Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa halutaan lasten harrastusten jatkuvan – myös STM:n ohjauskirje korostaa lapsiin kohdistuvien rajoitusten viimesijaisuutta - Kotimaa | HS.fi

Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa halutaan lasten harrastusten jatkuvan – myös STM:n ohjaus­kirje korostaa lapsiin kohdistuvien rajoitusten viime­sijaisuutta

STM ohjaa tartuntatautiviranomaisia arvioimaan ja ottamaan käyttöön myös lasten ja nuorten harrastusten rajoituksia.

Lasten ja nuorten harrastusten jatkosta on keskusteltu viime päivät.

11.1. 16:17 | Päivitetty 11.1. 17:12

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on lähettänyt alueille ohjauskirjeensä koronarajoitusten kiristämisestä. Kirjeessään ministeriö korostaa lasten ja nuorten rajoitusten viimesijaisuutta.

Hallituksen päättämistä uusista suosituksista kertoi perjantaina perhe- ja peruspalvelu­ministeri Krista Kiuru (sd). Hän sanoi tuolloin, että koko Suomessa alueita ohjataan ottamaan käyttöön kaikki tilarajoitukset ja niiden tulisi koskea myös lasten ja nuorten harrastustoimintaa.

Tuoreessa ohjauskirjeessä STM:n sanamuodot ovat kuitenkin tätä lievemmät.

”Epidemiatilanteen vaikeusasteen johdosta tartuntatautiviranomaisia ohjataan ja suositellaan arvioimaan ja ottamaan arvion mukaisesti käyttöön myös lasten ja nuorten harrastustoimintaan kohdistuvat em. rajoitukset sisätiloissa. Arvioinnissa pyydetään ottamaan huomioon kuitenkin se, että lapsiin ja nuoriin kohdistuvien rajoitusten tulisi aina olla viimesijaisia”, ohjauskirjeessä todetaan.

Monella alueella asiantuntijat haluavat lasten ja nuorten harrastusten jatkuvan. Alueelliset pandemiaryhmät ovat ottaneet asiaan kantaa alkuviikon aikana.

Esimerkiksi Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen pandemiaryhmät ilmoittivat tiistaina, että ne suosittelevat lasten ja nuorten harrastustoiminnan jatkumista. Pirkanmaan ryhmä ei kuitenkaan suosittele urheilulajien kilpailutoimintaa tammikuun aikana, ja harrastuksissa tulisi toimia pienryhmissä.

Samalla linjalla oli myös pääkaupunkiseudun pandemiaryhmä aiemmin tiistaina sekä esimerkiksi Etelä-Karjalan ja Pohjois-Pohjanmaan ryhmät.

”Liikuntaa tulee lasten ja nuorten pystyä harrastamaan, eli emme halua rajata lasten ja nuorten ryhmäharrastustoimintaa eikä harrastustilojen sulkua kannateta”, sanoo esimerkiksi tilannekuvaryhmän varapuheenjohtaja Marjo Numminen Etelä-Karjalasta.

Lue lisää: Lasten ja nuorten harrastusten jatkumiselle siunaus pääkaupunkiseudulla – Näin koronaryhmä linjasi

Yksimielisiä alueet eivät kuitenkaan ole olleet. Ainakin Etelä-Pohjanmaalla asiantuntijat ovat suositelleet myös lasten ja nuorten ryhmäharrastusten keskeyttämistä.

Ministeriön sanavalinnat ovat kiristyneet verrattuna edelliseen ohjauskirjeeseen, jonka se lähetti alueille tammikuun alussa.

”Päätösharkinnassa ja päätöksenteossa tulee huomioida lapsen edun ensisijaisuuden periaate siten, että tartuntojen estämiseksi tehtävät toimenpiteet kohdistuisivat ensisijaisesti aikuisiin ja vaikuttaisivat mahdollisimman vähän haitallisesti lapsiin”, ohjauskirjeessä todettiin 3. tammikuuta.

”Samalla on huomioitava, että periaate velvoittaa myös aktiivisiin suojelutoimenpiteisiin, joilla estetään ja hillitään lapsille epidemiasta aiheutuvia haittoja.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat