HS:n koronakatsaus: ilmaantuvuusluvut ennätyskorkeita jouluna, sairaalapotilaiden määrä laski hiukan - Kotimaa | HS.fi

HS:n korona­katsaus: ilmaantuvuus­­luvut ennätys­korkeita jouluna, sairaala­potilaiden määrä laski hiukan

HS:n kerran viikossa julkaistava korona­katsaus kertoo rokotus-, sairaalahoito- ja tartunta­tilanteen kehittymisestä viime viikkoina.

27.12.2021 13:26

Sairaalassa olevien koronapotilaiden määrä Suomessa laski hieman joulua edeltävistä ennätyslukemista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tietojen mukaan maanantaina sairaalassa on 307 potilasta, kun enimmillään joulukuun aikana se oli ennätykselliset 336 potilasta. Maaliskuun 2021 tautiaallon aikana sairaalassa oli enimmillään 313 potilasta.

Keväällä 2020 potilaita oli enimmillään 244, tosin tilastointi ei silloin ollut aivan yhtä kattavaa kuin nyt.

TehohoidoSSA oli maanantaina THL:n tietojen mukaan 59 potilasta, mikä on hieman vähemmän kuin viime viikolla.

Tehohoidon ennätyslukuihin on vielä matkaa. Huhtikuussa 2020 teho­hoidossa oli enimmillään 83 potilasta.

Tiedot ilmenevät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedoista. Tiedot päivittyvät kattavasti yleensä maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin, joskus myös takautuvasti.

Tehohoidon valtakunnallisia tilanneraportteja kokoavan anestesiologian ja tehohoidon professorin Matti Reinikaisen mukaan teho-osastoilla oli maanantai­aamuna 58 koronapotilasta. Hoidon tarve on pienentynyt jonkin verran muualla maassa, mutta kasvanut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella.

Luvut eroavat THL:n luvuista tilastointiviiveen takia.

Lue lisää: Tehohoitolääkäreitä huolettaa osastojen täyttyminen koronapotilaista vaikka omikronin vaikutus ei vielä edes näy: ”Me tarvitsemme valtakunnallisia tekoja”

Kolmansia rokoteannoksia annettiin viime viikolla kiihtyvää tahtia. Kolmansia annoksia on Suomessa annettu sunnuntain tietojen mukaan noin 19,7 prosentille 12 vuotta täyttäneistä. Se on noin 4,7 prosenttiyksikköä enemmän kuin viikko sitten.

Kaksi annosta saaneiden rokotuskattavuus 12 vuotta täyttäneiden keskuudessa nousi viikossa noin 0,3 prosenttiyksikköä ja oli THL:n mukaan maanantaina 83,6 prosenttia.

Tartuntojen ilmaantuvuus on jatkanut kasvuaan. Jouluaattona raportoitiin Suomen kaikkien aikojen korkein korona­ilmaantuvuus­luku: 529.

Ilmaantuvuusluku oli viikko sitten noin 444 ja kaksi viikkoa sitten noin 356.

Ilmaantuvuus tarkoittaa raportoitujen tartuntojen määrää 14 päivän aikana 100 000:ta asukasta kohti.

On todennäköistä, että tartuntamäärä kasvoi edelleen joulupyhien aikana. Tartuntamäärien raportoimisessa on kuitenkin THL:n mukaan viiveitä. Joulunajan (25– 27.12) tartuntatapausten määräksi kerrottiin maanantaina 3 649, mutta tiedot todennäköisesti päivittyvät.

Kuolemien määrä Suomessa on laskenut edellisestä mittausjaksosta.

Tuoreimpien kahden viikon alkana THL:n tietoon tuli 81 koronaan liittyvää kuolemaa, kun edeltävien kahden viikon aikana tietoon tuli 107 kuolemaa.

Euroopassa tartuntojen määrä kasvoi joulukuun lopussa tasaisen jakson jälkeen. Ilmaantuvuusluku nousi 800:n tuntumasta 830:een.

Tartuntamäärä kasvoi erityisesti Britanniassa, jossa joulukuun aikana ilmaantuvuusluku nousi 914:sta yli 1 700:aan. Myös Ranskassa joulukuussa tartunnat ovat kasvaneet rajusti. Sen sijaan Saksassa ilmaantuvuusluku on kääntynyt joulukuun alussa laskuun.

Ruotsissa joulun ajan korkein ilmaantuvuusluku oli 468. Yhdysvalloissa ilmaantuvuusluku lähti joulukuun puolivälissä rajuun kasvuun. Luku nousi 500:n tuntumasta yli 700:aan.

TÄMÄ HS:N koronakatsaus ilmestyy kerran viikossa. Jos haluaa seurata lukuja tarkemmin, HS:n päivittäin päivittyvät koronagrafiikat löytää tästä koronatilannejutusta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat