Ruudin ja rätinän mukana ilmaan lentää valtava määrä kemikaaleja – Ilotulitteiden savut voivat yli kymmenkertaistaa pienhiukkasten määrän hengitysilmassa - Kotimaa | HS.fi

Ruudin ja rätinän mukana ilmaan lentää valtava määrä kemikaaleja – Ilotulitteiden savut voivat yli kymmen­kertaistaa pien­hiukkasten määrän hengitys­ilmassa

Suomalaiset ampuvat vuodenvaihteessa taivaalle miljoonia yksittäisiä ilotulitteita. Niiden myötä ilmaan lentää myös valtavat määrät erilaisia kemikaaleja, jotka heikentävät ilmanlaatua etenkin kaupungeissa.

Ilotulitteiden mukana ilmaan lentää valtava määrä erilaisia kemikaaleja. Pienhiukkasten määrän lisääntyminen heikentää ilmanlaatua etenkin kaupungeissa.

27.12.2021 16:54

Ruutia rikistä, hiilestä ja kaliumnitraatista. Värejä metalleista ja kemikaaleista.

Uudenvuoden ilotulitteiden savujen mukana ilmaan lentää valtava määrä metalleja ja erilaisia kemikaaleja – sekä niiden myötä pienhiukkasia.

Rakettien, patojen ja soihtujen aiheuttamat savut heikentävät ilmanlaatua merkittävästi erityisesti, jos on tyyntä ja pakkasta. Tuulisella säällä ilmansaasteet laimenevat nopeammin.

Kaupungeissa pienhiukkasten määrä hengitysilmassa voi yli kymmenkertaistua uudenvuodenyönä.

Esimerkiksi Helsingissä pienhiukkasten määrä voi kohota lyhytaikaisesti jopa 10–20-kertaiseksi normaaliin verrattuna, kertoo ilmansuojeluyksikön päällikkö Hanna Manninen Helsingin seudun ympäristöpalveluista (HSY).

"Mittaustulosten mukaan ilmanlaatu heikkenee nopeasti kaupunkialueella huonoksi tai erittäin huonoksi”, Manninen sanoo.

Ilotulitteiden savut eivät ole terveydelle hyväksi. Pienhiukkasten lyhytaikainenkin korkea pitoisuus voi aiheuttaa hengitysoireita erityisesti niille, jotka sairastavat astmaa, muita kroonisia keuhkosairauksia tai sepelvaltimotautia. Myös pienet lapset voivat olla herkkiä pienhiukkasille.

”Jos haluaa katsella ilotulitteita, kannattaa välttää paikkoja, joissa on maanpinnan läheisyydessä silmin nähtävää ja ruudinhajuista savua”, Manninen neuvoo.

Kaupungeissa pienhiukkasten määrä hengitysilmassa voi yli kymmenkertaistua uudenvuodenyönä.

Suomalaiset ampuvat vuodenvaihteessa taivaalle satojatuhansia kiloja ilotulitteita. Kappalemäärissä tämä tarkoittaa miljoonia yksittäisiä ilotulitteita. Niiden mukana ilmaan vapautuvat lukuisat kemialliset yhdisteet.

”Ilotulitteet sisältävät aina ruutia, joka koostuu rikistä, hiilestä ja kaliumnitraatista. Lisäksi ilotulitteissa käytetään muun muassa kuparia ja strontiumia”, kertoo Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ylitarkastaja Jonas Sjelvgren.

Väriefektit syntyvät metalleista ja kemikaaleista.

Punaista väriä saadaan strontiumista tai litiumista, vihreää bariumista, violettia strontiumia ja kuparia sekoittamalla, oranssia kalsiumista, keltaista natriumista, sinistä kuparista, hopeaa alumiinista, titaanista tai magnesiumista.

Ilotulitteiden rätinä syntyy Crackling Star -nimisestä aineesta, joka sisältää kuparia.

Savuna ilmaan lentävät kemikaalit eivät kuitenkaan Sjelvgrenin mukaan ole vaarallisia, mutta ne voivat ärsyttää hengitysteitä.

”Jos ne olisivat ihmisille vaarallisia, ne olisi kielletty. Nyt aineiden määrät ovat sallituissa rajoissa ja EU-standardien mukaisia”, Sjelvgren sanoo.

EU-säädöksillä on rajoitettu ilotulitteiden haitallisia aineita. Ilotulitteet eivät esimerkiksi saa sisältää lyijyä, ja ruudin määrää on rajoitettu.

Monissa kaupungeissa ilotulitteiden käyttö on kiellettyä keskusta-alueilla.

Kaupunkialueella ilotulitteiden käyttö lisää myös roskia ja melua, josta kärsivät etenkin lemmikit.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat