Poliisi epäilee Kankaanpään terroristiepäiltyjen räjähteitä varastetuiksi – HS:n tietojen mukaan räjähteet kuuluivat paikalliselle maansiirtoyritykselle - Kotimaa | HS.fi

Poliisi epäilee Kankaanpään terroristi­epäiltyjen räjähteitä varastetuiksi – HS:n tietojen mukaan räjähteet kuuluivat paikalliselle maansiirto­yritykselle

Tutkinnanjohtaja Toni Sjöblom vahvistaa HS:lle, että poliisi epäilee räjähteiden varastetun yrityksestä, jolla sellaisia sai lain mukaan olla. HS:n paikallisten lähteiden mukaan kyse on paikallisesta maansiirtoyrityksestä.

Poliisi esitteli jutussa takavarikoituja aseita ja räjähteitä tiedotustilaisuudessa, kun terrorismiepäilyistä kerrottiin julkisuuteen.

5.1. 15:04 | Päivitetty 5.1. 17:54

Poliisi epäilee, että Kankaanpään ryhmäksi nimettyjen miesten räjähteet on varastettu yrityksestä, jolla on ollut laillinen lupa pitää hallussaan räjähteitä. Tutkinnanjohtaja Toni Sjöblom Lounais-Suomen poliisista vahvistaa tiedon Helsingin Sanomille.

HS:n kahden kankaanpääläisen lähteen perusteella kyse olisi paikallisesta maansiirtoalan yrityksestä, mutta tätä nimenomaista yksityiskohtaa Sjöblom ei ole vahvistanut. HS:lle mainitun rakennus- ja maansiirtoalan yrityksen johtohenkilö puolestaan kieltäytyi puhelimessa kommentoimasta HS:n tietoa millään tavalla ja kehotti lähestymään asiassa poliisia.

Tutkinnanjohtaja Sjöblom sanoo, että räjähteitä epäillään nimenomaan anastetuksi, eikä niitä epäillä esimerkiksi luovutetun alkuperäiseltä omistajalta epäillyille.

Kankaanpään ryhmäksi kutsutun miesjoukon jutussa epäiltynä on viisi nuorehkoa miestä. Kyse on ensimmäisestä nykylain aikaisesta äärioikeistolaisesta terrorismiepäilystä Suomessa.

Lue lisää: Kukaan ei osannut aavistaa, mihin lähes mitätön huumejuttu johtaisi – Tällainen on viiden miehen ”Kankaanpään ryhmä”, jota poliisi epäilee raskaista terrorismirikoksista

Poliisi on kertonut terrorismiepäilyjen koskevan terroristisessa tarkoituksessa tehtyä törkeää ampuma-aserikosta, terroristisessa tarkoituksessa tehtyä tahallista räjähde­rikosta, terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelua ja terroristisessa tarkoituksessa tehtyä törkeää varkautta.

Toistaiseksi julkisuuteen ei ole tullut tietoa siitä, mihin poliisi epäilee terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelun kohdistuneen. Sjöblomin mukaan tutkinta on tällä hetkellä sellaisessa vaiheessa, että asiaa ei ole mahdollista kertoa julkisuuteen.

Poliisi pääsi historiallisen terrorismitutkinnan jäljille erään lähes mitättömän huumejutun seurauksena. Humalainen kuljettaja rysäytti aikaisin aamulla elokuussa 2019 punaisella Fiatilla erään rivitaloasunnon oveen, minkä jälkeen poliisi takavarikoi miehen asunnolta huumeita.

Poliisi teki etsinnän myös Fiat-kuljettajan laitteisiin, mikä lopulta johti terrorismiepäilyihin. Fiat-kuljettajaa ei kuitenkaan epäillä terrorismirikoksista.

Lue lisää: Näin poliisi pääsi "Kankaanpään ryhmän" jäljille – Historiallisen terrorismitutkinnan lähtölaukauksena toimineen aamun tapahtumat selviävät HS:n hankkimista papereista

Poliisin vanhan tiedotteen ja tuoreempien terrorismiepäilyjen vangitsemistietojen tekoaikoja yhdistelemällä on selvitettävissä, että terrorismirikoksista epäiltyjen miesten epäillään varastaneen aseita jämijärveläiseltä kesämökiltä lokakuussa 2018.

Syyttäjän pitää nostaa edellytysten täyttyessä syytteet jutusta viimeistään maaliskuun lopussa.

Juttua on oikaistu 17.55: Toni Sjöblom on tutkinnanjohtajana Lounais-Suomen poliisissa. Jutussa sanottiin aiemmin virheellisesti hänen olevan Kaakkois-Suomen poliisista.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat