Tiedot Britanniasta: Omikronmuunnos aiheuttaa 40–60 prosenttia lievempää tautia kuin deltamuunnos – Suomessa sairaalassa yksittäisiä omikronpotilaita - Kotimaa | HS.fi

Tiedot Britanniasta: Omikron­muunnos aiheuttaa 40–60 prosenttia lievempää tautia kuin deltamuunnos – Suomessa sairaalassa yksittäisiä omikronpotilaita

Suomessa todettiin jouluviikolla ainakin 16 000 koronavirustartuntaa.

STM:n johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki kertoi koronavirustilanteesta tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

29.12.2021 12:49 | Päivitetty 29.12.2021 17:52

Suomessa on tällä hetkellä sairaalahoidossa potilaita koronaviruksen omikronmuunnoksen aiheuttaman taudin vuoksi.

Näin kertoi johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM).

”Kolmisen tuntia sitten kuulin, että on yksittäisiä potilaita, jotka ovat sairaalassa, mutta heitä on liian vähän, jotta voitaisiin sanoa mitään omikronin vakavuudesta Suomessa”, Voipio-Pulkki sanoi keskiviikkona iltapäivällä tiedotustilaisuudessa.

STM ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) järjestivät viikoittaisen tiedotustilaisuutensa koronavirustilanteesta. HS:n tekstimuotoinen seuranta tilaisuudesta löytyy jutun lopusta.

Omikronmuunnoksen vakavuudesta on odotettu lisätietoja, sillä Etelä-Afrikassa sen on havaittu aiheuttaneen lievempää tautimuotoa kuin deltamuunnos.

Nyt tietoja on kantautunut myös Englannista ja Skotlannista. Siellä tehdyissä tutkimuksissa omikronmuunnos on aiheuttanut 40–60 prosenttia lievempää tautia kuin deltavariantti.

”Eli omikronmuunnoksen aiheuttama tauti harvemmin johtaa sairaalahoidon tarpeeseen”, sanoi johtaja Mika Salminen THL:stä tilaisuudessa.

”Samansuuntaista tietoa tulee muualtakin maailmasta. Nämä ovat ehkä kaksi ensimmäistä kunnollista, vakavasti otettavaa tutkimusta asiasta.”

Salminen kuitenkin huomautti, että tutkimuksissa tapausmäärät olivat vielä varsin pieniä.

Suomessa on toistaiseksi varmistettu 172 omikrontartuntaa. Todellisuudessa muunnosta on kuitenkin maassa jo enemmän.

Esimerkiksi Helsingissä ja Uudellamaalla todetuista tapauksista jo 70 prosenttia on omikronepäilyjä.

Myös Varsinais-Suomessa tämä osuus on kasvanut jo 30 prosenttiin. Muualla Suomessa kaikkia näytteitä ei seulota muunnosten varalta.

Tartuntatilannetta kuvaa Suomessa se, että positiivisten testitulosten osuus on kasvanut viime viikolla yli kymmeneen prosenttiin.

Jouluviikolla Suomessa todettiin ainakin yli 16 000 koronatartuntaa, mutta Salmisen mukaan määrä on todennäköisesti aliarvioitu. Uudenmaan alueen tietojen toimittamisessa on viime aikoina ollut ongelmia.

Lisäksi lukuihin saattaa vaikuttaa se, että ihmiset käyvät pyhäpäivinä esimerkiksi testeissä eri tavalla kuin normaalisti. Osa saattaa myös todeta tautinsa vain kotitestillä.

”Näitä lukuja pitää tulkita hieman varoen tällä hetkellä”, Salminen sanoi.

Erikoissairaanhoidon kuormitus on ollut odotettua tasaisempaa, eikä pelättyä tehohoidon tarpeen kasvua ole ainakaan vielä nähty, sanoi Voipio-Pulkki.

Salminen nosti esiin viikon 42 eli monien syyslomaviikon, jolloin tapahtui kaksi olennaista käännettä.

Tuolloin koronatartunnat alkoivat nopeasti lisääntyä, ja se jatkuu edelleen. Samaan aikaan kuitenkin erikoissairaanhoitoa tarvitsevia tartunnan saaneista alkoi olla vähemmän. Salmisen mukaan ilmiö johtuu hyvästä rokotuskattavuudesta.

”Tämä osoittaa sen, miten tehokas rokotusohjelma on estämään vakavaa tautia”, hän sanoi.

Yli 5-vuotiaista suomalaisista 77 prosenttia on saanut vähintään kaksi rokotusannosta ja noin 20 prosenttia on saanut kolmannen annoksen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat