Hae HS:ään kesätoimittajaksi – Päätoimittaja toivoo hakijoita erilaisista taustoista - Kotimaa | HS.fi

Hae HS:ään kesätoimittajaksi – Päätoimittaja toivoo hakijoita erilaisista taustoista

Helsingin Sanomien vastaavan päätoimittajan Kaius Niemen mielestä journalistien työmarkkinat näyttävät paremmilta kuin viime vuosikymmenellä.

6.1. 2:00 | Päivitetty 23.1. 9:18

Helsingin Sanomien kesän 2022 kesätoimittajahaku on parhaillaan käynnissä. Avoimia paikkoja on tänä vuonna yli 70.

Koko hakuilmoitus löytyy täältä. Haku on avoinna 23. tammikuuta asti.

HS kannustaa motivoituneita ja mediasta kiinnostuneita ihmisiä eri aloilta hakemaan kesätoimittajaksi tai kesäkuvaajaksi. Koulutustaustan ei tarvitse olla journalistiikassa, kertoo vastaava päätoimittaja Kaius Niemi.

Toimituksen profiili kuvaa Niemen mukaan paremmin koko Suomea, jos toimituskunnassa on kirjoa: erilaista osaamista, erilaisia kiinnostuksen kohteita ja erilaisia taustoja. HS rohkaisee myös maahanmuuttajataustaisia ammattilaisia hakemaan.

”Kesätoimittajiin suhtaudutaan täällä kunnioittavasti ja ammattimaisen vakavasti. Pääsee tekemään suoraan niin sanotusti oikeita hommia. Sen takia Hesarin kesätoimittajilla on tarpeen olla jo aikaisempaa journalistista kokemusta.”

Uutispäälliköt Henni Auvinen ja Tomi Tyysteri vaihtoivat vetovastuuta Sanomatalossa.

Viime vuosi oli journalismin saralla myönteinen, korostaa Niemi.

Helsingin Sanomien kokonaistilausten määrä kasvoi jo viidettä vuotta peräkkäin, mikä kertoo Niemen mukaan laadukkaan journalismin kasvavasta arvostuksesta.

Tämä on mahdollistanut toimitukselle HS Vision ja HS Ympäristön kaltaisia kasvuhankkeita. Seuraavaksi suuntana on Turku, jossa HS avaa tänä vuonna uuden toimituksen.

”HS vakinaisti vuoden aikana yli 30 toimittajaa. Se lienee ennätys vuosikymmeniin. Haluan uskoa, että journalisteille olisi Suomessa näkyvissä paremmat työmarkkinat kuin 2010-luvulla”, Niemi sanoo.

Pandemia on kahtena viime vuonna vaikuttanut toimituksen arkeen myös kesäisin. Aiemmat koronavuodet eivät ole Niemen mukaan olleet helppoja, sillä koko toimitusyhteisö ei ole ollut paikalla yhdessä.

HS:n lähtökohta on kuitenkin ollut, että kesätoimittajat pääsevät työskentelemään Helsingissä paikan päällä.

”Perehdytys tapahtuu lähikontaktissa työyhteisön kanssa. Ketään ei jätetä pulaan”, Niemi sanoo.

Niemi itse oli ensimmäisen kesänsä Helsingin Sanomissa vuonna 1998. Aika ulkomaantoimituksessa oli ”ihan parasta”, hän sanoo.

”Silloinkin sain tehdä heti konkreettisia ja vakavasti otettavia hommia. Siihen kesään esimerkiksi osuivat Kenian ja Tansanian isot terroristi-iskut Yhdysvaltain suurlähetystöihin”, Niemi sanoo.

Lopulta selvisi, että iskujen takana oli terroristiverkosto al-Qaida.

”Eli se oli varhaisia konkreettisia osoituksia Osama Bin Ladenin aktivoitumisesta. Se on jäänyt mieleen yhtenä isona uutistapahtumana, jonka jälkijäristyksistä olemme kaikki hyvin tietoisia.”

Hesarissa on tarjolla töitä monenlaisille osaajille. HS hakee toimittajia, valokuvan ja videokuvan hallitsevia kuvaajia, sometoimittajia, kuvatoimittajia, graafikoita, taittajia, infograafikoita, liikkuvan kuvan graafikoita ja videoeditoijia.

Myös työnkuvat ovat erilaisia: nopeaa uutistyötä deskissä, uutisreportaasien, henkilöhaastattelujen ja syvälle sukeltavien featurejuttujen kirjoittamista, visuaalisten kertomusten rakentamista kuvien, videoiden ja grafiikan keinoin, maailman avaamista liikkuvan grafiikan avulla ja juttujen tuottamista sosiaaliseen mediaan.

”Erityisesti meitä kiinnostaa, mitä uusia asioita me pystymme kesätoimittajilta oppimaan erityisesti digitaalisessa kerronnassa”, Niemi sanoo.

Kesän aikana kesätoimittajat pääsevät osallistumaan koko toimituksen HS-kouluun, jossa konkarit jakavat osaamistaan ja oivalluksiaan journalismin tekemisestä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat