Ympäristöministeri Emma Kari arvostelee Metsähallituksen tietojen panttaamista – ”Valtion metsät ovat kaikkien suomalaisten yhteisiä metsiä” - Kotimaa | HS.fi

Ympäristö­ministeri Emma Kari arvostelee Metsä­hallituksen tietojen panttaamista – ”Valtion metsät ovat kaikkien suomalaisten yhteisiä metsiä”

Metsähallituksen metsätalousyhtiö ei taloudelliseen riskiin vedoten luovuttanut Suomen ympäristökeskuksen tutkijoille metsätietoja, joita tarvittaisiin monimuotoisuuden kannalta arvokkaiden kohteiden määrittelyssä.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Karin mukaan tutkimustieto valtion metsistä on kriittisen tärkeää, jotta luontokato saadaan pysäytettyä.

5.1. 18:53

Valtion metsät ovat kaikkien suomalaisten yhdessä omistamia metsiä, korostaa ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari (vihr).

Kari pitää erikoisena, ettei valtion omistama Metsähallituksen metsätalousyhtiö luovuta valtion metsävaroihin liittyvää paikkatietoa ympäristötutkijoille.

”Valtion metsät ovat kaikkien suomalaisten yhteisiä metsiä. Vastuu niiden monimuotoisuuden suojelusta kuuluu koko Metsähallitukselle, myös sen liiketaloudellisesti toimivalle metsätalousyhtiölle”, sanoo lomaltaan Lapista Pyhätunturin maisemista tavoitettu Kari keskiviikkona.

Hallitus on vastikään tehnyt uudet omistajalinjaukset, Kari muistuttaa. Niissä korostetaan Metsähallituksen roolia ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja luontokadon pysäyttämisessä.

”Linjauksissa painotetaan nimenomaan yhteistyötä tutkimuslaitosten kanssa. Siksi tuntuu erikoiselta, ettei Metsähallitus luovuta tietoa tutkijoille. Tieto meidän yhdessä omistamista metsistä on kriittisen tärkeää, jotta luontokato saadaan pysäytettyä”, Kari sanoo.

HS kertoi keskiviikkona, että Metsähallituksen metsätalousyhtiö ei luovuta metsävaratietojaan ympäristöhallinnolle tutkimuskäyttöön.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) ei suostunut lomansa vuoksi kommentoimaan asiaa HS:lle.

Lue lisää: Metsähallitus panttaa ympäristö­tutkijoilta tietoa valtion metsä­varoista: ”Vaikea ymmärtää, mitä yhtiö pelkää menettävänsä”

Suomen ympäristökeskus (Syke) tarvitsisi Metsähallituksen yhtiöllä olevia paikkatietoja valtion metsistä EU:n biodiversiteettistrategian toimeenpanoa varten.

Tietoja tarvittaisiin luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokkaiden kohteiden määrittelyssä luontokadon pysäyttämiseksi.

Syke ei kuitenkaan saanut tietoja pyynnöstään huolimatta. Nyt selvitystyö jatkuu tutkijoiden mukaan epätäydellisten tietojen varassa.

Metsähallituksen omistama tytäryhtiö Metsähallitus Metsätalous oy vastaa valtion metsien hoidosta ja käytöstä. Yhtiö toimii liiketaloudellisin perustein ja kieltäytyi metsävaratietojen luovuttamisesta vedoten liikesalaisuuteen. Yhtiön mukaan tietojen antaminen Sykelle voi aiheuttaa yhtiölle taloudellista vahinkoa.

Metsähallituksen hallinnassa on noin 12 miljoonaa hehtaaria valtion omistamia maa- ja vesialueita. Sen tehtävä on hoitaa ja käyttää alueita yhteiskuntaa parhaiten palvellen. Tästä säädetään erityisellä lailla Metsähallituksesta.

Valtion talousmetsiä liiketaloudellisesti hoitava Metsätalous oy on kokonaan valtion omistama ja siten valtion omistajaohjauksessa.

Liiketoiminnan ohjauksesta vastaa maa-ja metsätalousministeriö. Julkisia hallintotehtäviä, kuten luontopalveluita, ohjaa ympäristöministeriö.

Ylimetsänhoitaja Matti Heikurainen maa- ja metsätalousministeriöstä muistuttaa, että ministeriöllä ei ole kattavaa ohjausvaltaa Metsähallitukseen eikä sen metsätalousyhtiöön.

”Emme puutu yksityiskohtiin yhtiön toiminnassa”, Heikurainen sanoo.

Tietopyyntöjupakan taustalla on EU:n biodiversiteettistrategia, jonka kansallinen soveltaminen on kesken ja johon liittyy vanhoja metsiä koskeva määrittely.

Kyseessä on poliittisesti arka asia. Metsähallitus puolestaan varjelee ensisijaisesti taloudellista intressiään.

”Vanhojen metsien kohdalla erilaiset kriteerit voivat johtaa ääripäihin, joissa toisella puolella ovat isot suojelupinta-alat ja toisella vain vähäiset taloudelliset vaikutukset”, Heikurainen sanoo.

”Käsitykseni mukaan Metsähallitus ei halua luovuttaa paikkaan sidottua liiketoimintatietoa edes vanhojen metsien tutkimukselliseen määrittelyyn liittyen, koska tietojen luovutukseen liittyy taloudellista riskiä.”

Kesken oleva poliittinen prosessi voi Heikuraisen mukaan lisätä Metsähallituksessa arvioidun taloudellisen riskin todennäköisyyttä.

”Metsähallitus toteuttaa linjaukset sitten, kun on tehty yhteiskunnallinen päätös siitä, mitä vanhalla metsällä tarkoitetaan.”

Ympäristö- ja ilmastoministeri Kari muistuttaa, että Suomi on sitoutunut EU:n biodiversiteettistrategiaan hyväksyessään sen.

Samalla Suomi on sitoutunut siihen, että kaikki vanhat metsät suojellaan. Lisäksi on toteutettava 30 prosentin suojelu kaikista maa- ja merialueista EU:n alueella.

EU:n tavoitteena on saada luonnon monimuotoisuus elpymään vuoteen 2030 mennessä.

Strategian mukaan oikeudellisen suojelun piirissä tulee olla vähintään 30 prosenttia EU:n maa- ja merialueista. Tästä vähintään 10 prosenttia on suojeltava tiukasti.

Lisäksi kaikki jäljellä olevat luonnontilaiset metsät ja vanhat metsät on suojeltava tiukasti pinta-alasta riippumatta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat