Mitä nyt täytyy tehdä, jos tulee kipeäksi tai altistuu? HS kokosi yhteen tuoreimmat ohjeet - Kotimaa | HS.fi

Mitä nyt täytyy tehdä, jos tulee kipeäksi tai altistuu? HS kokosi yhteen tuoreimmat ohjeet

Oireisten ja voimakkaasti altistuneiden tulisi välttää kontakteja vähintään viisi päivää.

Lieviä hengitystieinfektion oireita voivat olla esimerkiksi nuha, yskä, kurkkukipu, lihaskivut ja kuume.

14.1. 18:07 | Päivitetty 17.1. 7:48

Kansan koronaohjeet ovat muuttuneet merkittävästi yhä pahenevassa epidemiatilanteessa.

Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) antoi viime viikolla uudet ohjeensa testaamisesta ja karanteeneista. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) taas kertoi esimerkiksi asiantuntijaryhmänsä suosituksia koronatesteistä.

Omalta osaltaan soppaa hämmentävät kunnat ja sairaanhoitopiirit, sillä niiden täytyy huolehtia terveydenhuollon henkilökunnan riittämisestä.

Lue lisää: Suomen sairaan­hoidon kapasiteetti uhkaa ylittyä pienemmillä potilas­määrillä kuin monissa muissa maissa – Eivätkä pullon­kaulana ole sairaala­sängyt tai tilat

HS kokosi perjantaina yhteen, miten erilaisissa tilanteissa tulisi nyt toimia. Alla olevat ohjeet ovat voimassa edelleen maanantaina 17. tammikuuta alkavalla viikolla.

Jos paikallisten viranomaisten ohjeet poikkeavat näistä, silloin tulee noudattaa niitä.

Jos sinulla on lieviä hengitystieinfektion oireita

Lieviä hengitystieinfektion oireita voivat olla esimerkiksi nuha, yskä, kurkkukipu, lihaskivut ja kuume.

Jos olet perusterve ja yleisvointisi on hyvä, yleensä ei ole tarvetta terveydenhuollon tekemälle koronatestille tai yhteydenotolle terveydenhuoltoon.

THL suosittelee, että vältät kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viisi vuorokautta oireiden alkamisesta. Jos oireet jatkuvat yli kolme vuorokautta, kontakteja tulee välttää, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.

STM suosittelee lieväoireisille kotitestin tekemistä. Positiivisesta tuloksesta kannattaa kertoa edellisten 2–3 vuorokauden aikana tapaamilleen ihmisille.

”Pyydä tartunnalle altistuneita välttämään vapaaehtoisesti kontakteja viiden päivän ajan siitä, kun viimeksi tapasitte, käyttämään kasvomaskia ja noudattamaan hyvää käsihygieniaa muita ihmisiä tavatessa”, ohjeistaa THL.

Vaikka kotitestin tulos olisi negatiivinen, oireisena kontakteja tulee välttää viisi vuorokautta.

Jos olet oireeton, mutta tiedät altistuneesi koronavirukselle voimakkaasti

THL ohjeistaa samassa taloudessa asuvia ja muita koronapositiivisen kanssa läheisesti tekemisissä olleita toimimaan seuraavien ohjeiden mukaan:

 • Vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.

 • Käytä kodin ulkopuolella kasvomaskia.

 • Jää etätöihin, jos se on mahdollista. Jos olet täysin oireeton, voit mennä töihin kasvomaskia käyttäen ja kontakteja välttäen.

 • Oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin, kun sairastuneen perheenjäsenen oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta.

STM suosittelee, että oireettomat koronavirukselle altistuneet tekevät kotitestin vähintään kahdesti kolmen päivän välein nimenomaan oireettomien testaamiseen tarkoitetulla testillä.

Lievemmät altistumistilanteet ovat tällä hetkellä hyvin yleisiä, sillä koronavirusta liikkuu väestössä paljon. Tämän vuoksi kaikkia kehotetaan käyttämään kasvomaskeja, pitämään etäisyyksiä ja pitämään kontaktejaan lyhyinä, kertoo ylilääkäri Emmi Sarvikivi THL:stä.

Lue lisää: STM ohjeisti oireettomia käyttämään nimenomaan oireettomille tarkoitettua kotitestiä – Mistä tietää, että valitsee oikeanlaisen testin?

Milloin kipeänä ollut tai altistunut lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin?

THL on päivittämässä lapsia koskevaa ohjeistustaan, kertoo ylilääkäri Sarvikivi. Hänen mukaansa viiden vuorokauden sääntö koskee kuitenkin myös oireisia lapsia.

Esimerkiksi Helsingin kaupunki linjasi keskiviikkona, että oireeton lapsi tai nuori voi mennä kouluun, päiväkotiin tai oppilaitokseen, vaikka kotona jylläisi koronavirus. Ylimääräisiä kontakteja tulisi kuitenkin tartuntataudeista vastaavan lääkärin Sanna Isosompin mukaan välttää.

THL:n mukaan taas altistunut oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin, kun sairastuneen perheenjäsenen oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta.

Oleskelu sairastuneen kanssa samassa luokkahuoneessa tai vastaavassa tilassa varhaiskasvatuksessa, koulussa tai oppilaitoksessa katsotaan pienen riskin altistumiseksi, THL ohjeisti perjantaina.

Laitos suosittelee, että samassa tilassa olleille tiedotetaan mahdollisesta altistumisesta ja annetaan ohjeet seurata oireita.

Missä tilanteessa viralliseen koronatestiin saa tai pitää mennä?

THL:n mukaan terveydenhuollon testiin on syytä hakeutua, jos sinulla on koronavirukseen viittaavia oireita ja ainakin yksi seuraavista toteutuu:

 • terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä

 • työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä

 • työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa

 • kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään

 • olet raskaana

STM:n mukaan kotitestin positiivisen tuloksen varmentamiselle virallisella testillä voivat olla myös seuraavat:

 • vakavat oireet

 • tarve eristys- tai karanteenipäätökseen ja sen mukaiseen päivärahaan

 • tarve saada tulos koronapassia varten

Testiin hakeutumiseen ohjeistuksessa voi olla aluekohtaisia eroja.

Miten saan korvausta, jos joudun jäämään töistä pois?

Tällä hetkellä tartuntatautipäivärahaa voi saada koronaviruksen vuoksi vain, jos on käynyt terveydenhuollon koronavirustestissä ja saanut tartuntatautilääkärin kirjoittaman eristyspäätöksen tai karanteenipäätöksen.

Osa työnantajista on pidentänyt aikaa, jonka työntekijä voi olla sairauslomalla omalla ilmoituksellaan.

Työmarkkina­järjestöt ja STM valmistelevat lain­muutosta, joka turvaisi tartuntatauti­päivärahan myös ilman karanteenia tai eristystä.

Ovatko ohjeet erilaiset, jos en ole ottanut rokotuksia?

THL kertoo, että sen uudet ohjeet koskevat sekä rokotettuja että rokottamattomia.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat