Porvoosta loppuivat hoitajat ja lääkärit kesken – Kaupunki pyysi apuun yksityisen yrityksen, mutta ei usko että Puolustusvoimista olisi apua - Kotimaa | HS.fi

Porvoosta loppuivat hoitajat ja lääkärit kesken – Kaupunki pyysi apuun yksityisen yrityksen, mutta ei usko että Puolustusvoimista olisi apua

Johtava lääkäri Kati Liukko ei näe, että Puolustusvoimien apu ratkaisisi koronaviruksesta johtuvaa ruuhkaa.

Porvoossa on todettu kahden viime viikon aikana 1 418 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohden.

5.1. 11:13

Vaikea koronavirustilanne on näkynyt viime viikkoina Porvoossa, missä kaupunki on joutunut luopumaan kiireettömästä terveyskeskushoidosta kokonaan.

Terveyskeskusta kuormittavat erityisesti koronatartuntojen jäljitys sekä karanteeni- ja eristyspäätösten kirjoittaminen, kertoo johtava lääkäri Kati Liukko.

”Koronatartunnat ovat räjähtäneet käsiin”, hän kertoo.

Liukon mukaan kaupungin tartuntakäyrä on lähes pystysuora, ja kehitys oli nähtävissä jo ennen joulua. Tämän vuoksi kaupunki päätti perua kiireettömät terveyskeskusajat kolmeksi viikoksi 7. tammikuuta asti.

Kukaan ei kuitenkaan jää ilman hoitoa, vaan kaupunki on ostanut kiireettömän hoidon yksityiseltä lääkäriasemalta. Kolmen viikon aikana sinne siirrettiin noin sata hoitaja-aikaa ja sata lääkäriaikaa.

”Emme halunneet potilaita kuitenkaan pistää kärsimään.”

Maanantaina kerrottiin, että sosiaali- ja terveysministeriö on pyytänyt Puolustusvoimia varautumaan virka-avun antamiseen koronatoimissa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) sanoi MTV Uutisille, että apua tarvitaan testaamiseen, jäljittämiseen ja rokottamiseen.

Porvoossa ei ole vaikeasta tilanteesta huolimatta harkittu virka-avun pyytämistä.

”En varsinaisesti näe, että se ratkaisisi tätä asiaa”, Liukko sanoo.

Tartunnanjäljittäjien tulee käydä tarkoitusta varten lyhyt koulutus, ja Liukon mukaan siinäkin menisi aikaa, jos nykyisten jäljittäjien pitäisi kouluttaa täysin uusia työhön.

Toinen ruuhka Porvoossa on eristys- ja karanteenipäätösten antamisessa, jota voivat tehdä vain tartuntatautilääkärit.

Puolustusvoimien virka-apua ovat aiemmin pyytäneet ainakin Espoo ja Vantaa.

Lue lisää: STM pyytää Puolustusvoimia varautumaan ”pikaisesti” virka-avun antamiseen: noin 5 000 ihmistä auttamaan testauksessa, jäljityksessä ja rokottamisessa

Tehdyistä toimista huolimatta Porvoon tartunnanjäljitys laahaa. Positiivisen testituloksen saaneille pystytään soittamaan vasta viikon päästä tuloksesta.

Erityisjärjestely yksityisen yrityksen kanssa päättyy perjantaina. Liukon mukaan kaupungissa parhaillaan mietitään, miten ongelma ratkaistaan jatkossa. Vastaanottoaikoja ei ainakaan toistaiseksi ole peruttu.

Hän kysyy, onko tartunnanjäljityksen sekä eristys- ja karanteenimääräysten kaltainen byrokratia nyt tarkoituksenmukaista. Osa ihmisistä tarvitsee virallisen määräyksen esimerkiksi tartuntatautipäivärahaa varten.

”Ei se tunnu ainakaan ihan meidän perustehtävämme mukaiselta toiminnalta tällä hetkellä. Tämä pitäisi pystyä hoitamaan jollain toisella tavalla.”

Sairaalat ovat jo varsin pitkään ajaneet alas kiireetöntä leikkaushoitoa. Liukko uskoo, että kiireettömän toiminnan alasajo alkaa näkyä myös terveyskeskuksissa.

Porvoo ei ole ongelmansa kanssa yksin. Esimerkiksi Loviisan kaupunki tiedotti, että sen kiirevastaanotossa on keskiviikkona hyvin vähän työntekijöitä ja kaupunki pyytää välttämään asiointia muissa kuin erittäin kiireellisissä asioissa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat