Meriharrastaja Ari Heinilän innostuksesta syntyi verkkosivusto, jossa on jo kymmeniä videotarinoita Itämerestä – HS koosti Heinilän videoista parhaat palat - Kotimaa | HS.fi

Pinnan alla

Espoolainen Ari Heinilä on kuvannut Itämerta Hangon edustalla kymmeniä vuosia niin pinnalta kuin sen altakin. HS koosti Heinilän videotarinoista videon, joka esittelee, miltä meri näyttää eri vuodenaikoina.

7.1. 2:00 | Päivitetty 7.1. 6:08

Espoolainen meriharrastaja Ari Heinilä, 66, haluaa pelastaa Itämeren – ainakin pienen palan siitä. Tämän hän haluaa tehdä elämysten ja innostuksen kautta, ei pelkästään ongelmien valossa vaan näyttämällä, miten hieno Itämeri on.

Se, miten hän meren näyttäisi, oli Heinilälle itsestään selvää. Hän on toimittaja ja televisiotuottaja sekä intohimoinen valokuvauksen harrastaja. Hän on valokuvannut ja videoinut Itämerta vuosikaudet niin pinnalta kuin sen alta.

HS koosti Heinilän videotarinoista videon, joka näyttää, miltä Itämeri eri vuodenaikoina näyttää. Videolla kuvataan muun muassa merellisiä harrastuksia ja vedenalaista elämää meduusoineen ja hylkyineen.

Valokuvauksen ja merellisten harrastusten – sukelluksen, melonnan, kalastuksen, purjelautailun, leijalautailun – kautta on syntynyt myös Minun mereni -verkkosivusto, johon Heinilä tuottaa videoita ja muuta aineistoa Itämerestä.

Tarkoituksena on jakaa tietoa ja innostaa ihmisiä itsenäiseen meren tutkimiseen.

Sivustolle on kertynyt Itämerestä jo yli 50 videotarinaa. Yksi niistä kertoo oudosta oliosta tai ilmiöstä, joka löytyi kuvatessa Hangon edustalla 77 metrin syvyydessä.

Lue lisää: Löytyikö merenpohjasta meduusa tai bakteeri­yhdyskunta? Mystinen ”mörkö” tallentui kameraan

Ari Heinilä haluaa herättää innostusta Itämerta kohtaan.

Heinilän oma pala Itämerta on Hangon vesialue Suomenlahdella.

Hän hankki kesäpaikan Hangon Täktomista vuonna 1986. Siitä lähtien hän on viettänyt kesät ja osan talvistakin Hankoniemellä ja merellä isojen selkien äärellä.

”Jokaisella on oma meri. Hangon edusta on minun mereni”, Heinilä sanoo.

Purjelautailun rinnalle tuli pian sukeltaminen, ja merenalainen maailma avautui.

Vähitellen myös ympäristöhuolet heräsivät. Ne tulivat lähelle, kun ruovikot valtasivat Täktominlahden hiekkarantoja, ja rihmalevät levittäytyivät uimapaikoille.

”Täktominlahti alkoi rehevöityä. Vuosikymmenten kuormitus alkoi näkyä matalassa ja suljetussa lahdessa, joka on kuin Itämeri pienoiskoossa”, Heinilä kertoo.

Vuonna 2009 käynnistyi Operaatio Täktominlahti ja Heinilä alkoi ympäristöprojektin kautta välittää tietoa Itämerestä. Alueen koulut ovat olleet aktiivisesti mukana hankkeessa.

Heinilä on myös tehnyt ja tuottanut merelle sijoittuvia dokumenttielokuvia. Tuoreimpia on marraskuussa esitetty Hankoniemen äänimaisemasta kertova tv-dokumentti Kuuletko hiljaisuutta?

Lue lisää: Ari Heinilän tv-dokumentissa kuunnellaan Hankoniemen ääniä mutta kaunista katseltavaakin riittää

Minun mereni -sivustolle kertyy videoita kerran kahdessa viikossa. Julkaisua odottamassa on peräti 30 videota, esimerkiksi marraskuussa kuvattu saukkoperhe Hangon ulkosaaristossa.

Valmisteilla on Minun mereni -kirja sekä Itämerestä kertova kiertue. Minun mereni -dokumenttielokuva on käsikirjoitettuna ja osin kuvattunakin. Niiden avulla Heinilä toivoo herättävänsä innostusta ja auttavansa ihmisiä löytämään oman merensä.

”Tavoitteeni on saada liikkeelle valtakunnallinen aktiivimessukiertue, joka tarjoaa tiedon lisäksi elämyksiä, virikkeitä ja tuo hienon meremme kaikkien ulottuville. Samalla kartoitamme paikallisia meriympäristöongelmia ja pyrimme käynnistämään ympäristöprojekteja”, Heinilä kertoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat