Koronapassin jäädytys hämmentää eri puolilla Suomea: Jyväskylässä rokottamattomat pääsevät sittenkin uimahalliin - Kotimaa | HS.fi

Koronapassin jäädytys hämmentää eri puolilla Suomea: Jyväskylässä rokottamattomat pääsevät sittenkin uimahalliin

Hallituksen päätös aiheutti Jyväskylässä epäselvän tilanteen. ”Emme löytäneet suoraa tulkintaa siitä, miten eri palveluissa tulisi toimia”, kertoo viestintäjohtaja Emmi Palokangas.

Hallitus on poistanut koronapassin tilapäisesti käytöstä koronaviruksen leviämisalueilla eli rajoituksista ei voi enää poiketa sitä käyttämällä.

30.12.2021 13:16

Jyväskylän kaupunki alkoi tarkastaa tiistaina muun muassa uimahalleissaan koronapasseja, mutta hallituksen uuden päätöksen takia tarkastaminen lopetettiin vain paria päivää myöhemmin.

Hallitus päätti tiistaina poistaa koronapassin tilapäisesti käytöstä koronaviruksen leviämisalueilla. Päätös on voimassa torstaista alkaen kolme viikkoa.

Päätöksen takia Jyväskylän kaupunginteatteri ja Jyväskylä Sinfonia siirtävät kevätkauden aloitustaan. Ideana on aloittaa kausi sitten, kun yleisötilaisuuksia voidaan järjestää turvallisesti esimerkiksi koronapassin avulla.

Sen sijaan kaupungin uimahalleissa, liikuntatilojen harrastustoiminnassa ja kuntosaleilla sekä museoissa koronapassin tarkistaminen keskeytetään kokonaan mutta toiminta jatkuu.

Erikoisesta tilanteesta uutisoi ensin Keskisuomalainen.

”Linjanvetoa on ihmetelty vuolaasti muun muassa sosiaalisessa mediassa, ja olemme pahoitelleet nopeita ratkaisuja ja tempoilevuutta. Suurin osa palautteesta on koskenut tempoilevuutta”, sanoo Jyväskylän kaupungin viestintäjohtaja Emmi Palokangas.

"Suurin osa palautteesta on koskenut [linjanvedon] tempoilevuutta.”

Palokangas kertoo, että koronapassia ei tällä hetkellä kysytä edes niin sanotuissa pienen riskin paikoissa.

Palokangas on mukana kaupungin poikkeusolojen johtoryhmässä, jossa on päätetty kaupungin tiloihin ja palveluihin liittyvistä rajoituksista.

”Meille oli hieman epäselvää, pitääkö passin kysyminen hyllyttää myös matalan riskin tilanteissa”, Palokangas sanoo.

”Emme löytäneet [hallituksen päätöksestä] suoraa tulkintaa siitä, miten eri palveluissa tulisi toimia. Oli esimerkiksi epäselvää, voimmeko kysyä passia uimahalleissa. Koska emme olleet varmoja, totesimme, että on selkeämpää olla kyselemättä sitä.”

Jyväskylä ei ole ainoa kaupunki, jolla on tämä ongelma. Muuallakin on ollut epäselvää, voiko koronapassia edellyttää, vaikka sillä ei pääsisikään eroon rajoituksista. Aluehallintovirastot sekä sosiaali- ja terveysministeriö (STM) antavat asiasta hieman erilaiset vastaukset.

Lue lisää: Saako korona­passia edelleen kysyä, vaikka sillä ei pääse eroon rajoituksista? Alue­hallinto­virastot ja STM antavat erilaiset vastaukset

Keski-Suomessa aluehallinto­viraston päätöksellä tehdyistä rajoituksista on toistaiseksi voimassa vain kokoontumisrajoitus, kertoo aluehallinto­ylilääkäri Eeva Mäkinen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallinto­virastosta.

”Tartuntatautilailla rajoitettavien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokouksien maksimimäärä on 50 henkilöä. Alueellinen koronanyrkki on ehdottanut tiukennusta 20 henkilöön ensi viikosta alkaen, ja olemme lähteneet valmistelemaan sitä”, Mäkinen sanoo.

Kokoontumisrajoitukset voivat koskea muun muassa teatterinäytöksiä ja festivaaleja. Määräykset yleisötilaisuuksien rajoituksista eivät koske uimahallien ja muiden liikuntatilojen tavanomaista toimintaa. Uimahalleissa Jyväskylässä turvallisuus pyritään varmistamaan muun muassa turvaväleillä ja hygieniaohjeilla.

Emmi Palokankaan mukaan Jyväskylän kaupunki odottaa STM:n tarkempaa ohjeistusta siitä, missä tilanteissa koronapassia saa tällä hetkellä kysyä.

Selkeämmän ohjeistuksen myötä passeja voitaisiin alkaa taas tarkastaa. Tähän palattaisiin aikaisintaan ensi viikolla.

Vaihtoehtoisesti kaupunki voi päättää asiakasmäärän rajoittamisesta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat