Mökkibileet pitivät poliisia kiireisenä uutenavuotena – baarien sulkeminen lisäsi hälytystehtäviä kaupunkikeskustojen ulkopuolella - Kotimaa | HS.fi

Mökkibileet pitivät poliisia kiireisenä uutena­vuotena – baarien sulkeminen lisäsi hälytys­tehtäviä kaupunki­keskustojen ulkopuolella

Helsingissä häiriötä aiheutui ilotulitteista, joita ammuttiin autoja ja ihmisiä kohti.

Ihmisiä ampumassa ilotulitteita uudenvuoden kunniaksi uudenvuodenaattona Lauttasaaressa Helsingissä.

1.1. 6:30

Uudenvuoden juhlinta lisäsi hälytystehtävien määrää ympäri maata. Poliisilla oli kiireinen uusivuosi muun muassa Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen komisario Hannu Väänänen kertoi hieman ennen aamuseitsemää Twitterissä, että Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella yö oli kiireinen. Poliisilla oli alueella yön aikana yli 180 poliisitehtävää.

Väänäsen mukaan poliisilla oli uudenvuodenyönä useita monen partion tehtäviä, joista muutama venyy vielä päivän puolelle. Ilotulitteiden ampuminen loppui ajallaan, mutta muun muassa kotihälytyksiä hoidettiin pitkälle aamuun.

Pelastuslaitos sammutti Länsi-Uudellamaalla yön aikana 8 ilotulitteista syttynyttä tulipaloa. Pelastuslaitosta työllistivät eniten päihteiden käytöstä johtuneet ensihoitotehtävät ja ilotulitteiden ilkivaltaisesta käytöstä syntyneet pienet tulipalot.

Ilotulitteet ja kotikäynnit työllistivät poliisia myös Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa: Lounais-Suomen poliisilaitoksella oli yhteensä noin 400 tehtävää iltakuuden ja aamukuuden välisenä aikana. Kotihälytyksiä oli 68, pahoinpitelyitä 22 ja häiriökäyttäytymiseen liittyviä tehtäviä 75.

Lounais-Suomen poliisi kertoo tiedotteessaan, että väärin ammutut raketit aiheuttivat alueella yön aikana useita poliisitehtäviä.

Myös Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla yö jatkui tavallista kiireisempänä.

Komisario Jani Mäkilän mukaan Sisä-Suomen poliisilla hälytystehtäviä oli ollut selkeästi enemmän kuin normaalina viikonloppuna. Poikkeavaa oli, että kaupunkien lisäksi hälytystehtäviä oli normaalia enemmän haja-asutusalueilla, kuten mökeillä.

Koronaepidemian vuoksi voimassa olevat rajoitukset estivät isompien juhlien järjestämisen.

Helsingin poliisi kertoi juhlinnan ajoittuneen puoli kahdentoista ja puoli kahden väliselle ajalle. Eniten häiriötä aiheutui ilotulitteista, joita ammuttiin autoja ja ihmisiä kohti. Henkilövahingoilta onnistuttiin välttymään.

Juhlinnan ydinpaikkoja olivat poliisin mukaan muun muassa Kansalaistori ja Senaatintori.

”Jonkin verran järjestyshäiriötä tuli sitten Asematunneliin, kun ihmiset lähtivät junalle”, kertoi yleisjohtaja, komisario Petri Juvonen Helsingin poliisin johtokeskuksesta.

Aamuyöstä poliisilla oli Helsingissä jonkin verran häiriötehtäviä, mutta Helsingin keskustassa häiriöitä ei ole juurikaan ollut.

”Aluksi näytti jopa siltä minun silmääni, että kotihälytyksiä ei tulisikaan kovin suurta määrää, mutta nyt niitä on tullutkin jonkin verran.”

”Vähän ennen kolmea on tullut selkeästi sellainen piikki, että ilmeisesti alkoholia on saatu niin paljon, että häiriötä on ollut tasaisesti tuolla asunnoissa ja jonkin verran kaduilla”, Juvonen sanoi.

Yöllä oli jonkin verran tavallista viikonloppua vilkkaampaa, mutta poliisilla oli Juvosen mukaan myös normaalia viikonloppua suuremmat resurssit.

Itä-Suomessa iltayhdeksän ja alkuyön kello yhden välillä poliisitehtäviä oli 145, mukaan lukien kuusi pahoinpitelyyn liittyvää tehtävää. Eniten poliisi lähti kotihälytyksille ja häiriökäyttäytymiseen liittyville tehtäville.

”Vuosi vaihtui ja Itä-Suomen yö vilkastui”, twiittasi Itä-Suomen poliisi alkuyöstä.

Itä-Suomen poliisin tilannekeskuksesta kerrottiin STT:lle aamuneljän aikoihin, että juhlinta sujui odotetusti ja alkuyöstä yhden jälkeen tilanne alkoi jo rauhoittua. Sen jälkeen poliisilla oli tavallisen viikonlopun mukaisia tehtäviä.

Pelastuslaitokset ympäri maan kertoivat illan sekä yön aikana isoista ja pienistä tulipaloista.

Monen palohälytyksen taustalla olivat ilotulitteet. Helsingin pelastuslaitos esimerkiksi kertoi jo iltayhdeksän aikaan, että se oli ilotulitteiden väärinkäytön seurauksena sammuttanut kuusi roskalaatikkopaloa.

Oulussa puolestaan oli sytytetty alkuyöstä jätekatos palamaan. Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen mukaan jätekatos oli aivan kerrostalon vieressä. Pelastuslaitos sai estettyä palon leviämisen kerrostaloon ja sammutti jätekatoksen. Katoksen vieressä olleet kaksi henkilöautoa kuitenkin vaurioituivat palossa.

Naantalissa vältyttiin täpärästi isommalta vauriolta, kun vuonna 2005 rakennetun omakotitalon yhteydessä olleessa autokatoksessa syttyi auto tuleen.

Sivullinen oli tullut päivystävän palomestarin mukaan ilmoittamaan asunnossa oleville, että heidän katoksessaan palaa auto. Tulessa oli myös katos, ja liekit olivat leviämässä asuintilaankin.

Pelastuslaitos kuitenkin onnistui rajaamaan palon niin, että asuintila säästyi asuinkelvollisena ja suhteellisen pienin vaurioin. Katoksessa oli kaksi autoa. Syttynyt auto tuhoutui kokonaan ja toinenkin vaurioitui. Autokatos kärsi mittavat vahingot.

Asunnossa olleet kuusi aikuista, kaksi lasta ja kaksi koiraa selvisivät vammoitta. He eivät olleet myöskään altistuneet savulle, vaan onnistuivat poistumaan rakennuksesta turvallisesti.

”Syttymissyy oli tässä selkeä. Siinä oli kauempana käyty ampumassa raketteja, ja näitä hylsyjä oli jäähdytelty, ja ne oli kuljetettu autolla pois ampumapaikalta”, Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Marko Virolainen kertoo STT:lle.

Roskat oli kerätty auton tavaratilaan, jossa ne olivat päässeet syttymään.

”Tunnolliset ampujat keräävät roskansa ja sitten käykin näin”, Virolainen harmittelee.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat