. Syksyllä oli välillä selvästi vilkkaampia jaksoja kuin tällä hetkellä”, hän sanoo.

Matkailijoita Kainuussa on liikkeellä, mutta Tolosen mukaan heitäkin on normaalisesonkia vähemmän. Myös viime hetken peruutuksia tulee paljon.

”Näyttää hyvin samankaltaiselta kuin viime vuodenvaihde”, hän sanoo.

Vuokatissa toimivan kylpylähotelli Holiday Club Katinkullan hotellinjohtaja Pirppa Taljavirta kertoo, että välipäivinä lomalaisia on paljon liikenteessä. Katinkulta kylpylöineen, harrastepalveluineen ja ravintoloineen on auki normaaliin tapaan.

Taljavirran mukaan asiakkaat käyttävät nyt maskeja selvästi enemmän kuin esimerkiksi lokakuussa koululaisten syyslomien aikaan.

”Eri tavalla asiakkaat nyt huomioivat tämän uuden viruksen ja sen herkän leviämisen. On selkeä ero. Tosin syksyllä omikronmuunnosta ei tainnut vielä ollakaan. Mutta nyt kaikilla näyttää olevan maskit ja ollaan yhteisvastuullisia”, Taljavirta sanoo.

Sotkamossa Katinkulta kylpylöineen, harrastepalveluineen ja ravintoloineen on auki normaaliin tapaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat