Suomessa hukkui viime vuonna yli 150 ihmistä - Kotimaa | HS.fi

Suomessa hukkui viime vuonna yli 150 ihmistä

Erittäin lämpimän kesän aikana hukkui ennakkotilastojen mukaan 87 ihmistä, mikä on 37 enemmän kuin edellisenä kesänä ja eniten sitten vuoden 2010.

7.1. 8:20 | Päivitetty 7.1. 8:34

Suomessa hukkui 157 ihmistä vuonna 2021, tiedottaa Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto (SUH).

Suurin osa hukkumisista tapahtui SUH:n mediatietojen pohjalta kerättyjen ennakkotilastojen mukaan tuntemattomasta syystä. Toiseksi yleisin syy oli vesiliikenteen yhteydessä tapahtunut hukkuminen, kolmanneksi yleisin uidessa tapahtunut hukkuminen ja neljänneksi yleisin jäihin vajoamisen seurauksena tapahtunut hukkuminen.

Hukkuneista 99 oli miehiä, 25 naisia ja 33 tapauksessa sukupuoli ei ole selvillä.

Erittäin lämpimän kesän aikana hukkui ennakkotilastojen mukaan 87 ihmistä, mikä on 37 enemmän kuin edellisenä kesänä ja eniten sitten vuoden 2010. Vuoden 2010 kesällä hukkui 90 ihmistä.

Joulukuussa hukkui yhdeksän ihmistä. Heistä kahdeksan hukkui vajottuaan jäihin ja yksi ollessaan uimassa. Jäihin vajonneista seitsemän oli ollut liikkeellä moottoriajoneuvolla.

SUH:n mukaan jään päälle satanut lumi tekee jääolosuhteista paikoittain hyvin vaaralliset. Jääolot saattavat muuttua ratkaisevasti jopa muutaman kymmenen metrin matkalla.

”Lumikertymät toimivat jään päällä eristeenä ja hidastavat jäiden paksuuskasvua sekä piilottavat silmälle näkyvät vaaranpaikat”, sanoo SUH:n viestintäasiantuntija Niko Nieminen tiedotteessa.

Jäälle lähtiessä tulisi aina varustautua turvavälinein. Vähimmäisvarustukseen kuuluvat kaulalla käyttövalmiina roikkuvat jäänaskalit siltä varalta, että jää pettää.

Jäälle ei tule lähteä yksin, ja mukaan tulisi mielellään ottaa kättä pidempää jään kantavuuden koettelemiseen sekä vesitiiviiksi pakattuun reppuun vaihtovaatteet ja kännykkä. Myös kuivapuku tuo lisäturvaa usein jäällä liikkuvalle.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat