Aluevaalien ennakkoäänestys alkoi – Leppävirralla äänestettiin myös bussissa: ”Nyt täällä on suhteellisen hyvä tilanne, mutta ettei se huonontuisi - Kotimaa | HS.fi

Aluevaalien ennakko­äänestys alkoi – Leppävirralla äänestettiin myös bussissa: ”Nyt täällä on suhteellisen hyvä tilanne, mutta ettei se huonontuisi

Ensimmäisenä päivänä noin 146 000 suomalaista äänesti ennakkoon.

Äänestysautossa ennakkoon äänestänyt Raili Konttinen laski hetkeksi maskinsa, jotta vaalivirkailija Enni Jacobsson pystyi hoitamaan tunnistamisen.

12.1. 20:21 | Päivitetty 12.1. 21:07

Se oli Raili Konttiselle historiallinen hetki.

Pian 75 vuotta täyttävä Konttinen on äänestänyt kaikissa vaaleissa niin kauan kuin hänellä on ollut äänioikeus. Keskiviikkona hän antoi ensimmäisen aluevaaliäänensä.

Se tapahtui vähän kello kolmen jälkeen Sorsakosken taajamassa Leppävirralla Pohjois-Savossa. Liikkuva äänestyspiste eli äänestysautoksi muutettu kirjastoauto pysähtyi tuolloin tunniksi Sorsakoskentien varteen, Fiskarsin tehtaan viereen.

Suomen ensimmäisten aluevaalien ensimmäinen äänestyspäivä Pohjois-Savossa Leppävirralla. Marja-Liisa Pitkänen äänesti äänestysautossa Sorsakosken pysäkillä.

Konttinen antoi historiallisen äänensä, mutta aluevaaleihin liittyvä uudistus mietityttää häntä.

”Se on aika iso kysymysmerkki”, hän sanoo.

”Miten nämä sote-alueet vaikuttavat verotukseen ja pysyvätkö palvelut – oma terveyskeskus Leppävirralla ja vanhuspalvelut? Nyt täällä on suhteellisen hyvä tilanne, mutta ettei se huonontuisi.”

Konttinen ei osaa arvioida, mitä muutos tarkoittaa tavallisille ihmiselle.

”En tiedä, tietääkö sitä kukaan. Kyllä vähän huolestuttaa. Se minua pelottaa kaikkein eniten, ettei maaseutu häviäisi näissä vaaleissa.”

Keskiviikkona oli ensimmäinen äänestyspäivä ensimmäistä kertaa järjestettävissä aluevaaleissa.

Vaaleissa valitaan aluevaltuutetut, jotka päättävät jatkossa sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen järjestämisestä. Niiden järjestämisvastuu siirtyy sote-uudistuksen yhteydessä kunnilta laajemmille hyvinvointialueille.

Ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä iltakahdeksaan mennessä oli äänestänyt noin 146 000 suomalaista.

Vilkkaimmin äänestettiin Etelä-Savon hyvinvointialueella, jossa ensimmäisen päivän äänestysprosentti nousi 4,8 prosenttiin. Lisäksi viidellä muulla alueella, esimerkiksi Etelä-Karjalassa ja Satakunnassa, äänestysaktiivisuus nousi keskiviikkona yli neljän prosentin.

Eri puolella maata on yhteensä 900 yleistä ennakkoäänestyspaikkaa, jotka sijaitsevat useimmiten kunnantaloilla, kirjastoissa tai kauppakeskuksissa. Ennakkoäänestyspäivinä äänestysautotkin kiertävät monissa kunnissa.

Leppävirran teillä äänestysauto liikkuu nyt toista kertaa – ensimmäisen kerran se oli käytössä kesän kuntavaaleissa.

Äänestysauto pysähtyy yhteensä 15 pysäkillä ja noin tunnin kerrallaan. Keskiviikkona Sorsakoski on päivän neljäs ja viimeinen pysäkki. Tunnissa äänestysautossa ehtii käydä äänestämässä parisenkymmentä äänestäjää. Edellisillä pysäkeillä heitä onkin ollut lähes sen verran, kertoo vaalitoimitsija Enni Jacobsson.

”Ja jos on enemmän äänestäjiä, emme me sulje ovia kenenkään edestä.”

Leppävirran äänestysauton kuljettaja Pekka Suhonen piti kahvitauon Sorsakosken pysäkillä iltapäivällä.

Koronapandemian takia moni kunta on järjestänyt nyt myös mahdollisuuden äänestää ulkona. Ulkoäänestämistä varten ennakkoäänestyspaikoille on järjestetty esimerkiksi telttoja ja drive-in-pisteitä.

Leppävirrankin keskustassa on mahdollisuus äänestää ennakkoon ulkosalla. Se on järjestetty ennakkoäänestyspaikkana toimivalle kunnantalolle. Äänestäjä voi painaa ulkona valtuustosalin varauloskäynnin luona summeria, ja sisällä valtuustosalissa työskentelevä vaalivirkailija avaa oven. Äänestäminen tapahtuu oviaukkoon rakennetun asiointiluukun kautta.

Leppävirralla kunnantalolla pystyi äänestämään ulkosalla kunnantalon valtuustosalin varauloskäynnin kautta. Summeria soittamalla sai vaalivirkailijan avaamaan oven äänestysluukulle.

Sama ulkoäänestysluukku oli käytössä jo kesän kuntavaaleissa.

”Päivän aikana muutama on käyttänyt ulkoäänestyspistettä”, Leppävirran keskusvaalilautakunnan sihteeri, kunnansihteeri Anssi Nykänen keskiviikkona.

Hänen mukaansa ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä äänestäjiä on ollut kohtuullisesti, mutta äänestysinto on ollut vähän laimeampaa kuin viime kuntavaaleissa.

”Meillä on parhaimmillaan äänestänyt valtuustosalin kolmessa ennakko­äänestyspisteessä 60 henkeä tunnissa, nyt oli ehkä 40 henkeä tunnissa”, hän sanoo.

”Tiedetään, että ensimmäinen ennakkoäänestyspäivä on aina vilkas. Sitten se vähän hiipuu. Viikonloppuna on yleensä aika hiljaista, mutta sitten viimeiset kaksi päivää, jolloin olemme auki kello 20:een saakka, ovat usein yllättävän vilkkaita. Ne illat, kun viime tingassa käydään ennakkoon äänestämässä.”

Leppävirran naapurissa Kuopiossa äänestysaktiivisuus oli ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä keskimääräinen, hieman kesän kuntavaaleja alhaisempi.

Kuopiossa oli äänestänyt kello kolmen jälkeen noin 2 500 äänestäjää, kun kuntavaaleissa samassa ajassa oli äänestänyt noin 3 000 äänestäjää, kertoo Kuopion keskusvaalilautakunnan sihteeri Vesa Toivanen.

LeppävirtalaiSELLA Ilkka Pätiälällä on tapana äänestää aina ennakkoon, ja niin hän teki tälläkin kertaa. Äänen saajasta päättäminen ei kuitenkaan ollut helppoa.

”Oli erittäin vaikeaa saada selvää eri puolueiden kannoista, kun kaikki olivat samaa mieltä. Kaikkien mielestä palvelut on säilytettävä. Vanhan äänestyskäyttäytymisen mukaan äänestin”, hän sanoo.

”Kuvittelisin, että äänestysprosentti jää aika alhaiseksi. Ihmiset eivät oikein tiedä, mitä tuleman pitää."

Ilkka Pätiälä äänesti ennakkoon Leppävirran kunnantalon valtuustosalissa. Vaalitoimitsija Pia Aholainen tarkisti hänen henkilöllisyytensä.

Pätiälälle äänestäminen on itsestäänselvyys, vaikka matkaa kotoa äänestyspaikalle kertyy 30 kilometriä.

”Oli kaksi asiaa, jotka piti hoitaa. Postissa yksi asia ja tämä äänestäminen. Se riitti, ja lähdin liikkeelle.”

Aluevaalien ennakkoäänestys jatkuu tiistaihin 18. tammikuuta saakka. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 23. tammikuuta.

Oikaisu 12.1.2022 klo 21.05: Kuvateksteissä kerrottiin aiemmin virheellisesti äänestysauton pysähtyneen Sorsasalon pysäkillä. Kyseessä on Sorsakosken pysäkki.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat