Avun saaminen voi viivästyä hätätilanteissa, jos koronavirustilanne huononee: ”Meillä ei ole yhtään ylimääräistä resurssia” - Kotimaa | HS.fi

Avun saaminen voi viivästyä hätätilanteissa, jos koronavirustilanne huononee: ”Meillä ei ole yhtään ylimääräistä resurssia”

Työntekijöiden sairastumiset ja altistumiset voivat heijastua esimerkiksi hätäkeskusten ja pelastuslaitosten toimintaan.

Pelastuslaitoksen pelastajia liikenneonnettomuudessa Itäkeskuksessa Helsingissä lauantaina 18. joulukuuta 2021.

5.1. 2:00

Voiko avun saaminen viivästyä hätätilanteissa, jos koronavirustilanne jatkaa huononemistaan Suomessa?

Kyllä voi, sanovat eri turvallisuusalojen toimijat.

Esimerkiksi kansalaisten hätäpuheluihin vastaaminen voi venyä tänä talvena, jos nykyistä useammat hätäkeskuspäivystäjät alkavat jäädä pois töistä tartuntojen tai altistumisten vuoksi.

Toistaiseksi tilanne hätäkeskuksissa on ollut kohtalaisen rauhallinen, mutta tartuntatilanne huolestuttaa Hätäkeskuslaitoksen johtoa.

”Meillä ei ole yhtään ylimääräistä resurssia. Jos tulee työntekijöiden sairastumisia ja altistumisia, se vaikuttaa heti hätäpuhelujen vastaamisaikoihin. Kokemus on osoittanut, että kymmenen sekunnin tavoiteaikaan on vaikea päästä, jos työvuorosta puuttuu muutama henkilö”, sanoo Hätäkeskuslaitoksen kehittämisosaston johtaja Jukka Aaltonen.

Aaltonen ei halua arvioida, miten merkittävästi hätäpuheluihin vastaaminen voisi viivästyä, jos isompia määriä hätäkeskuspäivystäjiä alkaisi sairastua tai altistua yhtä aikaa.

”Ongelmana on se, että heille ei ole saatavissa sijaisia. Näillä mennään mitä on.”

Myös paloautot ja ambulanssit saattavat joissakin tapauksissa ehtiä paikalle normaalia hitaammin, jos pelastuslaitosten työntekijöiden sairastumiset ja altistumiset lisääntyvät merkittävästi.

”Teemme kaikkemme, ettei niin kävisi, mutta on se mahdollista. En kuitenkaan usko, että palveluntuotantomme joutuisi nopeasti suurempiin ongelmiin”, sanoo sisäministeriön pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka.

Tartunta- ja altistumismäärät ovat lisääntyneet viime aikoina pelastuslaitoksissa, mutta laitoksilla on Kohvakan mukaan varsin hyvät mahdollisuudet paikata työntekijöiden poissaoloja henkilöstön siirroilla, ylitöillä ja sopimuspalokuntien käytöllä.

Työntekijöiden altistumiset ja niistä seuraavat karanteenit voivat aiheuttaa Kohvakan mukaan yhtä paljon ongelmia kuin itse tartunnat.

”Meillä on ollut matkan varrella yksittäistapauksia, joissa paloaseman kokonainen työvuoro on kerralla joutunut pois vahvuudesta”, Kohvakka sanoo.

Poliisihallinnon tilanne on säilynyt toistaiseksi varsin hyvänä, vaikka koronatilanne ja tavalliset flunssat ovat viime aikoina lisänneet jonkin verran poissaoloja.

”Uskomme, että poliisin operatiivinen valmius säilyy hyvänä. Omikron leviää tietysti pirullisen nopeasti, joten meidän täytyy olla koko ajan hereillä”, sanoo Poliisihallituksen poliisitarkastaja Marko Heikkilä.

Poliisi pyrkii varmistamaan erityisesti kiireellisten hälytystehtävien hoitamisen myös siinä tapauksessa, että suuria määriä työntekijöitä joutuisi jäämään pois rivistä sairastumisten tai altistumisten takia.

Tarvittaessa poliiseja voidaan siirtää hälytystehtävien hoitamiseen esimerkiksi liikennevalvonnasta ja muista valvontatehtävistä. Myös rikostutkijoita on mahdollista siirtää kenttätöihin.

Poliisi turvautui tämäntyyppisiin henkilöstösiirtoihin keväällä 2020, jolloin Uudenmaan eristys sitoi runsaasti poliisin voimavaroja.

Koronatilanteen huononeminen voi vaikuttaa myös tuomioistuinten toimintaan.

”On suuri riski, että istuntoja joudutaan peruuttamaan, jos sairastumiset ja altistumiset lisääntyvät. Jo nyt tulee päivittäin useampia ilmoituksia etenkin altistumisista”, sanoo Helsingin käräjäoikeuden laamanni Tuomas Nurmi.

Vuonna 2020 tuomioistuimet siirsivät lukuisia oikeudenkäyntejä tulevaisuuteen varotoimena. Ainakaan Helsingin käräjäoikeus ei aio tehdä nyt niin, vaan mahdolliset siirrot johtuvat sairastumisista ja altistumisista.

Helsingin käräjäoikeuden työntekijöiden tartunnat ja alistumiset ovat lisääntyneet viime viikkoina. Ne eivät ole johtaneet juuri istuntojen siirtämiseen, koska vuodenvaihteen aikaan istuntoja on normaalistikin hyvin vähän.

”Ensi viikolla näkee, mikä todellinen tilanne on”, Nurmi sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat