STM:n asiantuntijaryhmä: Korona voi ilmetä pitkäkestoisena joka toisella aikuisella – HS seurasi tiedotustilaisuutta - Kotimaa | HS.fi

STM:n asiantuntija­ryhmä: Korona voi ilmetä pitkäkestoisena joka toisella aikuisella – HS seurasi tiedotus­tilaisuutta

Uupumus, hengenahdistus ja kognitiiviset häiriöt yleisiä oireita.

7.1. 10:35 | Päivitetty 7.1. 15:59

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) asettama asiantuntijaryhmä on koonnut tietoa pitkäkestoisesta koronataudista eli long covidista. Työryhmä on laatinut aiheesta ensimmäisen kotimaisen konsensusnäkemyksen ja esitteli työnsä tuloksia STM:n tiedotustilaisuudessa perjantaina. HS näytti tilaisuuden suorana. Tiedotustilaisuuden koko annin voit lukea seurannasta jutun lopusta.

Tilaisuudessa paikalla olivat perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru ja asiantuntijaryhmän puheenjohtaja, neurologian professori Risto O. Roine.

Median kysymyksiin vastasivat lisäksi kansliapäällikkö Kirsi Varhila ja osastopäällikkö Taneli Puumalainen STM:stä, tutkimusprofessori Markus Perola Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta sekä lastentautiopin ja kokeellisen immunologian professori Mika Rämet Rokotustutkimuskeskuksesta.

Osastopäällikkö Taneli Puumalainen (vas.) STM:stä, asiantuntijaryhmän puheenjohtaja Risto O. Roine sekä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru mediatilaisuudessa Helsingissä perjantaina.

Sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijaryhmä arvioi tutkimusten perusteella, että pitkäkestoinen covid-19-tauti voi ilmetä noin joka toisella aikuisella ja noin yhdellä viidestäkymmenestä lapsesta.

Esiintyvyys on suurempi sairaalahoitoa vaatineen taudin jälkeen, mutta pitkäkestoinen sairaus voi ilmetä myös vähäoireisen tai oireettoman taudin jälkeen. Asiantuntijaryhmä toteaa lausumassaan, että käytössä olevat mrna-rokotteet vähentävät pitkäkestoisen covid-19-taudin riskiä ja vaikuttavat usein edullisesti sen oireisiin.

Pitkäkestoiseksi covid-19-taudiksi määritellään Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan tapaukset, joissa oireet alkavat kolmen kuukauden kuluessa tartunnasta, kestävät vähintään kaksi kuukautta ja joille ei ole muuta selitystä.

Yleisiin oireisiin kuuluvat uupumus, hengenahdistus ja kognitiivisten toimintojen häiriöt sekä monet muut jokapäiväistä toimintaa haittaavat oireet.

Asiantuntijaryhmä jatkaa pitkäkestoisesta koronataudista kertyvän tiedon analysointia ja koostamista vuoden loppuun asti. Vertaisarvioituja tutkimuksia pitkäkestoisesta covid-19-taudista on tehty jo tuhansia ja lisää kertyy koko ajan.

Ministeriö kertoi elokuun lopulla asettaneensa pitkäkestoisesta koronataudista tietoa keräävän työryhmän.

Suomessa on todennäköisesti kymmeniä tuhansia pitkittyneeseen koronatautiin sairastuneita ja tuhannet heistä kärsivät toiminta- ja työkykyä heikentävistä oireista, arvioi Roine pitkittyneeseen koronatautiin sairastuneiden suomalaisten joukkoa tuolloin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat