HS:n haltuunsa saama EU-luonnos toisi valtavat vaikutukset: Jopa kolmas­osa Suomen pinta-alasta saatettava takaisin kohti luonnon­tilaa

EU:n komission haluaa ilmasto- ja luontohaitat kuriin. Valmisteilla oleva ennallistamislainsäädäntö koskee jopa kolmasosaa Suomesta. Mukana ovat niin metsät ja suot kuin Itämeri ja kaupungitkin. Turvepellot pitää siirtää pois viljelykäytöstä ja metsien hiilivarastoja on parannettava.

Lähimetsät ovat kaupunkilaisille tärkeitä henkireikiä. Ne ovat tärkeitä myös luonnon monimuotoisuudelle ja ilmastolle. Jatkossa EU:n jäsenmaiden on jatkossa taattava, etteivät kaupunkien viheralueet vähene. Kuvassa Riistavuoren metsää Helsingissä huhtikuussa 2021.

23.2.2022 2:00 | Päivitetty 23.2.2022 7:25

EU:n komissio valmistelee mittavaa lakipakettia, jonka avulla ilmasto- ja luontohaitat pyritään saamaan kuriin asteittain vuoteen 2050 mennessä.

Uusi asetus tekee luonnon ennallistamisesta pakollista. Sen mukaan EU-maiden tulee jatkossa varmistaa, että kaupungeissa on puita ja viheralueita, metsissä lahopuita ja hiilivarastoja. Myös tavallisten metsälintujen – kuten Suomessa hömötiaisten – runsaus on taattava.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat