Junes Lokka sai jälleen tuomion kunnianloukkauksesta nimiteltyään kaupungin­valtuutettua ”ihmisarvoa alentavasti” – välttyi rangaistukselta

Oikeuden mukaan oikeudenmukainen rangaistus Lokalle olisi ollut 80 päiväsakkoa. Käsittely oli kuitenkin viivästynyt vuodella, joten hyvityksenä viivästyksestä rangaistus jätettiin tuomitsematta.

Junes Lokka Oulun käräjäoikeudessa maaliskuussa 2019.

7.3. 14:19

Entinen oululainen kaupunginvaltuutettu Junes Lokka on saanut uuden tuomion. Oulun käräjäoikeus katsoi maanantaina hänen syyllistyneen kolmeen kunnianloukkaukseen ja yhteen yksityiselämää loukkaavaan tiedon levittämiseen.

Lokka ja toinen suomalaismies olivat herjanneet kaupunginvaltuutettu Latékoé Lawson Hellua (vihr) sosiaalisen median kanavillaan. He olivat nimitelleet tätä muun muassa apinaksi, retardiksi ja sirkuseläimeksi. Lokka oli Youtube-videolla sanonut muun muassa: ”Latekoe uuniin.”

Lisäksi Lokka oli erään naisen kanssa julkaissut sosiaalisessa mediassa muuta materiaalia, jossa Lawson Hellua moitittiin muun muassa huonosta suomen kielen taidosta.

Oikeuden mukaan Lokka ja toinen mies arvostelivat suurelta osin puhtaasti Lawson Hellun henkilökohtaisia ominaisuuksia, eikä kyse ollut siten poliittisesta keskustelusta.

”Sisällöltään ilmaisut ovat hyvin epäasiallisia ja ihmisarvoa alentavia.”

Lokka ja nainen olivat myös herjanneet erästä toista miestä sosiaalisessa mediassa eri tavoin. He olivat myös julkaisseet miehen saaman rikostuomion sekä tämän lääkärinlausunnon.

Tuomio koski lapseen kohdistunutta seksuaalirikosta.

Poikkeukselliseksi asian teki se, että mies oli ensin julkaissut asiakirjat netissä itse. Hänen mukaansa ne lähtivät kuitenkin todella kiertoon vasta sen jälkeen, kun Lokka oli julkaissut ne uudelleen.

Oikeus totesi, että asiakirjat olivat yleisön saatavilla Lokan menettelystä riippumatta.

”Kuitenkaan oma-aloitteinen yksityiselämää koskevien tietojen julkaisu ei poista niiden yksityistä luonnetta eikä siitä seuraa, että tiedot olisivat olleet eri tahojen vapaasti käytettävissä.”

Käräjäoikeus viittasi korkeimman oikeuden ennakkopäätökseen, jonka mukaan niin sanottu pedofiilinmetsästäjä syyllistyi rikokseen julkaistessaan Facebook-sivullaan kuvan seksuaalirikostuomion saaneesta miehestä.

Käräjäoikeuden mukaan Lokalla ja naisella ei ollut nimenomaista lupaa julkaista asiakirjoja miehen yksityiselämästä. Siten heidän menettelynsä oli rikoslaissa tarkoitetulla tavalla oikeudetonta.

Keskustelu lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista on sinänsä yhteiskunnallisesti merkittävää, mutta tässä tapauksessa huomio oli nimenomaan miehen henkilössä eikä tuomion sisällössä, oikeus katsoi.

”Keskustelun aikaansaamiseksi merkityksellistä, tai edes tarpeellista ei ole ollut tekijän henkilöllisyyden eikä varsinkaan hänen terveystietojen julkaisu.”

Lokka ja nainen olivat siis syyllistyneet yksityiselämää loukkaavaan tiedon levittämiseen. Lisäksi tuomio tuli kunnianloukkauksesta. Lokka oli esimerkiksi luonnehtinut miestä apinaksi, skitsofreenikoksi, täysin mielenvikaiseksi, valehtelijaksi ja mitättömäksi ihmissaastaksi.

Oikeuden mukaan ei ollut näyttöä siitä, että Lokka ja nainen olisivat esittäneet miehestä useita valheellisia tietoja ja vihjauksia, mutta he olivat muuten halventaneet miestä.

Oikeudenmukainen rangaistus Lokalle olisi ollut 80 päiväsakkoa, oikeus arvioi. Oikeudenkäynti oli kuitenkin viivästynyt vuodella, joten hyvityksenä viivästyksestä Lokka jätettiin tuomitsematta rangaistukseen.

Sen sijaan nainen sai kahdesta kunnianloukkauksesta ja yhdestä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä 40 päiväsakkoa eli 240 euroa sakkoa. Hän saa valtiolta 1 500 euroa hyvitystä oikeudenkäynnin viivästymisestä.

Toinen mies joutuu maksamaan 50 päiväsakkoa eli 500 euroa kunnianloukkauksesta.

Lawson Hellu saa yhteensä 2 800 euron kärsimyskorvaukset tuomituilta. Toinen herjattu mies saa 5 000 euron kärsimyskorvaukset. Lisäksi tuomitut joutuvat korvaamaan asianomistajien oikeudenkäyntikuluja tuhansilla euroilla.

Lokan edellinen tuomio tuli joulukuussa. Silloin käräjäoikeus määräsi hänelle kunnianloukkauksesta 15 päiväsakkoa.

Lokka oli kutsunut Oulun kaupungin virkamiestä netissä julkaisemallaan Youtube-videolla uusnatsiksi ja uusnatsin näköiseksi. Lokka on valittanut tuomiosta Rovaniemen hovioikeuteen.

Lokalla on myös korkeimmassa oikeudessa valitus, joka koskee hänen saamaansa tuomiota kahdesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Rovaniemen hovioikeudessa hän sai 70 päiväsakkoa. Korkein oikeus on myöntänyt hänelle valitusluvan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat