Maavoimien komentaja vaihtuu vuodenvaihteessa, Ilmavoimille uusi komentaja kesäkuussa - Kotimaa | HS.fi

Maavoimien komentaja vaihtuu vuoden­vaihteessa, Ilma­voimille uusi komentaja kesä­kuussa

Sekä uusi että väistyvä komentaja totesivat, että Suomeen ei kohdistu sotilaallista uhkaa.

Kenraaliluutnantti Pasi Välimäki (vas.) otti vastaan Maavoimien komentajan tehtävät Mikkelissä 30. joulukuuta. Ilmavoimien komentajaksi nousee 1. kesäkuuta prikaatikenraali Juha-Pekka Keränen.

30.12.2021 15:41

Maavoimien komentajana aloittaa 1. tammikuuta kenraaliluutnantti Pasi Välimäki, joka otti tehtävän vastaan reserviin siirtyvältä kenraaliluutnantti Petri Hulkolta. Komentajan vaihtotilaisuus järjestettiin tänään Mikkelissä. Hulkko on johtanut Maavoimia vuodesta 2017 alkaen.

Väistyvä komentaja totesi, että voi hyvillä mielin luovuttaa tehtävät seuraajalleen, sillä Maavoimat on hyvässä valmiudessa.

”Sanoisin, että Maavoimat on sodanjälkeisen historiansa parhaassa kunnossa, ja sen paremmassa kunnossa ne eivät tämän maan resursseilla voisi olla”, Hulkko summasi.

Myös Välimäen mielestä Maavoimat on kehittynyt Hulkon johdossa merkittävästi sekä valmiuden että koulutusjärjestelmän osalta. Tehtävää kuitenkin riittää hänen mukaansa jatkossakin.

”Ei Maavoimat vielä valmis ole, tekemistä ja parannettavaa löytyy kyllä matkan varrelta.”

Komentajuuteen liittyvä perehdytys tapahtui pääasiassa vapaamuotoisen keskustelun muodossa viikon aikana.

”Se on ollut keskustelua siitä, miten Maavoimat makaa ja mitkä ovat keskeisiä haasteita tällä hetkellä”, Hulkko kertoi.

Välimäen mukaan kulunut viikko on ollut hänen näkökulmastaan arvokas. Kokonaiskuvan muodostaminen vaatii kuitenkin kentälle jalkautumista.

”Minulla oli aikamoinen lista kysymyksiä, joista keskusteltiin. Nyt seuraavat pari kuukautta kierrän joukko-osastoja muodostamassa käsitystä siitä, miten ensi vuosi alkaa.”

Sekä reserviin siirtyvä että uusi Maavoimien komentaja totesivat tilaisuudessa pitämissään puheissa, että Suomeen ei kohdistu tällä hetkellä sotilaallista uhkaa. Ukrainan ja Krimin tapahtumista vuonna 2014 alkanut kehitystyö kuitenkin jatkuu edelleen.

”Seuraamme tietenkin tätä turvallisuusympäristön muutosta äärimmäisen tarkasti”, Hulkko linjasi.

”Kyllä meidän on valmistauduttava ja varauduttava mahdollisiin heijastevaikutuksiin, mitä ikinä ne sitten ovatkaan”, Välimäki puolestaan summasi.

”Sanoisin, että Maavoimat on sodanjälkeisen historiansa parhaassa kunnossa, ja sen paremmassa kunnossa ne eivät tämän maan resursseilla voisi olla.”

Myös Ilmavoimat on saamassa uuden komentajan. Puolustusministeriö tiedotti torstaina, että Ilmavoimien komentajaksi nousee 1. kesäkuuta prikaatikenraali Juha-Pekka Keränen.

Samalla kenraalikuntaan nousee Porin prikaatin nykyinen komentaja, eversti Vesa Valtonen.

Keränen on toiminut Ilmavoimien esikuntapäällikkönä vuodesta 2021 ja palvellut tätä ennen muun muassa Ilmavoimien operaatiopäällikkönä ja Satakunnan lennoston komentajana.

Ennen Maavoimien komentajana aloittamistaan Pasi Välimäki on tehnyt pitkän uran Puolustusvoimissa. 1980-luvun puolivälissä suorittamansa asepalveluksen jälkeen hän suoritti upseeritutkinnon ja on toiminut muun muassa Puolustusvoimien operaatiopäällikkönä, Karjalan prikaatin komentajana, YK:n sotilastarkkailijana ja Afganistanissa suomalaisen kriisinhallintajoukon apulaisoperaatiopäällikkönä.

Välimäki ylennettiin kenraalimajuriksi vuonna 2019 ja kenraaliluutnantiksi viime itsenäisyyspäivänä.

Hän on syntynyt Turussa vuonna 1965.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat