Viron päätös höllentää ravintolarajoituksia vuodenvaihteeksi ei saanut suomalaisia sankoin joukoin liikkeelle - Kotimaa | HS.fi

Viron päätös höllentää ravintola­rajoituksia vuoden­vaihteeksi ei saanut suomalaisia sankoin joukoin liikkeelle

Virossa ravintolat, baarit ja tapahtumapaikat saavat uutenavuotena olla auki aamukuuteen asti. Laivayhtiöiden uudenvuoden ajan varauksissa Viron päätös ei ole näkynyt.

Helsingin Länsisataman Terminaali 2:ssa oli perjantaina aamupäivällä hiljaista.

31.12.2021 15:43

Jos suomalainen mielii juhlia vuoden vaihtumista ravintolassa, mahdollisuudet ovat koronaviruksen vuoksi vähissä.

Lähteä voi esimerkiksi Kainuuseen, joka on ainoa Manner-Suomen alue, jossa ravintoloiden anniskelua tai aukioloa ei tällä hetkellä rajoiteta – tai Viroon, joka teki päätöksen höllentää ravintolarajoituksia kahdeksi päiväksi uutenavuotena.

Perjantaina 31. joulukuuta ja lauantaina 1. tammikuuta baarit, ravintolat ja tapahtumapaikat saavat olla auki koko yön aamukuuteen asti, kun normaalisti koronarajoitukset sulkevat ovet viimeistään kello 23. Vanhat rajoitukset palaavat voimaan sunnuntai-iltana 2. tammikuuta.

Lue lisää: Viro avaa baarit uudeksi­vuodeksi, suomalaiset pääsevät maahan jopa ilman korona­todistuksia: ”Ymmärrämme suuren halun juhlia”

Juhlakansan ryntäämisestä Viroon ei kuitenkaan ole merkkejä. Torstaina ja perjantaina laivayhtiöt kertoivat, ettei baarien avautuminen näytä juuri vaikuttaneen Viron-matkojen kysyntään.

”Viron päätös ei ole näkynyt mitenkään dramaattisesti”, kertoo Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd.

”Toki viime tipassa tulee aina jonkin verran varauksia, mutta se on ollut yleinen trendi koko korona-ajan.”

Nöjdin mukaan korona-ajalle on tyypillistä, että varauksia voi tulla vielä matkustuspäivänäkin. Laivayhtiö ei voi varausten perusteella päätellä, onko Viron-laivoille uudenvuoden paikkeilla tehtyjen viime hetken varausten taustalla Viron päätös höllentää ravintolarajoituksia vai onko matkustamisen taustalla muita syitä.

Juhlakansaa ei juurikaan ollut liikkeellä Helsingin Länsisatamassa torstaina iltapäivällä. Perjantaina aamupäivällä Viron-lähtijöissä oli pitkälti pariskuntia, perheitä ja eläkeläisiä. Vain yksi matkaseurue kertoi HS:lle aikovansa suunnata Viron yöelämään, mutta seurue ei halunnut jäädä haastatteluun.

Perjantaina aamupäivällä Valtteri Laakso ja Anna Creutzburg ovat Länsisatamassa matkalla lauttaan, joka vie heidät tallinnalaishotelliin viikonlopun viettoon. Matka oli varattu jo ennen tietoa Viron uudenvuoden ajan ravintola-aukioloista, eikä uutinen muuttanut pariskunnan matkasuunnitelmia mitenkään.

”Tarkoitus on mennä vain hotelliin ja kylpylään. Emme aio mennä yökerhoihin pyörimään”, Laakso sanoo.

Perjantaina aamupäivällä Valtteri Laakso ja Anna Creutzburg olivat Helsingin Länsisatamassa matkalla lauttaan, joka vie heidät tallinnalaishotelliin viikonlopun viettoon. Yökerhoihin pariskunta ei aio uutenavuotena lähteä, vaikka Viro höllentääkin rajoituksia vuodenvaihteeksi.

Laakso ja Creutzburg ovat ottaneet etukäteen selvää Viron koronatilanteesta ja koronarajoituksista. He tietävät, että Virossa maskin käyttöä edellytetään julkisissa sisätiloissa ja että moniin julkisiin sisätiloihin päästäkseen täytyy näyttää todistus täydestä koronarokotussarjasta tai alle puoli vuotta sitten sairastetusta taudista.

”Olimme Virossa kesällä 2020, mutta muuten emme ole reissanneet. Oma terveys ei niinkään huoleta, kun on kaksi rokotetta, mutta läheisten terveys mietityttää”, Laakso sanoo.

Virossa koronaviruksen ilmaantuvuusluku eli tapausmäärä 100 000:ta asukasta kohden viimeisten kahden viikon aikana on noin Suomen tasolla. Tuoreimpien ilmaantuvuuslukujen vertailua hankaloittaa se, että viime päivinä Suomessa on raportoitu viiveellä joulun ajan tartuntalukuja.

Viron-matkoja ei ole varattu tavallista enempää muiltakaan laivayhtiöiltä.

”Mistään ryntäyksestä ei voi puhua, mutta eipä tässä ole ryntäystä nähty pariin vuoteen”, sanoi markkinointi- ja viestintäjohtaja Ida Toikka-Everi Eckerö Linelta.

Toikka-Everi sanoi kuitenkin uskovansa, että joitakin ihmisiä mahdollisuus kiinnostaa.

Samaa kertoi tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström Viking Linelta. Erityistä huomiota vaativaa piikkiä ei kysynnässä ole hänen mukaansa ollut.

Laivayhtiöiden vuosi on ollut jälleen hiljainen pandemian vuoksi, eikä uusi omikronmuunnos muuta tilannetta. Matkustajia on edelleen vähemmän kuin normaalisti.

”Jos ajatellaan jotain myönteistä, niin tammikuuhan on meillä yleensäkin hiljaisin kuukausi. Oikeaan aikaan tuli nyt tämä, onneksi ei ole korkea sesonki”, sanoi Boijer-Svahnström.

Viking Linen laivoilla vaaditaan jälleen kasvomaskin käyttämistä, eikä esimerkiksi karaokea tällä hetkellä lauleta. Boijer-Svahnströmin mukaan vaikeinta on nyt saada matkustajat tietämään, millaisia maahantulo­rajoituksia Suomessa, Ruotsissa ja esimerkiksi Ahvenanmaalla on.

”Tässä on aikamoinen työ viestittää ulos, mikä pätee missäkin.”

Aaton aattona juhlijoita ei näkynyt Länsisatamassa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat