Ajan saaminen lastenvalvojalle on kestänyt liian kauan Kymenlaaksossa – Kuntayhtymä vetosi koronapandemian vaikutuksiin - Kotimaa | HS.fi

Ajan saaminen lasten­valvojalle on kestänyt liian kauan Kymen­laaksossa – Kuntayhtymä vetosi korona­pandemian vaikutuksiin

Apulaisoikeusasiamies antoi huomautuksen Kymsotelle.

12.1. 11:51

Lapsi jäi ilman vahvistettua elatusapua ja oikeutta elatustukeen Kymenlaaksossa, koska lastenvalvojien palveluihin oli pitkä odotusaika. Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin antoi tapauksen vuoksi huomautuksen Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymälle (Kymsote).

Sakslinin mukaan kuntayhtymä menetteli lainvastaisesti, kun se ei järjestänyt lastenvalvojien palveluita asianmukaisesti.

Lapsen lähihuoltaja oli varannut lokakuun alkupuolella 2020 ajan uuden määräaikaisen elatussopimuksen tekemistä varten. Uuden sopimuksen vahvistaminen oli apulaisoikeusasiamiehen mukaan tärkeää perheen talouden kannalta, koska edellinen sopimus oli päättymässä vuoden 2020 lopussa.

”Lastenvalvojille pääsy oli kuitenkin niin ruuhkautunut, että kantelijan olisikin tullut ryhtyä varaamaan aikaa jo elokuun 2020 alussa, jotta sopimus olisi ollut mahdollista vahvistaa ennen vuoden 2021 alkua”, apulaisoikeusasiamies kertoo tiedotteessa.

Apulaisoikeusasiamies Sakslinin mukaan lapsen lähihuoltajan kannalta ei ollut kohtuullista eikä asianmukaista edellyttää, että hänen olisi tullut tehdä ajanvaraus noin varhain.

Kymsoten maaliskuussa 2021 antaman lausunnon mukaan jonot perheoikeudellisiin palveluihin olivat tuolloin neljästä kuuteen kuukautta.

Selvityksen mukaan jonoihin oli vaikuttanut asiakasmäärien ja erojen lisääntyminen. Myös koronaviruspandemia vaikutti Kymsoten mukaan tilanteeseen.

Apulaisoikeusasiamies ei pitänyt uskottavana, että pitkät jonot lastenvalvojan palveluihin olisivat kaikilta osin pandemian aiheuttamia. Alueella on esiintynyt pitkiä jonoja jo ennen pandemiaa.

Sakslin esittää, että Kymsote hyvittäisi perheelle aiheutuneen taloudellisen menetyksen ja vaivan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat