Pohjois-Pohjanmaalla kuntosalit saavatkin avata ovensa, muilla alueilla pohditaan nyt vaikutuksia – Oikeustieteilijä näkee päätöksessä ”valtavan jännitteen” - Kotimaa | HS.fi

Pohjois-Pohjanmaalla kunto­salit saavatkin avata ovensa, muilla alueilla pohditaan nyt vaikutuksia – Oikeus­tieteilijä näkee päätöksessä ”valtavan jännitteen”

Kuntokeskus Liikku oli valittanut kuntosalien sulkemisesta Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle.

Kuntokeskus Liikku valitti Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätöksestä sulkea kunto-salit. Kuva Liikun kuntosalilta Tampereelta.

30.12.2021 17:03 | Päivitetty 30.12.2021 21:09

Kuntosalit ja muut yksilöurheiluun ja -liikuntaan käytettävät tilat saavat sittenkin avata ovensa Pohjois-Pohjanmaalla. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus tiedotti asiaan liittyvästä päätöksestään torstaina.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto määräsi aiemmin alueelle laajan yleisö- ja asiakastilojen sulun 31. joulukuuta asti. Kuntosalien ja yksilöliikuntatilojen lisäksi alueella on täytynyt sulkea esimerkiksi yleiset saunat, uimahallit ja tanssipaikat.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on tehnyt välipäätöksen, jolla se keskeyttää aluehallintoviraston aiemmin määräämän sulun liikuntatiloissa. Määräys koskee kuntosaleja ja muita yksilöurheiluun ja -liikuntaan käytettäviä tiloja.

Välipäätöksen taustalla on kaksi hallinto-oikeudessa vireillä olevaa valitusta.

Valituksissa tuodaan esiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) julkaisema arvio koronariskistä tapahtumissa ja kokoontumisissa.

”THL:n arviossa yksilöurheiluun ja -liikuntaan käytettäville sisätiloille on annettu yksi riskipiste, ja sellaisiin liittyvä riski on arvioitu vähäiseksi”, hallinto-oikeuden tiedotteessa todetaan.

Sulkupäätöksestä oli valittanut kuntosaliyhtiö Kuntokeskus Liikku.

Liikun toimitusjohtaja Johanna Riihijärvi kertoo olevansa tyytyväinen päätökseen. Hänen mukaansa Liikku ei koe, että päätös sulkea kuntosalit olisi ollut koronatilanteeseen vaikuttava.

”Tähänkään asti tartuntoja ei kuntosaleilta ole juurikaan tullut.”

Liikun kuntosalit avasivat Pohjois-Pohjanmaalla torstaina kello 17. Riihijärven mukaan paikalla oli heti avaamisen jälkeen ”tyytyväistä porukkaa treenaamassa”.

Nyt annetussa päätöksessä on kyse vain Pohjois-Suomen aluehallintoviraston 31. joulukuuta asti voimassa olevasta määräyksestä. Se on kuitenkin tällä viikolla jatkanut tilojen sulkua 15. tammikuuta asti.

Liikku on tehnyt myös jatkomääräyksestä valituksen. Yritys odottaa hallinto-oikeudelta samanlaista päätöstä siitä.

”Pohjois-Pohjanmaan Liikut siis pysyvät auki, eikä kyseessä ole avaaminen vain yhdeksi päiväksi”, yhtiö kertoo sivuillaan.

Välipäätös on perusteltu suppeasti. Tiedotteen mukaan hallinto-oikeus ratkaisee valitusasiat myöhemmin ja perustelee pääasiaratkaisut kattavasti.

Samankaltaisia kuntosalien ja liikuntatilojen sulkuja on voimassa myös Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Päijät-Hämeessä ja Kanta-Hämeessä.

Liikku on Riihijärven mukaan valittanut hallinto-oikeuksiin käytännössä kaikista näistä alueista.

Muut aluehallintovirastot saivat Pohjois-Suomen päätöksen tiedoksi torstaina.

”Meidän täytyy aluehallintovirastoissa perehtyä siihen ja katsoa, vaikuttaako se muiden avien päätösten osalta tässä vaiheessa mitään”, sanoo ylijohtaja Leena Räsänen Lounais-Suomen aluehallintovirastosta.

Räsänen korostaa, ettei Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätös varsinaisesti velvoita heidän aluehallintovirastoaan mihinkään, mutta sen vaikutuksia on arvioitava.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto tiedottaa asiasta lisää mahdollisimman pian, kertoo ylitarkastaja Oona Mölsä. Hän arvioi, että asiassa menee ainakin ensi viikkoon.

”Arvioimme seuraavaksi päätöksen mahdollisia vaikutuksia nykyisiin ja tuleviin määräyksiin alueellamme.”

Tarkoittaako Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätös sitä, että kuntosalit saattavat aueta Uudellamaalla?

”En lähde tässä kohtaa spekuloimaan, vaan arvioimme asiaa rauhassa”, Mölsä sanoo.

Mölsä korostaa, että Etelä-Suomen aluehallintovirasto on arvioinut toimiensa välttämättömyyden silloin, kun määräykset on annettu.

”Tilanteen vakavuuden vuoksi päätöksen kohdistaminen kaikkiin näihin tiloihin on katsottu perustelluksi.”

Vaikka eri alueilla olisi suljettu samanlaisia tiloja, rajoitusten jatko riippuu sulkujen perusteista. Aluehallintovirastojen perustelut voivat olla keskenään erilaisia.

Toisaalta jatko riippuu myös siitä, miten muissa hallinto-oikeuksissa suhtaudutaan valituksiin.

Hallinto-oikeuksilla ei ole velvoitetta antaa tällaista välipäätöstä, huomauttaa valtiosääntöasiantuntija Pauli Rautiainen. Aiemmin ne eivät myöskään ole olleet Pohjois-Suomen linjoilla.

”Jos muut tuomioistuimet alkavat näitä antaa, se on itsessään jo uutinen.”

Oikeudellisesti ytimessä on THL:n riskiarviotaulukko. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus perustelee kuntosalien sulun keskeyttämistä sillä, mutta esimerkiksi oikeuskanslerin näkemys taulukosta on toinen.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti totesi kannanotossaan, että yleisluonteinen viittaus riskitaulukkoon ei riittänyt valtioneuvoston tiistaisen asetuksen pohjaksi. Taulukolle tulisi olla olemassa tarkemmat epidemiologiset perustelut.

Tämä oli taustalla siinä, että koronapassin jäädyttäminen osittain ei alkuviikosta onnistunut.

Rautiaisen mielestä hallinto-oikeuden päätöksen ja oikeuskanslerin näkemyksen välillä on ”aivan valtava jännite”. Hänen mielestään oikeuskansleri on oikeassa.

”Sanoisin, että Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on väärässä. Se antaa THL:n riskipistetaulukolle sellaisen merkityksen, jota sille ei voi antaa.”

Ympäri Suomea hämmennystä on herättänyt myös hallituksen tiistainen päätös jäädyttää koronapassi yleisötilaisuuksissa ja asiakastiloissa.

Esimerkiksi Jyväskylän kaupunki alkoi tarkastaa tiistaina muun muassa uimahalleissaan koronapasseja, mutta hallituksen uuden päätöksen takia tarkastaminen lopetettiin vain paria päivää myöhemmin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat