Hallitus suositteli lasten harrastusten keskeyttämistä, vaikka alueilla sitä on haluttu välttää – ”Hiukan enemmän soisi pohdittavan, minkä vuoksi rajoitustoimia mietitään” - Kotimaa | HS.fi

Hallitus suositteli lasten harrastusten keskeyttämistä, vaikka alueilla sitä on haluttu välttää – ”Hiukan enemmän soisi pohdittavan, minkä vuoksi rajoitustoimia mietitään”

”Toimivaltahan on meillä täällä alueilla, eikä siellä ministeriössä”, sanoo Lounais-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Leena Räsänen.

Lasten sisäliikuntaharrastukset ovat saaneet jatkua, vaikka aikuisilta samat tilat on monilla alueilla kielletty. Kuvassa Espoon Oilersin salibandyn juniorijoukkuetta.

10.1. 20:09

Alueelliset pandemiaryhmät ovat tähän asti halunneet välttää lasten harrastusten rajoittamista, eikä hallituksen suositus välttämättä käännä niiden kelkkaa täysin.

Hallituksen koronaministeriryhmä suositteli perjantaina, että vaikka koululaiset saavat jatkaa lähikoulussa, lasten ja nuorten sisäharrastukset tulisi keskeyttää.

Muutos olisi merkittävä verrattuna nykytilanteeseen. Useimmilla alueilla muutoin suljettuja tiloja voi käyttää vuonna 2003 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ja nuorten harrastuksiin.

Varsinais-Suomen pandemiaryhmän puheenjohtaja, johtajaylilääkäri Mikko Pietilä odottaa lasten harrastuksista perusteellista keskustelua. Ryhmä kokoustaa seuraavan kerran tiistaina aamulla.

”Ei ainakaan ihan läpihuutojuttu ole tulossa”, Pietilä sanoo.

Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan pandemiaryhmä kertoi jo olevansa hallituksen linjoilla. Samaa ei välttämättä voi odottaa kaikilta alueilta.

Lue lisää: Nuorisolääkäri on huolissaan lasten ja nuorten harrastusten mahdollisesta rajoittamisesta: ”Todella toivon, että asian­tuntijoita kuunneltaisiin”

Lue lisää: Tätä kaikkea hallituksen korona­ryhmä suosittaa

Varsinais-Suomen pandemiaryhmä on tähän asti pitänyt lapsiin ja nuoriin kohdistuvia rajoituksia viimesijaisina.

Pietilä arvioi, että ihmisten voisi olla vaikea hyväksyä niitä niin kauan kun esimerkiksi anniskeluravintolat ovat auki.

Pietilän mielestä keskustelussa ei kuitenkaan kannattaisi pohtia vain rajoitusten haittoja, vaan myös sitä, kuinka vaikea koronatilanne on.

”Kaikki ovat kovin väsyneitä tähän koronapandemiaan, mutta hiukan enemmän soisi pohdittavan sitä, minkä vuoksi näitä rajoitustoimia mietitään”, hän sanoo.

Varsinais-Suomen pandemiaryhmää johtaa johtajaylilääkäri Mikko Pietilä Turun yliopistollisesta sairaalasta.

Pandemiaryhmät antavat suosituksia. Ne usein toteutuvat aluehallintovirastojen (avit) lopullisissa päätöksissä, mutta eivät automaattisesti aina.

Esimerkiksi Varsinais-Suomessa pandemiaryhmä suositteli hiljattain aikuisten liikuntatilojen pitämistä auki, mutta Lounais-Suomen aluehallintovirasto sulki ne silti. Hallinto-oikeuden päätöksellä ne tosin aukesivat jälleen.

Toisaalta Pohjanmaalla eli Vaasan seudulla pandemiaryhmä olisi toivonut rajoituksia tilojen käytölle jo aiemmin. Ne astuivat voimaan maanantaina.

”Eivät he aina anna sitä mitä toivomme, jos siihen ei heidän mielestään ole perusteita. Tiivistä ja hyvää yhteistyötä”, kuvailee pandemiaryhmän puheenjohtaja, sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen.

Pohjanmaan pandemiaryhmä keskusteli lasten harrastuksista viimeksi perjantaina.

”Silloin meidän linjamme oli se, että jos koulut olisivat menneet etäkouluun, silloin olisimme tauottaneet myös harrastustoiminnan”, kertoo Kinnunen.

Jos taas hallitus olisi linjannut pelkästään lähiopetuksen jatkumisesta, harrastustoiminnan taukoa ei olisi Kinnusen mukaan edes harkittu.

Hän toteaa, ettei voi ryhmän puolesta vielä ennakoida, mille kannalle se nyt päätyy. Ryhmä pitää kokouksen tiistaina.

”Mielestäni tässä pitää painaa myös sen, että ei voi vain kaikkea arvioida pandemian silmälasit päässä. Kokonaisuutta ja vaikutuksia lapsiin ja nuoriin pitää arvioida”, Kinnunen sanoo.

Toisaalta Kinnunen huomauttaa alueen tautitilanteen olevan vaikea.

Infektioyksikön ylilääkäri Jaana Syrjänen Tampereen yliopistollisesta sairaalasta ei pidä lasten ja nuorten harrastusten rajoittamista hyödyllisenä epidemian kannalta.

Lasten ja nuorten harrastustilojen sulkemista ei aio puoltaa ainakaan infektioyksikön ylilääkäri Jaana Syrjänen Tampereen yliopistollisesta sairaalasta. Hän on jäsenenä Pirkanmaan pandemiaryhmässä.

”Sanoin silloin, kun koulut syksyllä alkoivat, että Hämeenkadun pitäisi olla varsin tyhjä, että alkaisimme rajoittaa koulunkäyntiä ja lasten harrastuksia”, hän sanoo.

”Suomen pitäisi olla aika lailla kiinni.”

Hänen mukaansa Pirkanmaan pandemiaryhmän yksi johtoajatuksista on ollut, että lasten ja nuorten elämää rajoitettaisiin mahdollisimman vähän. Ryhmä kokoontuu seuraavan kerran tiistaina.

Pirkanmaalla tilanne on erityinen, sillä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto päätti perjantaina avata osan aikuisten liikuntatiloista. Muualla Suomessa esimerkiksi kuntosaleja on saatu auki oikeusteitse.

Syrjänen ei näe lasten harrastustoiminnan rajoittamista hyödyllisenä tilanteessa, jossa tartuntoja todetaan hyvin paljon nuorilla aikuisilla ja aikuisilla.

Samoilla linjoilla on esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin vt. toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi.

Lue lisää: Suljetaanko lasten ja nuorten harrastukset Uudellamaalla? Husin Mäkijärvi: ”En ole varma, ylittävätkö terveyshyödyt haitat”

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei ole omassa koronaviruksen riskiarviossaan eritellyt lasten ja aikuisten harrastuksia, tapahtumia tai tiloja, vaan saman arvion voi tulkita koskevan kaikkia ihmisiä. THL on kuitenkin aiemmin todennut, että lapsiin kohdistuvien rajoitusten tulee olla viimesijaisia.

Aluehallintovirastot odottivat vielä maanantaina alkuillasta sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ohjauskirjettä asiasta.

Entä jos pandemiaryhmät ja sairaanhoitopiirit sekä STM ovat keskenään eri mieltä?

Ylijohtaja Leena Räsänen Lounais-Suomen aluehallintovirastosta korostaa, että he tekevät päätöksensä itsenäisesti ja oman alueensa näkökulmasta.

”Toimivaltahan on meillä täällä alueilla, eikä siellä ministeriössä”, Räsänen sanoo.

Kokonaisharkinnassa otetaan huomioon esimerkiksi alueen tautitilanne ja sairaalahoidon kuormitus. Tähän asti Lounais-Suomen avi ei ole halunnut rajoittaa lasten ja nuorten harrastuksia.

”Epidemian näkökulmasta lasten sairastamiset ovat aika lieviä, ja toisaalta on katsottu, että harrastusten kieltämisestä olisi haittaa lasten kehitykselle ja lasten edulle. Nämä ovat olleet ne argumentit tähän asti”, Räsänen sanoo.

Miten hallituksen suositus muuttaa näkemystänne?

”Kyllä me itsenäisesti ja oman alueemme näkökulmasta teemme päätökset.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat