Suljetut kuntosalit aukeavat Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa – Oikeustieteilijän mukaan tuomioistuimet voivat kumota lisää rajoituspäätöksiä - Kotimaa | HS.fi

Suljetut kuntosalit aukeavat Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa – Oikeustieteilijän mukaan tuomioistuimet voivat kumota lisää rajoituspäätöksiä

Ryhmäliikuntatilat pysyvät suljettuina.

Kuntosalit voivat jälleen avata ovensa Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa.

10.1. 12:25 | Päivitetty 10.1. 16:34

Turun hallinto-oikeus määräsi maanantaina kuntosalien ja muiden yksilöliikuntaan tarkoitettujen sisätilojen sulun keskeytettäväksi Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa.

Hallinto-oikeuden antama välipäätös koskee Lounais-Suomen aluehallintoviraston (avi) joulukuun lopussa antaman sulkupäätöksen täytäntöönpanoa. Aluehallintovirasto oli määrännyt tiloja suljettaviksi Varsinais-Suomen ja Satakunnan kuntien alueella 15. tammikuuta asti.

Välipäätös liittyy useampaan valitukseen, joita hallinto-oikeuteen on tehty asiasta. Oikeus antaa varsinaiset ratkaisut valituksiin myöhemmin.

Hallinto-oikeus teki keskeytyspäätöksen aluehallintoviraston lausunnon hankkimisen jälkeen. Oikeuden kokoonpanoon kuului kahden lainoppineen jäsenen lisäksi tartuntatauteihin perehtynyt erikoislääkärijäsen.

Välipäätöksen perusteluissa viitataan tartuntatautilain 58 g -pykälään. Lainkohta koskee sulkupäätöksen yhteydessä edellytettyä riskiarviota.

”Asiassa esitetyt selvitykset huomioon ottaen on pidettävä tulkinnanvaraisena, onko aluehallintoviraston päätöksessä otettu oikeasuhtaisesti huomioon tartuntatautilain 58 g §:n 5 momentissa mainitut seikat”, hallinto-oikeus toteaa välipäätöksessään.

Sulku koskee edelleen esimerkiksi joukkueurheiluun ja ryhmäliikuntaan käytettäviä tiloja. Hallinto-oikeus kertoi maanantaina, ettei se ole keskeyttämässä välipäätösten avulla tällaisten tilojen sulkua.

Aikaisemmin kuntosalisulku on kumottu Oulussa ja muualla Pohjois-Pohjanmaalla.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus antoi siellä ensin joulukuun lopussa vastaavanlaisen välipäätöksen keskeyttämisestä kuin nyt Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Varsinaisessa ratkaisussaan oikeus totesi 5. tammikuuta, ettei aluehallintoviraston määräämä laaja yleisö- ja asiakastilojen sulku ollut lainmukainen.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto oli perustellut sulkupäätöstään puutteellisesti, hallinto-oikeus totesi.

Myös Pirkanmaalla kuntosalisulku päättyi viime lauantaina. Siellä sulkua ei kumonnut hallinto-oikeus, vaan aluehallintovirasto päätti muun muassa kuntosalien ja padel-kenttien avaamisesta uudelleen.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto päätti sen sijaan perjantaina jatkaa nykyisiä koronarajoituksia kahdella viikolla. Liikunta- ja virkistystilojen sulku jatkuu Uudellamaalla tällä erää 24. tammikuuta asti.

Myös Uudenmaan rajoituspäätöksistä on valitettu hallinto-oikeuteen.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksistä tehdyt valitukset ohjautuvat ainakin pääosin Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Se ei ole ainakaan toistaiseksi keskeyttänyt kuntosalisulkujen täytäntöönpanoa.

”Seuraamme tilannetta jatkuvasti. Jokainen hallinto-oikeus tekee ratkaisunsa omalla alueellaan. Tautitilanne on pahin pääkaupunkiseudulla”, sanoo hallinto-oikeustuomari Ari Koskinen.

Valtiosääntöoikeuden dosentti Pauli Rautiainen pitää toivottavana, että hallintotuomioistuimet antaisivat pian lisää ratkaisuja aluehallintovirastojen rajoituspäätöksiä koskeviin valituksiin.

Hallinto-oikeudet saattavat Rautiaisen mukaan kumota vielä muitakin rajoituspäätöksiä.

Hänen mukaansa Pohjois-Suomen hallinto-oikeus totesi viime viikolla ratkaisussaan, että Pohjois-Pohjanmaan rajoituspäätöksestä puuttuivat lain vaatimat perustelut muidenkin rajoitusten kuin kuntosalisulkujen osalta. Perusteluiden pitäisi perustua läpinäkyvään asiantuntijatietoon.

”Se oli aidosti merkittävä ratkaisu. On perusteita epäillä, että samanlainen ongelma rasittaa muidenkin avien rajoituspäätöksiä”, Rautiainen sanoo.

Rautiainen pitää avien rajoituspäätöksiä ongelmallisina siksi, että ne pohjautuvat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laatimaan riskiarviotaulukkoon mutta taulukon riskipisteiden perusteita ei ole julkistettu.

Lue lisää: Kuntosalit aukeavat Pirkanmaalla lauantaina avin päätöksellä

Lue lisää: ”Tämä on iso tälli” – Pääkaupunki­seudun rajoitusten todennäköinen jatkaminen ajaa liikunta­paikkoja taloudelliseen epätoivoon

Lue lisää: Pohjois-Suomen hallinto-oikeus: Avin sulku­päätökset eivät olleet lain­mukaisia kunto­salien osalta – Avi: Vaikutusta tuleviin rajoitus­päätöksiin arvioidaan

Lue lisää: Liikunta- ja virkistystilojen sulku jatkuu Uudellamaalla ainakin seuraavat kaksi viikkoa

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat