Oikeus vapautti Kankaanpään terrorismirikoksista epäillyt vankeudesta – Professori pitää julkaistuja perusteluja arvoituksellisina - Kotimaa | HS.fi

Oikeus vapautti Kankaan­pään terrorismi­rikoksista epäillyt vankeudesta – Professori pitää julkaistuja perusteluja arvoituksellisina

Käräjäoikeus päätti vapauttaa neljä terrorismirikoksista epäiltyä tutkintavankeudesta. Viides vangittuna ollut vapautettiin jo aiemmin.

Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Toni Sjöblom Lounais-Suomen poliisilaitoksen mediatilaisuudessa Porin poliisilaitoksella 3. joulukuuta 2021.

5.1. 15:35 | Päivitetty 5.1. 18:11

Satakunnan käräjäoikeus on vapauttanut neljä Kankaanpään terrorismirikoksista epäiltyä tutkintavankeudesta. Alkuun vangittuna oli myös viides epäilty, mutta hänet vapautettiin jo aiemmin.

Miehet olivat olleet tutkintavankeudessa joulukuun alkupuolelta lähtien.

Käräjäoikeus kertoo julkisessa selosteessa, että koska epäillyt olivat saman asian vuoksi vangittuina jo alkuvuodesta 2020, heitä ei voi pakkokeinolain mukaan uudelleen pidättää tai pitää vangittuna, ellei poliisilla ole esittää sille uusia perusteluja. Näin ei oikeuden mukaan ole.

Oikeuden mukaan ei ole vaaraa, että epäillyt pääsisivät sotkemaan tutkintaa. Käräjäoikeus viittaa kuitenkin siihen, että poliisi epäilee miehiä yhä terrorismirikoksista vapauttamisesta huolimatta.

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Helsingin yliopistosta pitää Satakunnan käräjäoikeuden julkista selostetta jossain määrin arvoituksellisena, minkä takia siitä on hankala vetää kovin aukottomia johtopäätöksiä.

Käräjäoikeus on vedonnut jostain syystä pakkokeinolain kohtaan, jonka mukaan samasta asiasta ei saa pidättää kahta kertaa ilman uutta näyttöä. Miehet olivat jo vuonna 2020 kiinni ja vangittuna hyvin pitkälti samoista teoista, tosin ilman nimikkeitä terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä rikoksista.

Nuotion mukaan selosteen perusteella voidaan spekuloida sitä, eikö poliisilla ole kunnollista näyttöä nimenomaan terroristisesta tarkoituksesta, joka ilmeisesti on aiemmin perustellut uutta vangitsemista. Käräjäoikeus kuitenkin vangitsi miehet jo tänä syksynä, eikä näytön puute ollut käräjäoikeudelle tällöin este.

Käräjäoikeus ei myöskään keskiviikkona julkaisemissaan vapauttamispäätöksen perusteluissa sano, että todennäköisiä syitä epäillä terrorismirikoksia ei enää olisi.

Oikeuden viittaus pakkokeinolakiin jättää toisin sanoen epäselväksi, onko kyse poliisin näyttöön liittyvästä asiasta vai eikö miehiä olisi käräjäoikeuden uusimman tulkinnan mukaan pitänyt alkujaankaan pidättää ja myöhemmin vangita epäiltyinä lähes samoista teoista eri nimikkeillä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat