Pohjois-Suomen hallinto-oikeus: Avin sulkupäätökset eivät olleet lainmukaisia kuntosalien osalta – Avi: Vaikutusta tuleviin rajoituspäätöksiin arvioidaan - Kotimaa | HS.fi

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus: Avin sulku­päätökset eivät olleet lain­mukaisia kunto­salien osalta – Avi: Vaikutusta tuleviin rajoitus­päätöksiin arvioidaan

Hallinto-oikeuden mukaan aluehallintovirasto ei perustellut, miksi sulku koskee kaikkia muita paitsi sisäleikkipuistoja ja sisäleikkipaikkoja.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden mukaan avin määräämä yleisö- ja asiakastilojen sulku ei ollut lainmukainen. Kuvassa Kauppi Sports Centerin kuntosali Tampereella.

5.1. 19:40

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden mukaan Pohjois-Suomen aluehallintoviraston (avi) määräämä laaja yleisö- ja asiakastilojen sulku ei ollut lainmukainen.

Joulukuun lopussa uutisoitiin, että vaikka aluehallintovirasto oli määrännyt alueelle laajan yleisö- ja asiakastilojen sulun, jonka oli määrä olla voimassa 31. joulukuuta saakka, kuntosalit ja muut yksilöurheiluun ja -liikuntaan käytettävät tilat saavat avata ovensa Pohjois-Pohjanmaalla.

Avi on määrännyt asiakastiloja suljettaviksi Pohjois-Pohjanmaan maakunnan alueella 15. tammikuuta saakka, mutta hallinto-oikeus on välipäätöksellään kieltänyt päätöksen täytäntöönpanon esimerkiksi kuntosalien osalta.

Lue lisää: Pohjois-Pohjanmaalla kunto­salit saavatkin avata ovensa, muilla alueilla pohditaan nyt vaikutuksia – Oikeus­tieteilijä näkee päätöksessä ”valtavan jännitteen”

Hallinto-oikeus ratkaisi kaksi avin sulkupäätöksestä tehtyä valitusta keskiviikkona 5. tammikuuta. Avi teki kyseiset sulkupäätökset 22. joulukuuta.

Kuntosaliyhtiö Kuntokeskus Liikun tekemän valituksen osalta hallinto-oikeus katsoi, että avin päätös ei ollut perustelujen puutteellisuuden vuoksi lainmukainen. Hallinto-oikeuden mukaan kuntosaliyrityksen oikeus saada perusteltu päätös ja hakea siihen muutosta ei tullut tehokkaasti turvatuksi.

”Aluehallintoviraston päätöksen perusteluista ei ilmennyt, miksi muihin tiloihin kuin sisäleikkipuistoihin ja sisäleikkipaikkoihin kohdistunut covid-19-taudin leviämisen riski ja erityinen mahdollisuus merkittävien tartuntaketjujen syntymiselle oli arvioitu sellaisiksi, että nuo muut tilat oli tullut sulkea”, hallinto-oikeus tiedotti keskiviikkona.

Avin päätös tulisi siis hallinto-oikeuden mukaan kumota kuntosaleja koskevin osin.

Toisen valituksen oli tehnyt yksityishenkilö. Sen osalta hallinto-oikeus katsoi, että avin päätös tulisi kumota myös muiden siinä mainittujen tilojen kuin kuntosalien ja muiden yksilöliikuntaan käytettävien sisätilojen osalta.

Hallinto-oikeuden mukaan avi oli sinänsä esittänyt perustelut tehdä tartuntatautilain mukainen sulkupäätös. Lisäksi sulku on voinut perustellusti koskea vain osaa tiloista. Sen sijaan perustelut puuttuivat sen osalta, miksi määrättävien rajoitusten ei ole välttämätöntä koskea sisäleikkipuistoja ja sisäleikkipaikkoja.

Koska avin tekemän sulkupäätöksen ajanjakso oli jo päättynyt, hallinto-oikeus ei lausunut asiasta enempää.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeudella on käsiteltävänään myös muita valituksia, jotka liittyvät avin joulukuussa tekemiin rajoituspäätöksiin. Tilojen sulkemisen lisäksi avi teki päätöksiä muun muassa yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osanottajamäärän rajoittamisesta ja näiden tilaisuuksien kieltämisestä. Hallinto-oikeus sanoo, että se pyrkii ratkaisemaan myös nämä valitukset mahdollisimman nopeasti.

Pohjois-Suomen avi kertoi keskiviikkona lähettämässään tiedotteessa arvioivansa hallinto-oikeuden päätösten vaikutusta tuleviin rajoituspäätöksiin.

Kuntosaleilla ja muissa sulusta vapaana olevissa tiloissa tulee tiedotteen mukaan noudattaa velvoitetta lähikontaktien aiheuttaman tartuntariskin ehkäisyyn.

Avin mukaan ryhmäliikuntaan käytettävät tilat on pidettävä suljettuina ryhmäliikunnalta, sillä ne eivät tartuntatautilaissa tarkoita avin mukaan samaa asiaa kuin kuntosali.

Vastaavaa päätöstä kuntosalien avaamisesta kuin Pohjois-Pohjanmaalla ei ole ainakaan toistaiseksi päätetty tehdä esimerkiksi Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa Etelä-Suomen aluehallintoviraston määräämien rajoitusten kohdalla.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat