Kuopion kouluhyökkääjä ei hae valituslupaa korkeimmasta oikeudesta, hovioikeuden elinkautinen jää voimaan - Kotimaa | HS.fi

Kuopion koulu­hyökkääjä ei hae valitus­lupaa korkeimmasta oikeudesta, hovi­oikeuden elin­kautinen jää voimaan

Hovioikeuden elinkautinen vankeustuomio jää voimaan.

Joel Marin (oik.) ja puolustusasianajaja Matti Niiranen hovioikeudessa.

29.12.2021 10:33 | Päivitetty 29.12.2021 10:54

Kuopion kouluhyökkääjä ei hae valituslupaa korkeimmasta oikeudesta, kertoo hänen asianajajansa Matti Niiranen STT:lle. Näin ollen hovioikeuden elinkautinen vankeustuomio jää voimaan.

Itä-Suomen hovioikeus päätti marraskuussa pitää voimassa 27-vuotiaalle miehelle tuomitun elinkautisen vankeusrangaistuksen Kuopion kouluhyökkäyksestä.

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi vuonna 2020 Joel Otto Aukusti Marinin murhasta, 20:stä murhan yrityksestä, törkeästä vahingonteosta, pahoinpitelyn yrityksestä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Kouluhyökkäys tapahtui kesken oppitunnin 1. lokakuuta 2019 Savon ammattiopiston tiloissa kauppakeskus Hermannissa Kuopiossa. Hyökkäyksessä kuoli yksi ihminen, 23-vuotias opiskelija.

Tapahtuma-aikaan 24-vuotias mies hyökkäsi miekan kanssa luokkatovereidensa kimppuun. Hyökkäyksessä kuoli 23-vuotias ukrainalais­nainen ja kymmenkunta ihmistä haavoittui tai loukkaantui. Osalle uhreista jäi miekaniskuista elinikäisiä vammoja.

Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin, että mies oli tekoaikaan syyntakeinen eli ymmärsi tekonsa.

Lue lisää: Tiukentuneet aselait saattoivat pelastaa ihmis­henkiä Kuopion koulu­hyökkäyksessä

Miehelle tehtiin mielentilatutkimus esitutkinnan aikana. Lausunnossaan siitä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) katsoi, että mies oli tekojen aikaan syyntakeinen eli ymmärsi tekonsa. Käräjäoikeus oli samaa mieltä.

Hovioikeuden mukaan asiassa ei hovikäsittelyssäkään tullut ilmi sellaista uutta, jonka perusteella se olisi päätynyt syyntakeisuusarvioinnissa toiseen lopputulokseen kuin käräjäoikeus.

Murhan ja 20 murhan yrityksen lisäksi Marinin, 27, syyksi luettiin myös virkamiehen väkivaltainen vastustaminen, törkeä vahingonteko ja pahoin­pitelyn yritys. Hovioikeuden ratkaisu oli yksimielinen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat