Pakkasten jälkeen föhn-tuuli hönkäisee, ja luvassa on jopa seitsemän plusastetta - Kotimaa | HS.fi

Pakkasten jälkeen föhn-tuuli hönkäisee, ja luvassa on jopa seitsemän plus­astetta

Keskiviikkona sään lauhtuminen sekä lumisade ja jäätävä tihku huonontavat ajokeliä eri puolilla maata. Lisäksi Ilmatieteen laitos varoittaa huomattavasta liukastumisriskistä.

Espoon Oittaalla pääsi joulupäivänä hiihtämään.

12.1. 9:52

Sulattaako lauhtuva pakkanen hiihtoladut eteläisestä Suomesta? Alkuviikon napakan pakkassään jälkeen alkava lämpeneminen tuo tammikuun säähän huiman eron. Keskiviikkona alkava lämpeneminen nostaa asteet maan etelä- ja länsiosissa 5–6:een ja lounaassa 6–7:ään plusasteeseen.

”En usko, että lauhtuvan sään vuoksi kaikki lumi häviää. Sää on kuitenkin pari päivää plussalla, joten kyllä ainakin osa lumesta sulaa”, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jani Parviainen.

Pääkaupunkiseudulla lunta oli keskiviikkona runsaat 20 senttiä ja Lounais-Suomessa 13–20 senttiä. Parviaisen mukaan lumikerroksesta saattaa huveta parin päivän aikana ainakin puolet.

”Lounais-Suomessa on riski, että lumet voivat hetkeksi hävitä kokonaan. Ajoittaiset vesisateet painavat siellä lunta kasaan.”

Lämpeneminen johtuu Länsi-Atlantilta virtaavasta lämpimästä meri-ilmasta. Voimakas virtaus kulkee matkalla Suomeen Skandien vuoriston yli. Syntyvä föhn-tuuli lämmittää etenkin läntistä Suomea.

Suuressa osaa muutakin maata lämpötila kohoaa jo keskiviikkona nollan tuntumaan. Kylmintä on luvassa Itä-Suomeen, jossa esimerkiksi Imatralla on aamulla vielä noin 12 pakkasastetta. Illaksi tosin sielläkin lämpötila nousee yhteen pakkasasteeseen.

Alueella Helsingistä Pohjois-Karjalaan sataa paikoin jäätävää tihkua ja paikoin lunta. Lapissa voi sataa illan aikana noin viitisen senttiä märkää lunta. Sään lauhtuminen sekä jäätävä tihku ja lumisade huonontavat ajokeliä eri puolilla maata.

Lisäksi Ilmatieteen laitos varoittaa, että maan länsirannikolla jalkakäytävät muuttuvat illalla erittäin liukkaiksi. Osin sulaneen jään päälle jää vesikerros, joka aiheuttaa huomattavan liukastumisriskin.

”Jalankulkuvaroituksia ei anneta kovinkaan usein. Niitä annetaan niin sanottuina piikkipäivinä, eli säällä jollaisena tyypillisesti nähdään sairaaloissa kaatumistapauksia ja loukkaantumisia”, Parviainen sanoo.

Torstaina ilmavirta kääntyy vähitellen luoteeseen ja sää alkaa jälleen viiletä. Tuulet ovat yhä melko voimakkaita ja puuskaisia sekä maalla että merellä.

Perjantaina ollaan ennusteiden mukaan jo heikosti pakkasen puolella. Rannikkoalueilla päivä on vielä muuta Suomea lämpimämpi.

Lauantaina pakkanen kiristynee jo 5–10 pakkasasteeseen, ja Suomeen saapuva matalapainealue tuo osin sulaneen lumikerroksen piristykseksi tuoretta lunta Perämereltä Pohjois-Karjalaan. Sunnuntaina lumisateita on ennusteiden mukaan luvassa myös maan länsi- ja keskiosiin.

”Tällä hetkellä sunnuntaisen lumisateen ennusteet vaihtelevat muutamasta sentistä kymmeneen. Sanoisin, että mahdolliset lumisateet ovat noin 2–5 senttiä.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat