Lähes 30 vuotta vanhat muistiot paljastavat, miten Ilpo Härmäläisen katoamisen tutkinta epäonnistui Turussa: Poliisi uskoi, että vauvan saanut mies halusi vain ottaa perheestään lomaa, omainen kertoo - Kotimaa | HS.fi

Lähes 30 vuotta vanhat muistiot paljastavat, miten Ilpo Härmäläisen katoamisen tutkinta epäonnistui Turussa: Poliisi uskoi, että vauvan saanut mies halusi vain ottaa perheestään lomaa, omainen kertoo

Lähes 30 vuotta vanhasta murhasta syytteessä oleva mainosmies on tuomittu myöhemmin lukuisista talousrikoksista. Hän veti petoksiinsa mukaan kodittomia alkoholisteja ja lähisukulaisiaan.

Ilpo Härmäläinen katosi vuonna 1994. Hänen ruumistaan ei ole koskaan löydetty.

8.1. 9:39

Turkulaisen lakimiehen Ilpo Härmäläisen katoamiseen liittyvä murhaoikeudenkäynti päättyy maanantaina, kun osapuolet antavat loppulausunnot.

Härmäläinen katosi vuonna 1994, ja hänen murhastaan syytetään 68-vuotiasta mainostoimiston omistajaa, jonka kanssa Härmäläisellä oli meneillään rikollinen talouskeplottelu. Miestä on kutsuttu julkisuudessa mainosmieheksi.

HS tutustui tapauksen vanhoihin tutkintamateriaaleihin selvittääkseen sen, miksi katoamista ei saatu selvitettyä jo 28 vuotta sitten. Samalla murhasta syytetyn mainosmiehen menneisyydestä paljastui erikoisia tietoja.

Suurin syy tutkinnan epäonnistumiseen liittyi poliisin tekemiin virheisiin. Se, että katoamista alettiin tutkia henkirikoksena, oli suurelta osin Ilpo Härmäläisen omaisten aktiivisuuden ansiota.

Kun Härmäläinen katosi Turussa elokuun alussa 1994, hänen vaimonsa otti samaisena yönä ensimmäisen kerran yhteyttä poliisiin. Turun kihlakunnan poliisilaitos kirjasi tutkintailmoituksen kadonneesta henkilöstä seuraavana päivänä.

Omaisten mielestä Härmäläisen katoamisen vakavuutta ei otettu tosissaan, vaan poliisi piti sitä nuoren isän karkuun lähtönä.

”Poliisi oli sanonut siskolleni, että miehet ovat sellaisia, että kun vauva tulee, he eivät kestä ja saattavat ottaa lomaa”, Härmäläisen lanko sanoo.

Asian herkän luonteen takia lanko kertoo tapahtumista nimettömänä.

Härmäläisellä oli pari kuukautta vanha poika. Omaisten mukaan hän ei ollut ahdistunut isäksi tulosta, vaan päinvastoin hän oli onnellinen ja ylpeä. Härmäläinen oli myös ilmoittautunut Turun yliopistoon lisensiaatin tutkintoa varten.

Tapauksen ensimmäistä tutkijaa Risto Suomea tapaus on jäänyt kaivertamaan.

”Olin jo alkuvaiheessa sitä mieltä, että tässä ei ole kaikki niin kuin pitää. Sanoin, että tämä ei ole tavallinen henkilön katoaminen”, eläkkeellä oleva Suomi kertoo.

Poliisi tiedotti tapauksesta nopeasti katoamisen jälkeen, ja muun muassa Helsingin Sanomat uutisoi asiasta. Uutisessa kerrottiin, että poliisi ei sulje pois henkirikoksen mahdollisuutta.

Lue lisää: Turkulainen lakimies kateissa

Härmäläisen veli löysi veljensä asunnolta asiakirjoja, joista paljastui talousrikos. Siihen kytkeytyivät Ilpo Härmäläinen, mainosmies sekä kolmas turkulainen mies.

Talousrikoksesta voi lukea tästä jutusta:

Lue lisää: Turkulaista mainosmiestä syytetään 27 vuotta vanhasta murhasta poikkeuksellisessa oikeuden­käynnissä – syyttäjän mukaan juristi murhattiin ilmiannon pelossa

Poliisin myöhemmin tekemän muistion mukaan Risto Suomi olisi halunnut mainosmiehen pidätettäväksi jo tutkinnan alkuvaiheessa, mutta poliisilaitoksella päätettiin, että katoaminen ja talousrikokset tutkitaan erikseen.

”Jos ilkeästi tulkitaan, niin asia jäi ’sitten siihen’”, Turun kihlakunnan poliisilaitoksen toisen tutkijan tekemässä muistiossa kirjoitettiin päätöksestä.

68-vuotiasta mainosmiestä syytetään Ilpo Härmäläisen murhasta. Kuvassa oikealla asianajaja Heikki Uotila.

Suomen mukaan Turun poliisissa ei otettu asiaa vakavasti eikä asia edennyt.

Omaisten aktivisuudesta taas kertoo se, että eräs entinen haastemies kävi heidän pyynnöstään kyselemässä Härmäläisestä kuvan kanssa keskustan liikkeistä.

Härmäläisen lanko kertoo saaneensa poliisilta jopa epävirallisen neuvon, että menkää porukalla tekemään sakinhivutusta ja tivaamaan mainosmieheltä, missä Ilpo on.

”Ensin tuli primitiivireaktio, että noin voisikin tehdä, mutta saman tien järki astui peliin, sillä eihän sellaisesta mitään hyvää voisi seurata”, lanko painottaa.

Poliisissa uskottiin pitkään, että Härmäläinen oli lähtenyt vain karkuun, ja miehen etsintäkuulutus laajennettiin lokakuun lopussa Pohjoismaihin, Saksaan ja Ranskaan.

Härmäläisen katoamista käsiteltiin Ylen Poliisi-TV:ssä marraskuussa 1994. Sen jälkeen poliisi sai lukuisia vihjeitä, joiden mukaan Härmäläinen oli nähty eri puolilla Suomea kuten Varkaudessa. Vihjeet vetivät vesiperän.

Kun katoamisen tutkinta junnasi paikallaan, Härmäläisen lanko kääntyi tuntemansa keskusrikospoliisin (krp) työntekijän puoleen. Tuttava lupasi viedä asian eteenpäin, ja muutaman päivän kuluttua lanko sai puhelun krp:n johtoon kuuluvalta henkilöltä.

”Kirjoitin ylös kaiken, mitä tiesin, ja lähetin eteenpäin krp:lle.”

HS on tutustunut krp:lle toimitettuun muistioon.

Tammikuussa 1995 Turussa pidettiin krp:n aluetoimiston aloitteesta kokous, jossa mukana oli myös Turun poliisilaitos. Kokouksessa sovittiin, että krp ryhtyy tutkimaan katoamista yhdessä poliisilaitoksen kanssa.

Risto Suomi oli vielä muutaman viikon tutkinnassa mukana. Hän kävi hakemassa mainosmiehen kuulusteluihin.

”Muistan sen, että hän itkeä tihrutti auton takapenkillä matkalla poliisilaitokselle”, Suomi muistelee.

Krp:n tutkijat eivät kuitenkaan saaneet jutussa läpimurtoa, sillä katoamisesta oli kulunut jo kuukausia. Vähitellen tapaus jäi yhden tutkijan harteille, ja hän tutki asiaa ”ilman tutkinnanjohtoa”.

Krp:n tutkija kirjoitti myöhemmin laatimassaan muistiossa, että myös krp:n tutkijoilta jäi paljon tekemättä. Esimerkiksi mainosmiehen silloista vaimoa ei kuulusteltu.

Poliisi uskoi vahvasti mainosmiehen osallisuuteen ja piti katoamista lähes varmana henkirikoksena.

”Lienee olemassa kaikki syy pyrkiä laittamaan [syytetty] ahtaille”, tutkija kirjoitti.

Mainosmiehen käytös oli kuitenkin parin vuoden kuluttua kaukana sen miehen käytöksestä, joka kuljetettiin itkevänä kuulusteluun. Vuonna 1997 poliisi yritti saada syytetyn valheenpaljastustestiin, mutta siitä mies kieltäytyi ehdottomasti.

Keskusrikospoliisi oli jo tehnyt usean sivun verran kysymyksiä, joista aimo osa liittyi miehen mahdolliseen osallisuuteen katoamiseen.

Tapauksen tutkijan Risto Suomen mukaan Turun poliisissa ei otettu asiaa vakavasti eikä asia edennyt.

Lakimies Härmäläisen katoamisen tutkiminen jäi vuosikausiksi säästöliekille, jonka aikana mainosmies pysyi pääepäiltynä mahdolliseen henkirikokseen.

Poliisin muistion mukaan mainosmiehen myöhempi liiketoiminta ja siitä esiin tulleet asiat voisivat antaa uuden ”alkulähdön” tutkintaan.

Kun henkirikostutkinta käynnistyi viime vuonna uudestaan, keskusrikospoliisi haastatteli lukuisia mainosmiehen myöhempään liiketoimintaan liittyviä henkilöitä. Heitä on kuultu myös oikeudessa.

Murhan esitutkintamateriaalissa ja oikeudenkäynnissä on käsitelty ainoastaan mainosmiehen saamaa tuomiota laittomasta uhkauksesta vuodelta 2007. Tätä syyttäjä on käyttänyt argumenttina siitä, että syytetty kykenee väkivaltaan.

Mainosmies omisti 2000-luvulla useita yrityksiä, joiden toimialat liittyivät ainakin sähkötöihin, mobiilisovelluksiin ja rakentamiseen. Erään yrityksen johtajaksi hänet palkattiin, mutta myöhemmin hän osti valtaosan yrityksestä.

Mainosmies sai vuodesta 2007 alkaen lukuisia rikostuomioita, joiden perusteella piirtyy kuva talousrikollisesta, joka ei ole kaihtanut edes sukulaistensa hyödyntämistä rikoksissaan.

Murhaoikeudenkäynnissä syytetty yritti maalata itsestään kuvaa rehtinä yrittäjänä, jota toinen turkulainen huijasi 1990-luvulla.

Vuonna 2007 mainosmies sai ehdollisen tuomion 11 rekisterimerkintä- ja väärennysrikoksesta. Hän oli väärentänyt tuttaviensa nimiä yritystensä vastuuhenkilöiksi. Tuomion lisäksi hän sai neljän vuoden liiketoimintakiellon.

Murhaoikeudenkäynnissä mies kertoi työskennelleensä 2000-luvulla suurelle amerikkalaiselle yritykselle ja asuneensa sen takia ulkomailla kuten Britanniassa, Vietnamissa ja Kiinassa.

Nämä väitteet ovat kyseenalaisia, sillä hän sai vuonna 2008 tuomion veropetoksesta, kun Verohallinto pystyi osoittamaan miehen asuneen useita vuosia Suomessa Englannin sijaan.

Miehen Lontoon-osoitetieto oli väärin kirjoitettu, ja osoite viittasi Paddingtonin alueella rakennukseen, jossa ei ole asuinhuoneistoja.

Esitutkinnan mukaan mainosmiehen lapset eivät ole missään tekemisissä isänsä kanssa. Mies oli käyttänyt tyttärensä nimeä liiketoimissaan ja aiheuttanut tälle vaikeuksia. Tätä toimintamallia mies käytti muihinkin sukulaisiinsa.

Vuonna 2013 mainosmies sai kolmen vuoden ehdottoman tuomion 21 talousrikoksesta. Hänen tuomionsa laski hovioikeudessa kahteen ja puoleen vuoteen.

Mies muun muassa väärensi yritystensä asiakirjoja kopiokoneen avulla. Koska hän oli liiketoimintakiellossa, hän värväsi kodittomia alkoholisteja yritystensä hallitukseen.

Hän väärensi veljensä nimen vastuuhenkilöksi, joten veli joutui oikeuteen petoksesta. Syyttäjä veti syytteen pois, kun kävi ilmi, että mainosmies oli vedättänyt veljeään.

Mainosmiehen sisko sen sijaan sai tuomion jouduttuaan mukaan veljensä sotkuihin. Mainosmies oli pyytänyt siskoaan avaamaan hänelle tilin, mutta sisko avasi tilin omalla nimellään. Sisko tuomittiin tuottamuksellisesta rahanpesusta tilin avaamisen takia, sillä veli tallensi siskon tietämättä tilille kavaltamiaan rahoja.

Lakimies julistettiin kuolleeksi vuonna 2005

Ilpo Härmäläinen.

  • Turkulainen lakimies Ilpo Härmäläinen katosi 3. elokuuta vuonna 1994 Turussa. Hän poistui puolenpäivän aikaan kotoaan, eikä häntä nähty sen jälkeen.

  • Syytteen mukaan Härmäläinen nousi murhasta syytetyn miehen kyytiin. Nykyään 68-vuotias mies tappoi syyttäjän mukaan Härmäläisen purjeveneessään ja hävitti ruumiin Airistolle.

  • Härmäläinen julkistettiin kuolleeksi vuonna 2005.

  • Keskusrikospoliisi kertoi viime vuonna, että tapaus on otettu uudelleen tutkintaan. 68-vuotias mies vangittiin elokuussa.

  • Oikeuskäsittely alkoi joulukuussa. Syyttäjän mukaan murhan motiivi oli pelko talousrikosten paljastumisesta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat