Kissalta löytyi ensimmäinen varmistettu koronatartunta Suomessa– ”eläintarhoissa pidettävillä kissaeläimillä on todettu myös kuolemantapauksia” - Kotimaa | HS.fi

Kissalta löytyi ensimmäinen varmistettu koronatartunta Suomessa– ”eläintarhoissa pidettävillä kissaeläimillä on todettu myös kuolemantapauksia”

Koronavirus voi tarttua myös eläimiin.

28.12.2021 10:57 | Päivitetty 28.12.2021 12:32

Kissalla on todettu Suomessa ensi kertaa koronatartunta. Tartunta varmistui Ruokaviraston tekemissä laboratoriotutkimuksissa.

”Meillä on tutkittu yksittäisiä kissojen ja koirien näytteitä. Tämä on ensimmäinen, mistä meidän laboratoriomme on saanut tuloksen varmistettua”, ylitarkastaja Liisa Kaartinen Ruokavirastosta.

Positiiviseksi varmistunut näyte oli otettu sairaasta kissasta, jonka omistaja epäili sen saaneen tartunnan ihmisiltä. Omistajan mukaan kissa voi jo paremmin.

Kissan koronalöydöksestä ei seuraa viranomaistoimenpiteitä.

Koronavirustartuntoja on maailmalla havaittu useilla eri eläinlajeilla. Lemmikkieläimistä tartuntoja on raportoitu lähinnä kissoilla ja koirilla. Yleensä niillä ei ole havaittu mitään oireita.

”Kissoilla se [koronavirus] voi aiheuttaa ihan kuin ihmisilläkin hengitystieoireita ja väsymystä. Aika usein oireet kai jäävät melko lieviksi ja eläin toipuu. Mutta riippuen kissan iästä ja vastustuskyvystä, kyllä se voi olla vakavakin tauti. Ainakin eläintarhoissa pidettävillä kissaeläimillä on todettu myös kuolemantapauksia”, Kaartinen sanoo.

Jos lemmikin omistaja sairastuu koronatautiin tai mihin tahansa infektiotautiin, hänen kannattaa välttää eläinten tarpeetonta käsittelyä. Kädet tulee pestä huolellisesti aina esimerkiksi ennen lemmikin ruokien käsittelyä.

”Sairaan henkilön kannattaisi pitää etäisyyttä erityisesti kissaan. Ettei se olisi ihan siinä kainalossa tai mahan päällä, etteivät ihmisen yskähdykset ja aivastukset suoraan altistaisi sitä virukselle”, Kaartinen sanoo.

Ruokavirasto kertoo, että tämän hetkisen tiedon perusteella koronaviruksen tarttuminen lemmikkieläimiin on kuitenkin hyvin harvinaista. Tartunnoilla ei vaikuta olevan merkitystä koronaviruksen leviämisessä.

”Ihmistä pidetään tämän viruksen pääasiallisena levittäjänä”, Kaartinen sanoo.

Jos epäilee lemmikkinsä saaneen koronatartunnan, eläin kannattaa pitää sisällä. Jos lemmikin oireet edellyttävät eläinlääkärin hoitoa, omistajan tulee ensin ottaa eläinlääkäriin yhteyttä puhelimitse ja ilmoittaa koronaepäilystä puhelimessa.

Ruokavirasto muistuttaa, että ihmisten rokottaminen suojaa myös lemmikkejä.

”Vaikkei ihminen säästyisi taudilta kokonaan, ainakin erittyvän viruksen määrä vähenee ja se suojaa eläimiäkin”, Kaartinen sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat