Helsingin johtajalääkäri suhtautuu varauksella avunpyyntöön Puolustusvoimilta – ”Meiltä löytyy aulatervehtijöitä omastakin takaa” - Kotimaa | HS.fi

Helsingin johtaja­lääkäri suhtautuu varauksella avun­pyyntöön Puolustus­voimilta – ”Meiltä löytyy aula­tervehtijöitä omastakin takaa”

Helsingin terveysasemien johtajalääkäri ei juuri nyt pidä realistisena, että Helsinki pyytäisi Puolustusvoimilta apua koronatoimiin.

Varusmiesliiton mukaan ei ole asepalvelusta suorittavien edun mukaista, että heitä voitaisiin siirtää kahdeksi kuukaudeksi koronatoimiin.

5.1. 14:19 | Päivitetty 5.1. 20:41

HelsingiN terveysasemien johtajalääkäri suhtautuu toistaiseksi varauksella sosiaali- ja terveysministeriön (STM) esittämään pyyntöön siitä, että Puolustusvoimien tulisi varautua auttamaan kuntia koronatoimissa, kuten testaamisessa, jäljityksessä ja rokottamisessa.

Turussa taas terveyspalveluiden palvelualuejohtaja sanoo odottavansa toistaiseksi STM:n ohjausta siitä, mihin tehtäviin Puolustusvoimien virka-apua voisi käyttää.

Sekä Helsingissä että Turussa on kerrottu tartunnanjäljityksen ruuhkautuneen. Viime päivinä myös Helsingin koronarokotuspaikat ovat ruuhkautuneet.

Lue lisää: Helsingin Jätkäsaaressa satojen metrien jono rokotuspaikalle

Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen ei kuitenkaan juuri nyt pidä realistisena, että Helsinki pyytäisi Puolustusvoimilta apua koronatoimiin. Asiasta on keskusteltu Helsingissä, mutta tehtäviä, joissa Puolustusvoimia voisi hyödyntää, on hyvin rajallisesti.

Ennemmin Lukkarinen hyödyntäisi koronarajoitusten vuoksi tyhjän päälle jääviä kaupungin työntekijöitä.

”Suljettavista liikuntapalveluista ja kirjastoista on vapautunut tai vapautunee henkilöstöä yhteiskunnan sulkeutuessa. Lomautammeko heidät ja otamme varusmiehet tilalle? Meiltä löytyy rokotuspisteille aulatervehtijöitä omastakin takaa”, Lukkarinen sanoo.

Puolustusvoimien mahdollisuudet auttaa ovat Lukkarisen mukaan rajalliset, sillä kouluttamattomista varushenkilöistä tuskin olisi apua terveydenhuollon kannalta kriittisissä tehtävissä. Terveydenhuolto­henkilöstöäkin on Puolustusvoimissa rajallisesti, Lukkarinen huomauttaa.

Hänestä tartunnanjäljityskään ei ratkeaisi Puolustusvoimien avulla.

”Deltavariantti oli vielä jäljitettävissä, mutta omikronin kohdalla voidaan kysyä, onko siinä mitään järkeä. Nykyisillä tartuntamäärillä 5 000 jäljittäjää ei riittäisi edes yksin Helsinkiin.”

Lukkarinen pitää kuitenkin mahdollisena, että varushenkilöt voisivat auttaa kaupunkia erilaisissa siviilitehtävissä, kuten rokotuspisteiden liikenteenohjauksessa, asiakaskuljetuksissa ja -ohjauksessa.

Turun terveyspalveluiden palvelualuejohtajan Jane Marttilan mukaan pyynnöstä ei ole vielä keskusteltu Turussa.

”Ainahan apu on tarpeen, kun oikein ollaan pulassa. Se ei kuitenkaan suunnittelematta onnistu.”

Marttila odottaa STM:n ohjausta siitä, mihin tehtäviin Puolustusvoimien virka-apua voisi käyttää. Sellaisia voisivat olla esimerkiksi rokotettujen ohjaaminen rokotuspisteillä. Tällä hetkellä SPR auttaa tässä tehtävässä.

”Tälläkin hetkellä meillä on rajavalvonnassa ei-terveydenhuollon henkilökuntaa töissä.”

Maanantaina kerrottiin, että STM on pyytänyt Puolustusvoimia varautumaan virka-avun antamiseen koronavirustilanteessa. Kunnat ja sairaanhoitopiirit tekevät lopulta varsinaiset virka-apupyynnöt.

Lue lisää: STM pyytää Puolustusvoimia varautumaan ”pikaisesti” virka-avun antamiseen: noin 5 000 ihmistä auttamaan testauksessa, jäljityksessä ja rokottamisessa

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) perusteli MTV:n uutisille varautumispyyntöä sosiaali- ja terveydenhuollon resurssipulalla. Hänen mukaansa apua kaivataan testaamisessa, tartunnanjäljityksessä ja rokottamisessa.

STM:n mukaan Puolustusvoimien tulisi varautua antamaan virka-apuna kunnille ja sairaanhoitopiireille jopa 5 000 hengen kahden kuukauden työpanos vakavan tautitilanteen vuoksi.

Varusmiesten ja siviilipalvelusmiesten valtakunnallinen edunvalvontajärjestö Varusmiesliitto tyrmää esityksen, jonka se tulkitsee tarkoittavan varusmiesten siirtämistä koronatoimiin.

”Ei ole asepalvelusta suorittavien edun mukaista, että 5 000 varusmiestä laitetaan kahdeksi kuukaudeksi hoitamaan koronatilannetta. Koulutuksen vaje näkyisi vielä monien saapumiserien jälkeen, kun johtajakoulutukseen päätyisi porukkaa vajavaisilla taidoilla”, sanoo Varusmiesliiton puheenjohtaja Joel Elmaci liiton tiedotteessa.

Hänen mukaansa Suomessa olisi monia muitakin ryhmiä, joita voitaisiin valjastaa auttamaan sote-alaa.

”Miksi lähtisimme karsimaan ensimmäisenä sotilaskoulutuksesta? Suomen armeija nojaa laajaan ja ennen kaikkea osaavaan reserviläisarmeijaan. Näemme, että ministeri Kiurun esitys heikentäisi kokonaisturvallisuutta.”

Elmaci kysyy, voisiko virka-apua pyytää varushenkilöiden sijasta reserviläisiltä.

STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen sanoi keskiviikon tiedotustilaisuudessa, että alueilta löytyy ”varmasti” eri avustustehtäviä, joissa Puolustusvoimia voitaisiin käyttää. Lisäksi hän pitäisi hyvänä, jos Puolustusvoimilla olisi tarjota koulutettua lääkintähenkilö­kuntaa terveydenhoidollisiin tehtäviin.

Puolustusvoimien ja puolustusministeriön välillä käytiin keskiviikkona keskustelua varautumispyynnöstä.

”Tällä hetkellä viestimme on se, että suhtaudumme puolustushallinnossa tietenkin myönteisesti koronavastaisiin toimiin ja autamme omalta osaltamme niin paljon kuin pystymme”, sanoo viestintäjohtaja Niina Hyrsky puolustusministeriöstä.

”Sitten kun alueilta tai kunnilta mahdollisesti tulee virka-apupyyntöjä, niitä tarkastellaan Puolustusvoimissa tapauskohtaisesti.”

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) arvioi tiistaina MTV:n uutisille, että esimerkiksi 5 000 varusmiehen irrottaminen ei onnistu ainakaan heti.

Tähän mennessä Puolustusvoimilta ovat pyytäneet virka-apua koronatoimiin ainakin Vantaa ja Espoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat