Ruotsinlaivat kulkevat Itämerellä päätöntä reittiä vain halvan viinan takia, sanoo merikapteeni Mikko Heikkilä – Tällaiset seuraukset verokikkailulla on

Merenkulun päästövähennykset ovat osin varustamojen viherpesua, sanoo merikapteeni ja väitöskirjatutkija Mikko Heikkilä. Pienhiukkaspäästöt ovat vähentyneet rikkipesureiden ja lng:n ansiosta, mutta ilmastopäästöissä ollaan vasta alussa.

Merikapteeni Mikko Heikkilä on tutkinut matkustajalauttojen ilmanpäästöjä ja keinoja niiden vähentämiseksi. Väitöstutkimustaan hän tekee Helsingin ja Tallinnan välisen liikenteen aiheuttamista päästöistä.

13.1.2022 2:00 | Päivitetty 13.1.2022 9:13

Laivojen nopeuden pienentäminen on tutkijoiden mukaan tehokas keino vähentää meriliikenteen ilmanpäästöjä – sekä ilmanlaatuun vaikuttavia saaste- ja hiukkaspäästöjä että ilmastonmuutosta kiihdyttävien kasvihuonekaasujen päästöjä.

Matka-ajat vaikuttavat poltto­aineen­kulutukseen ja samalla päästöihin. Tallinnan-reitillä jo vartti lisää ajoaikaa saisi ihmeitä aikaan. Ahvenanmaalla poikkeaminen on puolestaan varsinainen energiasyöppö Tukholman-liikenteessä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat