Tiettävästi ensimmäinen lapsi on kuollut koronatautiin Suomessa - Kotimaa | HS.fi

Tiettävästi ensimmäinen lapsi on kuollut korona­tautiin Suomessa

Riskiryhmään kuulunut alakouluikäinen lapsi kuoli viikonloppuna. Vakava koronavirustauti on ollut lapsilla ja nuorilla erittäin harvinainen.

12.1. 16:35

Suomessa on menehtynyt tiettävästi ensimmäinen koronavirustartunnan saanut lapsi. Laihialainen alakouluikäinen lapsi kuoli viikonloppuna. Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilkka- Pohjalainen.

Tiedon vahvistaa HS:lle Laihian kunnan vt. sivistysjohtaja Markku Laukkonen.

”Viikonloppuna valitettavasti on menehtynyt alakouluikäinen oppilas, joka oli ollut koronaviruksen vuoksi hoidettavana sairaalassa. Sunnuntaina illalla sain itse suru-uutisen”, Laukkonen kertoo.

Laukkosen mukaan lapsi kuului koronaviruksen riskiryhmään, mutta tämän tarkempia tietoja tämän taustasta hänellä ei ole.

Vakava koronavirustauti on ollut lapsilla ja nuorilla erittäin harvinainen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) syksyllä julkaiseman työpaperin mukaan tehohoidossa oli lokakuun loppuun mennessä ollut kuusi alle 16-vuotiasta lasta koko maassa. Koronavirukseen liittyviä kuolemia ei ikäryhmässä ollut todettu lainkaan.

THL:n tilastojen mukaan koronavirukseen on kuollut vain seitsemän alle 30-vuotiasta.

Virossa kerrottiin tiistaina, että koronavirukseen oli maassa kuollut 7-vuotias poika.

On todennäköistä, että epidemian jatkuessa Suomessa kuolee myös yksittäisiä lapsia, sanoo lasten infektiolääkäri Terhi Tapiainen Oulun yliopistollisesta sairaalasta.

Hän viittaa yhdysvaltalaisiin arvioihin, joiden mukaan koronaviruksen tautitaakka vastaa alle 12-vuotiailla vaikeusasteeltaan kausi-influenssaa.

Kausi-influenssaan menehtyy yksittäisiä lapsipotilaita muutaman vuoden välein.

”Siihen voi aiemmin terveitäkin lapsia hyvin hyvin harvoin menehtyä”, Tapiainen sanoo.

”Ajattelisin että on mahdollista, että koronavirukseen kuolee myös lapsia, mutta se on erittäin harvinaista.”

Tapiainen korostaa yleisellä tasolla, että lasten vaikeat virusinfektiot usein kasautuvat potilaille, joilla on vaikeita taustasairauksia. Hän ei tiedä Laihian tapauksen taustaa.

5–11-vuotiaiden lasten rokotukset alkoivat Suomessa joulukuussa.

”Yksittäinen tapaus varmaan realisoi sen, että myös koronavirukseen voi yksittäistapauksissa liittyä vakavia tautimuotoja. Se voi kannustaa perheitä hakemaan rokotuksia aktiivisesti.”

Tyypillisesti koronaviruksen aiheuttama tauti on lapsella tai nuorella lievä ja muistuttaa oirekuvaltaan tavallista flunssaa, kertoi THL:n ylilääkäri Emmi Sarvikivi HS:lle joulukuun alussa. Tavallisia oireita ovat siis nuha, yskä ja lämpöily.

THL laati joulukuussa lasten rokotuksia varten listan 5–11-vuotiaiden koronaviruksen riskiryhmistä.

Varsin pitkään, pääosin harvinaisten sairauksien listaan kuuluivat esimerkiksi elinsiirto tai kantasolusiirto, voimakas immuunivajaustila, krooniset keuhko­sairaudet, merkittävä ylipaino, tyypin 1 ja 2 diabetes sekä säännöllistä lääkitystä vaativa astma.

Laihian koronavirustilanne ei ole vt. sivistysjohtaja Laukkosen mukaan ollut Suomen pahimmasta päästä.

Kunnassa on todettu 14 viime päivän aikana 92 koronavirustartuntaa. Määrä on kasvanut merkittävästi tätä edeltäneistä kahdesta viikosta, jolloin tapauksia todettiin vain 8.

”Valitettavasti sairaus näyttää löytävän ne haavoittuvimmat yksilöt”, Laukkonen sanoo.

Laukkosen mukaan tapaus on ollut paikkakunnalla järkyttävä ja yllättävä. Psykologi ja koulukuraattori ovat antaneet koululaisille kriisiapua, joka jatkuu Laukkosen mukaan todennäköisesti myöhemminkin tällä viikolla.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat