Hallinto-oikeus ei keskeytä liikuntatilojen sulkua Etelä-Suomessa – Varsinais-Suomesta päätöksiä lähipäivinä - Kotimaa | HS.fi

Hallinto-oikeus ei keskeytä liikuntatilojen sulkua Etelä-Suomessa – Varsinais-Suomesta päätöksiä lähipäivinä

Etelä-Suomen aluehallintoviraston rajoituspäätöksistä on joulun ja välipäivien aikana on tullut noin 15 valitusta Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.

Kuntosaleja ja muita liikuntapaikkoja on suljettu monella alueella Suomessa.

3.1. 13:23 | Päivitetty 3.1. 20:56

Hämeenlinnan hallinto-oikeus ei tällä hetkellä keskeytä Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) niin sanottuja koronarajoituspäätöksiä, kertoo hallinto-oikeustuomari Ari Koskinen HS:lle.

Tämä tarkoittaa, että Etelä-Suomessa ei tapahdu kuten Pohjois-Pohjanmaalla, missä kuntosalit avasivat ovensa viime viikolla. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus keskeytti kuntosalien ja muiden yksilöliikuntaan käytettävien tilojen sulun, jonka aluehallintovirasto oli aiemmin määrännyt.

Lue lisää: Pohjois-Pohjanmaalla kunto­salit saavatkin avata ovensa, muilla alueilla pohditaan nyt vaikutuksia – Oikeus­tieteilijä näkee päätöksessä ”valtavan jännitteen”

Kuntosalien kaltaisia yleisiä tiloja ja asiakastiloja on suljettu Etelä-Suomessa laajasti Uudellamaalla, Päijät-Hämeessä ja Kanta-Hämeessä. Uudenmaan sulku on voimassa 10. tammikuuta asti ja muiden alueiden 12. tammikuuta asti.

Lisäksi alueilla on kielletty kaikki yleiset tilaisuudet ja yleiset kokoukset.

Rajoitusten jatkoa pohditaan tällä viikolla. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun koronakoronakoordinaatioryhmä arvioi tilojen sulun jatkumista maanantaina.

Lue lisää: Pääkaupunkiseudun koronarajoituksista linjataan tänään

Tuomioistuimella on mahdollisuus estää viranomaisen, kuten aluehallintoviraston, päätöksen täytäntöönpano nopeallakin aikataululla. Näin voidaan toimia, vaikka varsinaista valitusta ei ole ratkaistu.

Etelä-Suomen avin päätöksistä tehdyt valitukset ohjautuvat ainakin pääosin Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Koskinen kertoo, että viraston rajoituspäätöksistä on joulun ja välipäivien aikana on tullut noin 15 valitusta.

Valitukset lähtevät seuraavaksi aluehallintoviraston lausuttavaksi.

Turun hallinto-oikeudessa on vireillä yhdeksän valitusta aluehallintoviraston koronarajoituksista.

Valittajista valtaosa on kuntosaleja, mutta joukossa on myös yksi kylpylä ja kolme jääkiekkoseuraa. Rajoituksista on valittanut alueen kolme jääkiekon liigaseuraa Rauman Lukko, Turun Palloseura ja Porin Ässät.

Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi sanoi viime viikolla joukkueiden seuraavan mielenkiinnolla, mitä kuntosalien valituksille käy. Jääkiekkoseurojen toimintaan vaikuttavat olennaisesti yleisötilaisuuksien rajoitukset.

Kuntosalit ovat vaatineet myös valituksissaan Turun hallinto-oikeudelle, että aluehallintoviraston määräysten toimeenpano keskeytettäisiin.

Hallinto-oikeudesta kerrotaan, että se päättää asiasta lähipäivinä. Pääasiaratkaisun aikataulusta hallinto-oikeus ei anna arviota.

Vaasan hallinto-oikeuteen valituksia aluehallintovirastojen rajoituksista on tullut yhteensä kahdeksan, joista kolme koskee liikuntatiloja.

Muiden valittajien joukossa ovat esimerkiksi Jyväskylän Messut oy ja ohjelmatoimisto Vesterinen Yhtiöineen. Ensimmäinen valituksista on tehty alkuvuodesta 2021 ja viimeinen maanantaina.

Vaasan hallinto-oikeus kertoo alkuviikon aikana, mihin se päätyy vaatimuksissa keskeyttää rajoitusten toimeenpano. Esimerkiksi Pirkanmaata koskevista päätöksistä tulee valittaa Vaasaan.

Pohjois-Pohjanmaalla kuntosalit aukesivat Kuntokeskus Liikun tekemän valituksen jälkeen. Hämeenlinnan hallinto-oikeuden toiminta osoittaa, että muilta hallinto-oikeuksilta ei voida automaattisesti odottaa samanlaisia päätöksiä.

Liikun toimitusjohtaja Johanna Riihijärvi kertoi torstaina HS:lle, että se on tehnyt samansisältöiset valitukset kaikilla alueilla, joilla kuntosalit on rajoituksilla suljettu ja joilla sillä on toimipisteitä.

Tiloja on suljettu laajasti Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä, Pirkanmaalla, Lounais-Suomessa ja Satakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat