STM antoi ohjeensa kotitesteistä: Oireettomille altistuneille kotitesti vähintään kahdesti kolmen päivän välein - Kotimaa | HS.fi

STM antoi ohjeensa koti­testeistä: Oireettomille altistuneille kotitesti vähintään kahdesti kolmen päivän välein

Kotitestin positiivista tulosta ei ole automaattisesti tarvetta varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan kotitestien herkkyys oireisen taudin toteamisessa on ”parhaimmillaan kohtuullisen hyvä”.

12.1. 18:07 | Päivitetty 12.1. 20:37

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) suosittelee koronaviruksen kotitestaamista erityisesti niille, joilla on lieviä koronavirukseen sopivia oireita sekä alle 12-vuotiaille ja samanaikaisesti heidän vanhemmilleen ja sisaruksilleen.

STM tiedotti keskiviikkona omaehtoisen kotitestauksen suosituksesta, jonka sen asettama asiantuntijaryhmä laati.

Ryhmä suosittelee lisäksi, että oireettomat koronavirukselle altistuneet tekevät kotitestin vähintään kahdesti kolmen päivän välein.

Näin oireeton altistunut voi ”kohtuudella varmistaa”, ettei ole saanut omikronmuunnosta, sanoo asiantuntijaryhmän puheenjohtaja, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä.

”Sen jälkeen todennäköisyys sille, että olisi omikronin saanut, on koko ajan pienempi.”

Voiko omaehtoisen karanteenin siis päättää toiseen testiin? Pietilän mukaan se riippuu esimerkiksi siitä, onko altistus ollut jatkuvaa perhepiirissä vai yksittäistapaus.

”Viimeisimmästä altistumisesta se kolme päivää yleensä kuitenkin riittää.”

Kotitestin positiivista tulosta ei ole automaattisesti tarvetta varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä virallisella testillä, toteaa STM.

Virallista testiä kuitenkin edelleen suositellaan paikallisen testauskapasiteetin puitteissa. Esimerkiksi Uudellamaalla testaamista on vähennetty tuntuvasti.

”Syitä positiivisen kotitestituloksen varmistamiseen terveydenhuollossa voivat olla mm. tarve eristys- tai karanteenipäätökseen ja sen mukaiseen päivärahaan, tarve saada tulos koronapassia varten, vakavat oireet, riskiryhmään kuuluminen, raskaus tai työskentely hoito- tai hoivatyössä”, tiedotteessa todetaan.

Kotitesti ei oikeuta esimerkiksi tartuntatautipäivärahaan tai koronapassin merkintään.

Lue lisää: Työmarkkina­järjestöt ja STM valmistelevat lain­muutosta, joka turvaisi tartuntatauti­päivärahan ilman karanteenia tai eristystä

Jos kotitestin tulos on positiivinen, siihen tulee suhtautua samoin kuin viralliseen tulokseen: tulee pysyä kotona, minimoida kontaktit ja mahdollisuuksien mukaan informoida kontaktejaan edeltävien 2–3 vuorokauden ajalta.

STM:n mukaan negatiivinen tuloskaan ei poissulje tartunnan mahdollisuutta.

”Oireisen ihmisen tulee välttää kontakteja taudinaiheuttajasta riippumatta.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat