Suomalaismies sai Suomessa sakkoja Kroatian Dubrovnikissa tapahtuneesta liikenneturmasta - Kotimaa | HS.fi

Suomalaismies sai Suomessa sakkoja Kroatian Dubrovnikissa tapahtuneesta liikenneturmasta

Käräjäoikeuden mukaan sillä on toimivalta käsitellä syytettä. Suomalaismiehen ajo johti takana tulleen pitsakuljettajan loukkaantumiseen.

Dubrovnik on suosittu lomakaupunki Kroatiassa Adrianmeren rannalla.

30.12.2021 12:58

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut suomalaismiehelle sakkoa Dubrovnikissa Kroatiassa tapahtuneesta liikenneonnettomuudesta.

Mies oli kesällä 2017 alkanut kääntyä risteyksessä vasemmalle niin varomattomasti, että takaa tullut moottoripyöräilijä oli joutunut tekemään äkkijarrutuksen. Pitsakuljettaja oli menettänyt moottoripyörän hallinnan ja kaatunut. Häneltä oli muun muassa murtunut sääri.

Poliisi kuulusteli suomalaismiehen Kroatiassa, mutta paikallinen syyttäjä esitti pyynnön, että mies tuomittaisiin Suomessa.

Käräjäoikeus ratkaisi ensin, onko sillä toimivaltaa käsitellä asia.

Suomen kansalaiseen ja vakituisesti Suomessa asuvaan ulkomaalaiseen sovelletaan maan rajojen ulkopuolellakin Suomen lakia. Rangaistuksen edellytyksenä on, että teko on rangaistava myös tapahtumamaassa.

Lisäksi edellytetään, että syytemääräyksen antaa valtakunnansyyttäjä. Näin oli tässä tapauksessa tapahtunut.

Oikeuskirjallisuudessa on aiemmin katsottu, että tieliikennelain rikkomisesta ei voitaisi tuomita Suomessa. Tuoreimmassa oikeuskirjallisuudessa kuitenkin arvioidaan, että liikenneturvallisuuden ylläpitämisellä on niin läheinen yhteys hengen ja terveyden suojelemiseen, ettei asian käsittely ole ainakaan ehdottomasti kiellettyä.

Käräjäoikeus päätyi siihen, että edellytykset ovat täyttyneet, joten sillä on toimivalta käsitellä asiaa.

Miestä syytettiin törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja törkeästä vammantuottamuksesta.

Mies kiisti syytteet ja katsoi, että turma johtui moottoripyöräilijän omasta huolimattomuudesta. Mies kertoi olleensa aikeissa kääntyä vastakkaiseen suuntaan, koska hän oli huomannut vapaan parkkipaikan.

Oikeus päätyi siihen, että suomalaismies siirtyi ajoradalla vasemmalle puolelle tarkastamatta riittävästi, oliko hänen autonsa takana tulossa muuta liikennettä.

”Käräjäoikeus katsoo vastaajan menettelyn olleen takana moottoripyörällä kulkeneelle jossakin määrin ennalta arvaamaton ja yllätyksellinen.”

Oikeuden mukaan huolimattomuutta ei kuitenkaan voida pitää törkeänä, vaikka se johtikin pitsakuljettajan vakavaan loukkaantumiseen.

Oikeus lievensi rangaistusta sen takia, että asian käsittely oli kestänyt niin pitkään. Viive johtui lähinnä tulkkaukseen ja kielenkäännökseen käytetystä ajasta.

Mies sai liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja vammantuottamuksesta kahdeksan päiväsakkoa. Hänen tuloillaan maksettavaa tulee 376 euroa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat