THL julkaisi uudet ohjeensa sairastuneille ja altistuneille: kontakteja vältettävä viisi päivää, oireeton altistunut voi mennä töihin - Kotimaa | HS.fi

THL julkaisi uudet ohjeensa sairastuneille ja altistuneille: kontakteja vältettävä viisi päivää, oireeton altistunut voi mennä töihin

Omikronmuunnos on nyt Suomessa valtavirus ja tartuntoja havaitaan paljon myös rokotetuilla. Rokotettujen tartunnat eivät kuitenkaan johda yhtä usein tehohoitoon kuin rokottamattomien.

13.1. 9:33 | Päivitetty 13.1. 16:35

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on muuttanut karanteeniohjeistustaan minimissään viiteen päivään.

”Karanteeniohjeistus on nyt kestoltaan 5–10 päivää”, kertoi ylilääkäri Otto Helve THL:stä torstaisessa koronavirustilanne­katsauksessa.

Tartuntataudeista vastaava lääkäri voi siis tarvittaessa määrittää karanteenin pituuden lyhyemmäksi.

HS seurasi torstain tiedotustilaisuuden hetki hetkeltä. Voit lukea seurannan jutun lopusta.

Johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä ja ylilääkäri Otto Helve THL:stä sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronatilannekatsauksessa torstaina.

THL antoi torstaina lisäksi uudet ohjeensa sairastuneille ja altistuneille.

Laitoksen mukaan terveydenhuollon koronatestiin ei ole tarvetta yleensä hakeutua, jos on perusterve, yleisvointi on hyvä ja ihmisellä on lieviä hengitystieoireita. Monilla alueilla testaamista on vähennetty tuntuvasti.

”THL kuitenkin suosittelee, että vältät vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan”, tiedotteessa todetaan.

Jos oireet kestävät yli kolme päivää, kontakteja tulisi välttää vielä kahden päivän ajan oireiden loppumisen jälkeen. THL kehottaa noudattamaan paikallisia ohjeita, jos ne poikkeavat laitoksen ohjeista.

THL:n mukaan kotitestin voi tehdä halutessaan. Jos tulos on positiivinen, sitä ei yleensä tarvitse varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä. Jos taas tulos on negatiivinen, kontakteja tulee oireisena silti välttää edellä mainittujen ohjeiden mukaan.

Laitos päivitti myös ohjeensa altistuneille. Se kohdistaa ohjeet heille, jotka asuvat samassa taloudessa positiivisen kotitestituloksen saaneen kanssa ja heille, jotka ovat olleet läheisesti tekemisissä virallisessa testissä positiivisen tuloksen saaneen kanssa.

Tällä tavoin altistuneiden tulee THL:n mukaan välttää mahdollisuuksien mukaan kontakteja, kunnes sairastuneen oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Useiden sairastapausten perheissä viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.

Lisäksi kodin ulkopuolella tulisi käyttää kasvomaskia ja jäädä etätöihin, jos se on mahdollista. Täysin oireeton voi mennä töihin kasvomaskia käyttäen ja kontakteja välttäen. Oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin, kun sairastuneen perheenjäsenen oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta.

Näissä tilanteissa THL kehottaa hakeutumaan viralliseen testiin:

Hakeudu ensisijaisesti terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin, jos sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja lisäksi

  • terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä tai

  • työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai

  • työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa tai

  • kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai

  • olet raskaana

Ota aina viiveettä yhteyttä terveydenhuoltoon, jos vointisi sitä vaatii.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

THL:n ja STM:n yhteinen katsaus käsitteli torstaina muun muassa koronaepidemian tilannetta Suomessa ja sairaalakuormituksen tilaa.

Tammikuun ensimmäisellä täydellä viikolla alkoi enemmän uusia koronapotilaiden tehohoitojaksoja kuin kertaakaan aiemmin epidemian aikana. Hoitojaksoja alkoi yhteensä 63.

Tehohoito­lääkäri Matti Reinikainen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta arvioi HS:lle, että koronaviruksen omikronmuunnoksen voi olettaa vaikuttaneen uusien hoitojaksojen suureen määrään.

Lue lisää: Viime viikolla tehohoidossa oli eniten koronapotilaita sitten huhtikuun 2020 – osa on kuitenkin hoidossa muista syistä kuin koronan takia

Omikronmuunnos on nyt Suomessa valtavirus. Tartuntoja havaitaan paljon myös rokotetuilla. Rokotettujen tartunnat eivät kuitenkaan johda yhtä usein tehohoitoon kuin rokottamattomien.

”Rokottamattomuus on yhä tehohoitoa vaativan koronasairauden suurin riskitekijä”, sanoi johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

”Oireisia tartunnan saaneita on huikean paljon, mutta ilman tehosterokotusten etenemistä vakavien tautimuotojen osuus olisi vielä paljon enemmän.”

Omikronin aiheuttaman koronataudin vakavuudesta ei ole vielä varmaa tietoa, ja epävarmuustekijöitä on paljon. Sairaaloissa varaudutaan joka tapauksessa kuormituksen jatkumiseen.

”Epidemian aallon huippua ei ole vielä saavutettu”, Voipio-Pulkki sanoi.

Erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla oli keskiviikkona yhteensä 311 koronapotilasta ja perusterveydenhuollossa 330.

Torstaiaamun tuoreiden tietojen mukaan tehohoidossa koronapotilaita oli yhteensä 68 koronapotilasta.

Uusien koronatartuntojen määrä on lähes kolminkertaistunut joulukuuhun verrattuna. Kahden viime viikon aikana ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden oli 1 721.

”Ilmaantuvuusluku on korkein, mitä on nähty, eikä se edes vastaa todellisuutta”, Helve sanoi.

Tehdyistä testeistä positiivisia oli noin 30 prosenttia.

”Tämä kertoo siitä, että iso osa tartunnoista jää havaitsematta.”

STM:n uuden suosituksen mukaan suuren osan suomalaisista kuuluu terveydenhuollon pcr-testiin hakeutumisen sijaan tehdä kotitesti.

Koronaviruksen kotitestaamista suositellaan erityisesti niille, joilla on lieviä koronavirukseen sopivia oireita sekä alle 12-vuotiaille ja samanaikaisesti heidän vanhemmilleen ja sisaruksilleen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat