Vuoden ensimmäinen viikko tuo ilouutisia luonnonlumilatuja etelään odottaville, samalla ajokeli heikkenee – ”Oikeastaan joka päivä jossakin päin maata sataa lunta” - Kotimaa | HS.fi

Vuoden ensimmäinen viikko tuo ilouutisia luonnon­lumi­latuja etelään odottaville, samalla ajokeli heikkenee – ”Oikeastaan joka päivä jossakin päin maata sataa lunta”

Sunnuntaista alkaen sää maan etelä- ja länsiosissa lauhtuu. Manner-Suomeen lähipäivien sateet tulevat silti lumena.

Helsingissä Töölönlahdella ulkoiltiin uudenvuodenaattona nollakelissä. Uudenvuodenaattona lunta oli Helsingin Kaisaniemessä seitsemän senttiä, mutta lähipäivinä lumipeite vahvistuu tuntuvasti pääkaupunkiseudullakin.

1.1. 12:33

Vuosi 2022 alkaa selkeässä pakkassäässä. Uudenvuodenpäivä on poutainen ja paikoin jopa aurinkoinen niissä osissa maata, joissa aurinko nousee horisontin yläpuolelle.

Sunnuntainakin pakkasta on maan etelä- ja länsirannikkoa lukuun ottamatta kymmenestä kahteenkymmeneen astetta, mutta sunnuntain aikana sää muuttuu epävakaiseksi lännestä alkaen.

Se tietää kehnoa ajokeliä laajoihin osiin maata mutta hyviä uutisia luonnonlumilatuja maan eteläosiin odottaville hiihtäjille.

Sunnuntain vastaisena yönä lännestä saapuu sadealue, joka tuo mukanaan lunta aluksi ainakin maan länsi- ja eteläosiin, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Eveliina Tuovinen.

”Oikeastaan joka päivä viikon loppupuolelle saakka jossakin päin maata sataa lunta”, Tuovinen sanoo.

Joulun aikaan niin kutsuttu lumitykki-ilmiö toi Vaasan ja Turun seudulle paksun lumipeitteen parissa päivässä. Tuolloin sateet syntyivät Perämeren kosteuden ja kylmän ilmamassan ansiosta.

Lue lisää: ”Lumitykki” toi kymmeniä senttejä lunta Länsi-Suomeen – joulun paluu­liikenteen aikana voimassa huonon ajokelin varoitus osassa maata

Turun seudulla lumipeite on painunut kasaan ja huvennut lauhojen välipäivien aikana tapaninpäivän reilusta 20 sentistä noin kymmeneen senttiin.

Näillä näkymin lähipäivien sateet kasvattavat lumipeitettä taas lähelle viikon takaisia lukemia. Lähipäivinä lämpötila pysyttelee pääosin pakkasen puolella, mikä tarkoittaa, että lähestyvät sateet tulevat lumena koko maahan lukuun ottamatta Ahvenanmaata, jonne on tiedossa sekä lumi- että vesisateita.

Ensi viikon puoleenväliin mennessä uutta lunta kertyy maan etelä- ja länsiosiin 5–20 senttiä, Lapin pohjoisosiin 10–20 senttiä ja muualle maahan viitisen senttiä.

Sunnuntain vastaisena yönä pakkasta on maan keski- ja eteläosia myöten kymmenestä kahteenkymmeneen astetta. Ensi viikoksi sää lauhtuu ainakin etelässä.

”Etelä- ja lounaisrannikoilla voi olla pikkupakkasia, mutta muualla maassa luvassa on kunnon pakkasta, lähinnä kahdeksasta pakkasasteesta kylmempään”, Tuovinen sanoo.

”Ihan kunnon pakkasviikko on tulossa.”

Lumisateiden vuoksi Ilmatieteen laitos varoittaa, että lähipäivinä tiedossa on huonoa ajokeliä maan etelä- ja keskiosissa sekä käsivarren Lapissa.

”Kun autot pöllyttävät lunta, näkyvyys heikkenee. Lisäksi satava lumi voi kiillottaa tien pintaa ja tehdä sen liukkaaksi. Lisäksi ajokeliä huonontaa tien pinnoille kerääntyvä lumi”, Tuovinen sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat