Osa omikron­muunnoksen pelättyyn alavarianttiin liittyvistä tiedoista perustuu väärin­käsitykseen: BA.2:n ei olekaan varmistettu tarttuneen omikronin aiemmin saaneisiin Norjassa

Suomessakin mediat ovat kertoneet, että Norjassa olisi raportoitu tapauksia, joissa sama ihminen olisi saanut lyhyen ajan sisään ensin alkuperäisen omikronmuunnoksen ja myöhemmin sen BA.2-alavariantin aiheuttaman tartunnan. Norjalaisvirologi kiistää väitteet HS:lle.

Koronaviruksen omikronmuunnos sekä sen BA.2-alalaji alkoivat levitä Norjassa ja Tanskassa aiemmin kuin Suomessa, ja maiden raportoimat päivittäiset tartuntaluvut kasvoivat joulukuussa tuhansiin. Oslossa jono drive-in-koronatesteihin venyi pitkäksi joulukuun puolessavälissä.

10.2. 20:36

Koronaviruksen nopeasti leviävä omikronmuunnos on aiheuttanut maailmalla huolta nopean leviämistahdin ja sen alavariantin vuoksi.

Epävarmuutta on herättänyt se, voisiko Suomessakin yleistyvä omikronin BA.2-muunnos tartuttaa laajamittaisesti niitäkin, jotka ovat hiljattain sairastaneet alkuperäisen omikronmuunnoksen eli BA.1-muunnoksen aiheuttaman taudin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat