”Joissain piireissä voi olla hyväksyttävämpää omistaa dildo kuin syödä lihaa” – Seksivälineiden markkinat ovat pysyneet vilkkaina - Kotimaa | HS.fi

”Joissain piireissä voi olla hyväksyttävämpää omistaa dildo kuin syödä lihaa” – Seksi­välineiden markkinat ovat pysyneet vilkkaina

Naiset ja miehet suhtautuvat seksivälineiden hankintaan eri tavoin, kertoo tohtorikoulutettava Elina Järvinen.

Viime vuonna erotiikkaliike Kaalimato lähetti runsaat 200 000 tilausta. Kuvassa liikkeen varasto.

4.1. 2:00 | Päivitetty 4.1. 6:24

Seksivälineiden suosio on pysynyt suurena, kertoo Suomen suurimman erotiikkaliikkeen Kaalimadon toimitusjohtaja Mikko Rosén.

Hän arvioi, että suosioon vaikuttaa julkinen keskustelu seksuaaliterveydestä ja seksivälineiden käytöstä.

”Keskustelu on avoimempaa kuin aiemmin, myös mediassa. Seksilelut eivät ole enää tabu.”

Rosén kertoo myös, että miehille suunnattujen masturbointivälineiden, kuten tekovaginoiden, suosio on kasvanut viime aikoina.

Nuoret naiset suhtautuvat seksivälineiden hankintaan erityisen myötämielisesti ja ovat välineiden suurin ostajaryhmä, kertoo tohtorikoulutettava Elina Järvinen Turun kauppakorkeakoulusta. Hän on tutkinut suomalaisten suhtautumista seksivälineiden ostamiseen.

Nuoret ihmiset suhtautuvat seksivälineisiin yleisesti positiivisemmin kuin vanhemmat sukupolvet, Järvinen sanoo. Nuoret miehet eivät kuitenkaan ole yhtä innokkaita seksivälineiden ostajia kuin nuoret naiset, eivätkä suomalaiset miehet puhu välineistä niin avoimesti kuin naiset.

”Nykyään naisille suunnattuja seksivälineitä myydään myös kosmetiikan verkkokaupoissa.”

Miehet myös häpeävät masturbaatioon liittyviä välineitä enemmän kuin naiset.

”Dildo on populaarikulttuurissa niin näkyvä esine, että se alkaa olla jo normi. Tekovaginoita ei näy yhtä paljon.”

Kun miesten seksivälineiden käyttöä saatetaan ajatella ”hurvitteluna”, naisille välineitä markkinoidaan terveyteen ja hyvinvointiin liittyvinä asioina.

”Nykyään naisille suunnattuja seksivälineitä myydään myös kosmetiikan verkkokaupoissa. Ajatellaan, että itsestään huolta pitävä nainen käy manikyyrissä ja masturboi.”

Seksivälineiden myynti kasvoi roimasti vuonna 2020, jolloin Kaalimato sai noin 200 000 tilausta. Edellisenä vuonna tilauksia oli tullut 137 000.

”Nousu oli äärimmäisen jyrkkää maaliskuun puolivälistä lähtien, kun yhteiskuntaa suljettiin koronaepidemian vuoksi”, Rosén kertoo.

Viime vuonna tilausmäärät pysyivät samalla tasolla: tilauksia tuli runsaat 200 000, sata tilausta enemmän kuin edellisenä vuonna.

Lue lisää: Suomessa myydään jo enemmän seksileluja kuin sähkökäyttöisiä parranajokoneita – Katso HS:n laskurista, mitä välineitä naapuriisi on tänä vuonna tilattu

Kaalimadon viime vuoden ostetuimpien tuotteiden listalla on liukuvoiteita, Satisfyer Pro -kiihottimia, Fleshlight-tekovaginoita ja vibraattoreja. Listalla on sekä naisille että miehille suunnattuja tuotteita.

”Välineitä hankitaan myös entistä enemmän parisuhteeseen”, Rosén kertoo.

Viime vuonna Kaalimadon kuudenneksi tilatuin tuote olikin niin sanottu pariskuntavibraattori, jota mainostetaan erityisesti kumppaneiden yhteiseen käyttöön sopivaksi.

Myös S-ryhmän kauppaketju Prisma on kertonut täydentävänsä tuotevalikoimaansa tammikuun aikana yli 50 seksivälineellä.

Uuden tuoteryhmän taustaksi kerrotaan, että seksivälineiden myynti on ollut viime vuosina vahvassa kasvussa niin Suomessa kuin maailmanlaajuisestikin.

”Muiden tuotekategorioiden myynneistä olemme nähneet, että suomalaiset ovat viettäneet paljon aikaa kotona ja omaan hyvinvointiin on haluttu panostaa”, kertoo Prisman myyntijohtaja Päivi Hole tiedotteessa.

Seksivälineiden käytöstä on tullut viihdettä, johon panostetaan kuten muuhunkin vapaa-ajan toimintaan.

Suomalaisten seksuaalielämän muutoksia tarkastelevien Finsex-tutkimusten mukaan suomalaisten yhdyntämäärät ovat jatkuvasti pienentyneet 2000-luvun aikana, kun taas itsetyydytystä kuvataan nykypäivän seksitrendiksi.

”Joissain piireissä voi olla hyväksyttävämpää omistaa dildo kuin syödä lihaa”, Järvinen sanoo.

Hänen mukaansa seksivälineiden käytöstä on tullut viihdettä, johon panostetaan kuten muuhunkin vapaa-ajan toimintaan.

”Siihen liittyy kilpavarustelua samalla tavalla kuin hankkisi uudet sukset.”

Lisäksi viime vuonna julkaistiin ensimmäinen seksivälineitä koskeva kansainvälinen laatustandardi, ISO 3533.

”Seksivälineiden suunnittelusta on tullut ammattimaisempaa.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat