Mies ei hakenut kuivumassa ollutta korttiaan poliisilaitokselta, sai tuomion myös kortitta ajosta - Kotimaa | HS.fi

Mies ei hakenut kuivumassa ollutta korttiaan poliisi­laitokselta, sai tuomion myös kortitta ajosta

Oulun käräjäoikeus oli hylännyt syytteen, mutta Rovaniemen hovi­oikeus muutti tuomiota. Ajo-oikeus alkaa uudelleen vasta, kun poliisi palauttaa kortin.

Rovaniemen hovioikeus tuomitsi kortitta ajosta miehen, joka ei ollut hakenut poliisilaitokselta kuivumassa ollutta ajokorttiaan.

27.12.2021 13:18

Rovaniemen hovioikeus katsoi 56-vuotiaan miehen syyllistyneen kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta, kun tämä ei ollut hakenut poliisiasemalta kuivumassa ollutta korttiaan.

Oulun käräjäoikeus oli aiemmin hylännyt syytteen.

Miehen ajokielto oli päättynyt noin kuukautta ennen kiistanalaista ajoa huhtikuussa 2020.

Mies sai poliisipartion peräänsä valtatiellä Raahessa, koska hän ajoi yli­nopeutta. Kun auto pysähtyi, sieltä nousi päihtynyt ja poliisipartion mukaan aggressiivinen mies.

Miehen veren alkoholipitoisuus oli 1,53 promillea. Lisäksi verestä löytyi huumeeksi luokiteltavaa nordiatsepaamia.

Mies väitti nauttineensa alkoholia vasta ajon jälkeen, mutta hänen perässään ajanut poliisipartio piti tätä mahdottomana.

Suurin oikeudellinen kiista syntyi siitä, oliko miehellä ajo-oikeus vai ei.

Miehen aiempien rikosten takia määrätty ajokielto oli päättynyt noin kuukautta aikaisemmin, mutta mies ei ollut hakenut korttiaan takaisin poliisilaitokselta.

Käräjäoikeuden mukaan miehellä oli siis ajo-oikeus, joten se hylkäsi syytteen.

Syyttäjä vei asian hovioikeuteen. Hän huomautti, että ajokorttilain mukaan ajo-oikeus alkaa ajokiellon jälkeen uudelleen, kun poliisi palauttaa kortin haltijalleen. Nyt näin ei ollut tapahtunut.

Hovioikeus päätyi samaan tulokseen. Sen takia miehen ehdotonta vankeutta korotettiin kymmenellä päivällä. Se on nyt 55 päivää vankeutta.

Kulkuneuvon oikeudettoman kuljettamisen lisäksi rangaistukseen sisältyvät rangaistukset törkeästä rattijuopumuksesta, huumausaineen käyttörikoksesta sekä laittomasta uhkauksesta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat