Tulli valvoo nyt rajoja Lapissa, Rajavartiolaitos pyysi virka-apua - Kotimaa | HS.fi

Tulli valvoo nyt rajoja Lapissa, Rajavartio­laitos pyysi virka-apua

Hallitus päätti torstaina jatkaa maahantulon rajoituksia pääosin samoina kuin tähän asti. Tulli sai Rajavartiolaitokselta joulukuun lopussa asiasta virka-apupyynnön.

Tulli tarkastaa maahan tulijoiden maahantulon edellytyksiä Kilpisjärven, Kivilompolon, Karigasniemen ja Utsjoen rajanylityspaikoilla. Kuva Utsjoelta.

13.1. 19:39

Tulli hoitaa Norjan vastaisen rajan rajavalvontaa väliaikaisesti. Tulli kertoi torstaina saaneensa Rajavartiolaitokselta joulukuun lopussa asiasta virka-apupyynnön.

Norjan ja Suomen välistä rajaa valvotaan, sillä Suomen ja kaikkien Schengen-maiden välinen sisärajavalvonta on palautettu koronavirustilanteen vuoksi. Suomeen ulkomailta saapuvilta vaaditaan todistuksia, joiden on tarkoitus taata matkustamisen terveysturvallisuutta.

Tulli tarkastaa maahan tulijoiden maahantulon edellytyksiä Kilpisjärven, Kivilompolon, Karigasniemen ja Utsjoen rajanylityspaikoilla. Henkilöstöpulan vuoksi tarkastajia saapui muilta alueilta.

”Meillä on täällä pohjoisessa jo valmiiksi pulaa tullitarkastajista. Onneksi Tullin henkilöstö on tarttunut tehtäväkiertomahdollisuuteen ja olemme saaneet lainaan tullitarkastajia muilta toimipaikoilta. Näin pystyimme nyt vastaamaan tähän väliaikaiseen tehtävään”, kertoo vt. tullipäällikkö Kari Hannu tiedotteessa.

Järjestely jatkuu niin kauan kuin väliaikainen sisärajavalvonta jatkuu.

Valtioneuvosto päätti torstaina jatkaa maahantulon rajoituksia pääosin samoina kuin aiemmin tammikuun loppuun saakka.

Linjana on, että Suomeen saapuvilta vaaditaan todistus täydestä rokotussarjasta tai alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta koronataudista sekä lisäksi todistus alle 48 tuntia vanhasta negatiivisesta koronatestistä.

Vaatimuksissa on muutamia poikkeuksia. Ne eivät koske vuoden 2006 jälkeen syntyneitä lapsia ja nuoria, eikä suomalaisilta ja Suomessa pysyvästi asuvilta vaadita negatiivista testitulosta. Rajayhteisöjen asukkaille vaatimukset ovat myös hieman erilaisia.

Jatkossa Suomeen voi päästä myös lääkärinlausunnolla siitä, ettei lääketieteellisistä syistä voi ottaa koronarokotusta. Tällöinkin matkailijalla tulee olla lisäksi todistus alle kaksi vuorokautta vanhasta negatiivisesta testituloksesta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat