Lasten etuja valvovien mielestä ei ole oikeudenmukaista, jos lasten ja nuorten etäopetuksen aikana aikuiset voivat silti ”pyöriä baareissa” - Kotimaa | HS.fi

Lasten etuja valvovien mielestä ei ole oikeudenmukaista, jos lasten ja nuorten etäopetuksen aikana aikuiset voivat silti ”pyöriä baareissa”

Lapsiasiavaltuutetun mielestä aikuisten elämää tulisi rajoittaa ensin.

Lapsiasiavaltuutetun Elina Pekkarisen mielestä koronarajoitukset tulisi kohdistaa ensisijaisesti aikuisiin.

7.1. 8:10

Koronavirusrajoituksia tulee ensisijaisesti kohdistaa aikuisväestöön, sanoo lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen.

Hän otti perjantaina kantaa sosiaali- ja terveysministeriön tekemään ehdotukseen, jonka mukaan hallituksen tulisi suositella etäopetukseen siirtymistä koko Suomessa.

”Tautitilanne on huolestuttava, mutta ennen etäopetukseen siirtymistä on otettava kaikki muut suojauskeinot käyttöön. Olen kesästä asti peräänkuuluttanut koulujen terveysturvallisuustoimia – ilman vaikutusta”, sanoo Pekkarinen tiedotteessa.

Etäopetukseen siirtymistä on Pekkarisen mukaan harkittava niillä alueilla ja niissä oppilaitoksissa, joissa paikallinen epidemiatilanne sitä edellyttää. Tuolloinkin hän kehottaa käyttämään erityistä harkintaa.

Euroopan lasten neuvoston edustaja Eetu Hukkanen huomauttaa lisäksi tiedotteessa, että esimerkiksi nykyiset yhdeksäsluokkalaiset ja abiturientit ovat käyneet lähes koko yläkoulun tai lukion korona-aikana.

Pekkarinen ja Hukkanen ovat huolissaan siitä, että etäopetuksen jälkeen osa lapsista ja nuorista ei saavu enää takaisin kouluun, kuten kävi aiemmilla etäopetusjaksoilla.

He korostavat, että päätöksenteossa tulee huomioida lasten ja nuorten oikeudet ja rajoitusten oikeasuhtaisuus.

”Ei ole oikeasuhtaista tai oikeudenmukaista, jos samalla kun lapset ja nuoret ovat etäopetuksessa, aikuiset voivat pyöriä baareissa sekä muissa anniskeluravintoloissa”, tiedotteessa todetaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön ehdotus on herättänyt vastustusta niin asiantuntijoiden ja kuntapäättäjien keskuudessa. Kuitenkin esimerkiksi opetusalan ammattijärjestö OAJ kannattaa etäopetusta.

Hallituksen koronaministeriryhmä pohtii asiaa kokouksessaan perjantaina iltapäivällä. Opetusministeri Li Andersson (vas), valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk), oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) ja ympäristö- ja ilmasto­ministeri Emma Kari (vihr) ovat vastustaneet ehdotusta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat