Poliisien välinen talokauppariita sai päätöksen: Korkein oikeus hylkäsi petossyytteen - Kotimaa | HS.fi

Poliisien välinen talokauppariita sai päätöksen: Korkein oikeus hylkäsi petossyytteen

Kiista koski turkulaisen rintamamiestalon paalutusta. Korkeimman oikeuden mukaan myyjä ei ollut tahallaan erehdyttänyt ostajia.

Poliisien talokauppariita on ollut kahteen otteeseen korkeimman oikeuden käsittelyssä, ensin riita-asiana, sen jälkeen rikosjuttuna.

28.12.2021 11:03

Korkein oikeus (KKO) on kumonnut turkulaiselle poliisille annetun tuomion törkeästä petoksesta talokauppa-asiassa.

Turun hovioikeus tuomitsi vuonna 2019 miehen puolentoista vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Kyse oli siitä, oliko mies vuonna 2012 jättänyt kertomatta ostajille puutteista rintamamiestalon paalutuksessa. Ostajapariskunnan mies oli poliisikollega.

Eri oikeusasteissa päädyttiin eri lopputuloksiin.

Käräjäoikeus katsoi miehen syyllistyneen tavalliseen petokseen, joten syyteoikeus oli ehtinyt vanhentua.

Hovioikeus taas katsoi, että kyseessä oli törkeä petos. Hovioikeuden mukaan mies oli salannut sen, että hän oli vuonna 2003 teettänyt jälkipaalutuksen ilman rakennuslupaa ja että paalutusta ei ollut tehty rakennuksen keskiosan alle.

Hovioikeuden mukaan mies aiheutti vähintään 170 000 euron vahingon. Kauppasumma oli 304 000 euroa.

Nyt KKO päätti, ettei mies ollut tahallaan erehdyttänyt ostajia eikä siten syyllistynyt rikokseen.

Olennaista oli, oliko myyjä antanut tietoisesti vääriä, puutteellisia tai harhaanjohtavia tietoja.

KKO:n selvityksen mukaan paalutuksen tehnyt ammattilainen oli sanonut myyjälle, ettei työlle tarvita rakennuslupaa. Myyjä oli itsekin tarkastanut asian kaupungin rakennusvalvonnasta.

Miehen mukaan hän ei ollut myöskään väittänyt ostajalle, että koko talo olisi paalutettu. Tämä poikkesi ostajan kertomuksesta, sillä tämän mukaan myyjä oli ilmoittanut, että talo oli paalutettu.

KKO totesi, että paalutus oli tehty yli kahdeksan vuotta ennen talokauppaa. Ammattilainen oli silloin sanonut myyjälle, ettei talon keskiosan paalutus ollut tarpeen.

Paalutustyö oli kuvattu totuudenmukaisesti esitteessä, jonka ostaja sai nähtäväkseen.

Yksityiskohtaisen selvityksen paalutuksesta oli tilannut myyjä. Tämä viittaa KKO:n mukaan siihen, että mies oli pitänyt paalutusta asianmukaisesti tehtynä.

KKO päätyi siis siihen, että myyjä ei ollut tahallaan erehdyttänyt ostajia. Rakennusluvan hakematta jättämisestä aiheutunut hyöty ei ollut huomattava.

Teko ei siten täytä törkeän petoksen tunnusmerkistöä, KKO huomautti. Perusmuotoinen petos on jo vanhentunut, joten ei ole tarpeen arvioida, olisiko sen rikoksen tunnusmerkistö täyttynyt. Syyte hylättiin.

Sama riita oli KKO:n käsittelyssä myös kiinteistön virhettä koskevana siviilikanteena. Ostajat vaativat tuolloin kaupan purkua tai tuntuvaa hinnanalennusta.

Korkein oikeus ei myöntänyt vuonna 2016 antamallaan päätöksellä ostajille valituslupaa, joten hovioikeuden päätös 12 000 euron hinnanalennuksesta jäi voimaan.

Lue lisää: Poliisien välinen talokauppa toi tuomion törkeästä petoksesta Varsinais-Suomessa

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat