”Tuntuu, että tulimme huomatuiksi” – Partio­poikien viesti luonnon ja rauhan puolesta herätteli maailman ilmasto­päättäjiä

Tamperelaiset 11-vuotiaat partiopojat kirjoittivat päättäjille kirjeen, jossa he kertovat olevansa huolissaan maailman ja ympäristön tilasta. Kirje eteni maailman ilmastopaneelin päättäjille, jotka liikuttuivat poikien huolesta ja kertoivat saavansa siitä voimaa toimia.

Pesukarhut-seikkailujoukkueen partiolaiset Miro Turunen (vas.), Jooa Siilinkari, Tapio Howard ja Toivo Huilla kokoontuivat Kalevan Karhujen kerhotilaan Tampereella pohtimaan tulevaisuutta.

7.3. 2:00 | Päivitetty 7.3. 8:22

Kirje päättäjille.

Se oli tamperelaisen Pesukarhut-seikkailujoukkueen tehtävä partiolaisten muistelemispäivänä. Tehtävä sai kahdeksan 11-vuotiasta partiopoikaa miettimään yhteistä maailmaa ja tulevaisuutta.

Huolenaiheet ovat isoja. Pojat kantavat huolta maailmantilanteesta, luonnosta ja ilmastosta. He toivovat, että tulevaisuudessa olisi nykyistä enemmän rauhaa ja tasa-arvoa sekä puhdasta energiaa ja että ihmisten tuottama hiilijalanjälki olisi pienempi.

Sitten kirjoitettiin kirje. Pojat sanelivat sisällön ja toivoivat, että päättäjät ottaisivat heidän toiveensa huomioon päätöksenteossa. Kalevan karhut -partiolippukuntaan kuuluvan seikkailujoukkueen johtaja Satu-Maria Turunen kirjoitti kirjeen puhtaaksi ja lähetti eteenpäin.

Ja päättäjille kirje eteni, vaikka kokouksessa joku pojista epäilikin, lukisiko sitä kukaan.

Kirje sai tuulta alleen, kun sen sai tutkija Tero Mustonen, joka on yksi kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n uuden raportin pääkirjoittajista.

Mustosen kautta poikien – Miron, Sisun, Jessen, Tapion, Danielin, Jooan ja Toivon sekä Juhan, vaikka hän ei ollutkaan kokouksessa – viesti eteni YK:n ja maailman ilmastopäättäjille.

Nämä liikuttuivat ja kertoivat saavansa kirjeestä voimaa ponnistella tulevaisuuden puolesta. Moni kertoi olleensa itseni partiolainen, Mustonen on jopa entinen Kalevan Karhu.

Pesukarhut-joukkueen ääntä oli kuultu. Kirje oli muistutus päättäjille siitä, kenelle he tekevät tulevaisuutta.

Lue lisää: IPCC-raportti välittää hälyttävän viestin ilmastokriisistä: Aikaikkuna korjausliikkeelle on sulkeutumassa – ihmiskunnan nykyinen elämäntapa on uhattuna

Nyt neljä pesukarhua tapaa partiolippukunnan kokoontumiskolossa Tampereella. Loput neljä seikkailijaa on talvilomalla.

Pojat ovat iloisia, joskin hiukan hämmentyneitä kirjeensä saamasta vastaanotosta ja huomiosta. Kannustavia viestejä on tullut paitsi ilmastopäättäjiltä myös poliitikoilta ja partioparlamentilta eli kansanedustajapartiolaisilta.

”Olo tuli vähän turvallisemmaksi. Tuntuu, että tulimme huomatuiksi”, kertoo Toivo Huilla. Häntä huolestuttavat luonnon saastuminen ja uusiutumattoman energian tuotanto.

"Tarkoitus oli muistuttaa, että jotakin täytyy tehdä. Oli se silti yllätys, että kirje eteni näin pitkälle”, hän lisää.

”Olen ylpeä itsestäni. Me kaikki olemme”, Miro Turunen sanoo.

Myös Turusen äiti ja seikkailijajoukkueen johtaja Satu-Maria Turunen on hämmentynyt: ”Minä olen kuin halolla päähän lyöty siitä, miten hyvin kirje lähti lentoon.”

Turunen muistuttaa, että kaikki kirjeen asiat tulivat pojilta itseltään.

”Nämä pojat ovat fiksuja kavereita. Luonto on vahvasti osa partiolaisten toimintaa, ja rauha tuli pohdinnoissa esille monta kertaa. En toki odottanut, että maailmanrauhan toivotus olisi sattunut näin kohdalleen”, hän kertoo.

Kirje syntyi pesukarhujen kokouksessa keskiviikkona 23. helmikuuta. Seuraavana aamuna Ukrainassa oli sota.

Kalevan Karhujen Pesukarhut-seikkailujoukkueen johtaja Satu-Maria Turunen on ylpeä suojateistaan.

Tulevaisuuden aikuisia mietityttää moni iso asia.

”Ilmasto huolestuttaa. Ilmastonmuutosta ei voi enää lopettaa”, sanoo Tapio Howard.

”Hidastaa voi”, Miro Turunen huomauttaa.

Muut nyökkäävät.

”Mutta meret nousevat, kun jäät sulavat. Kaupungit voivat jäädä veden alle. Ja meret roskaantuvat, kun ihmiset heittävät roskia luontoon. Sitten kalat syövät niitä roskia”, Howard jatkaa.

Roskaantumista on pohtinut myös Jooa Siilinkari, joka miettii myös tuotantoeläinten kohtelua: ”Olen nähnyt dokumentin teurastamolta. Näytti hirveältä, kun suurlihafarmilla kohdeltiin eläimiä tosi huonosti.”

”Täytyy varmistaa, että eläimillä on hyvä elämä”, Turunen sanoo.

”Aina ei tarvitse syödä lihaa. Ja jos syö, se voi olla luomua ja vastuullisesti tuotettua”, Howard huomauttaa.

Kalevan Karhut -partiolippukuntaan kuuluvat Toivo Huilla (vas.), Jooa Siilinkari, Tapio Howard ja Miro Turunen ovat ylpeitä siitä, että heidän huolenaiheensa tulivat kirjeen takia huomatuiksi.

Muistelemispäivänä partiolaiset miettivät, mitä he itse voisivat tehdä tulevaisuuden eteen. Tarkoituksena on ajatella muiden maiden partiolaisia ja herättää halu auttaa huonommassa asemassa olevia.

Päivää vietetään 22. helmikuuta partioliikkeen perustajan lordi Robert Baden-Powellin sekä hänen vaimonsa, tyttöjen partiojohtajana vaikuttaneen Olave Baden-Powellin kunniaksi.

Vuosina 2022–2024 partioliikkeen teemana on yhteinen maailma, yhteinen tulevaisuus.

Yhteistä tulevaisuutta tamperelaispojatkin miettivät kirjeessään päättäjille.

Pojat toivovat rauhaa: ”Toivoisimme että tulevaisuudessakin meillä on turvallinen ja itsenäinen Suomi. Kokouksessamme tänään mietimme myös partiolaisia ja lapsia, jotka elävät pelon keskellä ja olemme itsekin huolissamme ja jopa hieman peloissamme maailman tilanteesta ja rauhasta.”

He ovat huolissaan luonnon tilasta: ”Haluaisimme että tulevaisuudessa mentäisiin jatkuvasti kohti pienempää hiilijalanjälkeä, jolloin käytössä olisi ekologisempaa teollisuutta ja ekologisempia tuotteita. Toivoisimme että voimme tulevaisuudessa tehdä itsekin vastuullisempia valintoja helposti. Haluamme puhtaan luonnon ja mielestämme pienemmistäkin ympäristörikoksista kuuluu kantaa vastuu ja jopa rankaista.”

Ja tasa-arvon toteutumisesta: ”Toivoisimme, että tulevaisuudessa ihmiset olisivat tasa-arvoisempia kuin tänä päivänä. Haluamme, että taloudelliseen tasa-arvoisuuteen kiinnitetään tulevaisuudessa vielä enemmän huomiota ja että kaikilla on mahdollisuus elintasoon, jolla voi ostaa ruokaa, vaatteita ja lääkkeitä.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat